Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-03

ESAs emblem för Alissé-uppdraget.
ESAs emblem för Alissé-uppdraget.
Bild: ESA.

Förflyttningen av Discovery och resten av "stacken" till startplattan har fått flyttas fram ett dygn. Nytt förflyttningsdatum är den 4 augusti och den tidigaste tidpunkten för start är 06:01, svensk tid, och kommer ta omkring sju timmar. Anledningen till förseningen är ett problem med en ventil ingående i det hydrolikstyrda styrsystem på vänster startraket. Arbetet med att byta ut aktuella delar beräknas ta ungefär en vecka och som det ser ut i dagsläget kommer arbetet kunna göras ute på startplattan. Det finns dock en osäkerhet i det hela då personalen som ska genomföra utbytet inte är vana vid det hela.

Hur förseningen påverkar uppskjutningsdatumet är inte helt fastställt men då förberedelsearbetet på startplattan tar minst 20 till 22 dagar är det klart att uppskjutningen inte kommer ske den 23 augusti. Även den 25 augusti ligger i farozonen.

ESA har även offentligtgjort sitt eget namn på Christer Fuglesangs uppdrag. Namnet är Alissé och valdes ut från ungefär 190 förslag som kommit in från allmänheten. Alissé syftar på det franska ordet Alizé, vilket är den stadiga nordöstliga passadvind som blåser från Afrika till Amerika och som tog bland annat Christopher Columbus över Atlanten. Det finns även ett emblem för uppdraget som visar en utsträckt fågelvinge och rymdstationen och rymdfärjan avbildade.

Som en följd av att astronauterna under STS-127s uppdrag inte hann med alla sina uppgifter har den tredje rymdpromenaden planeras om. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.