Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-04

Tydliga spår på vägen efter att "stacken" kört fram.
Tydliga spår på vägen efter att "stacken" kört fram.
Foto: NASA.

Tisdagens förflyttning av Discovery från monteringshallen till startplattan blev något mer dramatisk än planerat. Timmarna innan rymdfärjan lämnade monteringshallen kom det ungefär fyra centimeter regn och på grund av regnandet försenades förflyttningen. När väl vädret hade gett med sig kunde "stacken" börja den 5,6 kilometer långa resan klockan 08:06, svensk tid. Det dröjde dock inte länge innan resan fick ett tillfälligt stopp medan tekniker undersökte och löste ett problem med transportplattans bromsar. När detta var gjort kunde resan fortsätta - ett tag.

Regnandet under kvällen hade gjort att vägen ut till startplattan vara lerig vilket gjorde att färden fick stoppas flera gånger samt att hastigheten bitvis fick sänkas till 0,5 kilometer per timme istället för normala en kilometer per timme. Stoppen berodde dels på att personal var tvungen att rengöra larvfötterna med jämna mellan samt kyla ner kullager som blev överhettade. Ett tag pågick även en diskussion ifall man skulle återvända till monteringshallen på grund av vägens beskaffenhet. Det fanns även en risk att förflyttningen skulle ta sådan tid att ett regnområde i närheten skulle kunna dra in över området innan "stacken" var framme på startplattan. Till slut beslutades dock att förflyttningen skulle fortsätta. En starkt bidragande orsak till beslutet var att väderutsikterna för dem kommande dagarna inte pekar på någon väderförbättring. Samtidigt påminde Mike Leinbach, som är flygledare för rymdfärjorna, att det är viktigare att skydda rymdfärjan än att hålla ett uppskjutningsdatum.

Vid femtiden nådde stacken äntligen fram till uppfartsrampen till startplattan och nästan tre timmar senare, klockan 19:50, var resan avslutad. Nu återstår, om inget oförutsätt händer, omkring tjugo dagar av förberedelsearbete på startplattan innan Discovery är redo. Det som bland annat kan ställa till det är reparationerna på vänster startraket. Då detta är ett arbete som aldrig tidigare utförts ute på startplattan finns det en osäkerhet i hur lång tid det kommer ta. Beräknad reparationstid är omkring en vecka.

Discoverys besättning kommer anlända till Florida och Kennedy Space Center klockan 17:30, svensk tid, på onsdag för att delta i den obligatoriska slutövningen inför uppskjutningen. Under denna övning genomför besättningen bland annat en simulering av uppskjutningsdagen som avslutas med en utrymning av rymdfärjan endast sekunder innan den simulerade uppskjutningen.

STS-128s liveblogg och RSS-flöde
Med start ungefär ett dygn innan uppskjutningen kommer Astrowebb dra igång livebloggen som kommer uppdateras med senaste nytt under uppdraget. Bloggen kommer användas för samma uppdateringar under till exempel uppskjutningen och självklart kommer längre artiklar att publiceras som förut. Bloggen finner du här. Via bloggen går det även att få ett RSS-flöde med senaste nytt om uppdraget.

Video - förflyttningen
 

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.