Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-01

Discovery lyfts för att monteras på den externa bränsletanken.
Discovery lyfts för att monteras på den externa bränsletanken.
Foto: NASA.

Med Endeavour säkert tillbaka på jorden efter sitt senaste uppdrag, STS-127, börjar det dra ihop sig inför STS-128 och Christer Fuglesangs andra rymduppdrag. På söndagseftermiddagen den 26 juli genomförde Discovery den en timme långa förflyttningen från sin flyghangar till monteringshallen. I monteringshallen lyftes Discovery vertikalt för att kunna monteras på den externa bränsletanken. Totalt fästs rymdfärjan vid tre punkter på den externa bränsletanken. Monteringen genomfördes planenligt och enligt planerna kommer Discovery förflyttas till startplattan på måndag den tredje augusti med början vid lunchtid, svensk tid. Discoverys nyttolast kördes ut till startplattan under natten, svensk tid, till den 31 juli.

Discoverys förflyttning till monteringshallen försenades av att ansvariga för STS-128  inom NASA beslutade att utföra extra inspektioner av isoleringen på den externa bränsletanken. Anledningen var att det under STS-127s uppskjutning lossnade mer isoleringsmaterial än normalt. Inspektionerna visade inget onormalt och den externa bränsletanken godkändes inför uppskjutningen. Inspektionerna och STS-127s försenade uppskjutning har dock påverkat STS-128s uppskjutningsdatum. Som det ser ut i skrivande stund kommer uppskjutningen inte ske förrän tidigaste den 23 augusti, även den 25 augusti har nämns som ett tidigaste uppskjutningsdatum. Om inte detta skulle vara tillräckligt förvirrande har även den 26 augusti nämns som uppskjutningsdatum.

En uppskjutning den 25 augusti skulle ske klockan 07:36, svensk tid, medan en uppskjutning den 23 augusti skulle ske klockan 08:24, svensk tid. Varje dags förflyttning av uppskjutningsdatumet senarelägger uppskjutningen med ungefär 20 - 25 minuter. Om uppskjutningen ska kunna ske den 23 augusti måste alla förberedelser på startplattan gå enligt plan då det inte finns några reservdagar att ta av. Med andra ord är ett senare uppskjutningsdatum än den 23 augusti mer troligt. NASA är dock intresserade att få iväg STS-128 snarast då det i september och oktober är flera bemannade och obemannade rymdfarkoster som ska docka med ISS.

Förutom Discoverys förflyttning till startplattan nästa vecka är även besättningens slutövning, Terminal Countdown Demonstration Test, planerad att ske den 5 - 7 augusti. Den 13 augusti kommer NASA hålla flera presskonferenser inför STS-128s uppdrag med start klockan 15:00, svensk tid. Alla dessa kommer att sändas på NASA TV.

Video - Discovery i monteringshallen

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.