Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
Uppskjutning: Klockan 00:03.10 den 16 juli 2009.
Dockning: Klockan 19:47 den 17 juli 2009.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 19:26 den 28 juli 2009.
Landning: Klockan 19:48 den 31 juli 2009.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 127.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-06-13

Det aktuella området där läckan uppstod.
Det aktuella området där läckan uppstod. Bild från STS-119.
Foto: NASA TV.

Vid strax efter klockan sex, svensk tid, på lördagsmorgonen stod det klart att det första uppskjutningsförsöket av Endeavour STS-127 inte skulle bli av. Anledningen var en läcka i den platta, Ground Umbilical Carrier Plate (GUCP), som utgör övergången mellan den externa bränsletanken och dem inkommande bränsleledningarna. Läckan upptäcktes av en sensor när vätetanken hade fyllts till 98 procent. Som brukligt försökte teknikerna bli av med läckan genom att cirkulera bränslet fyra gånger. När inte detta hjälpte stod det klart att det inte skulle bli någon uppskjutning idag.

Fram till det att läckan uppstod fortlöpte nedräkningen planenligt.

Läckan uppstod på precis samma ställe som en liknande läcka uppstod på under det första uppskjutningsförsöket av Discovery STS-119 tidigare i år. Analyser visar dock att läckan var större denna gång. Den gången löstes problemet genom att byta ut packningarna mellan bränsletanken och inkommande bränsleledningar. Samma reparationsteknik kommer användas denna gång. Detta innebär att uppskjutningen flyttas fram minst fyra dagar till på onsdag. På onsdag är det dock meningen att rymdsonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ska lyfta.

Det finns en möjlighet att LRO-teamet kan låta rymdfärjeprogrammet få lyfta den 17 juni men det skulle innebära att LRO skulle få vänta två veckor till tills nästa uppskjutningsfönster. Denna försening skulle även påverka kommande planerade uppskjutningar från samma startplatta som LRO. Om det inte är möjligt för Endeavour att lyfta den 17 juni gör regler om vilken tid som måste gå mellan två uppskjutningar att nästa uppskjutningsmöjlighet inte inträffar förrän den 20 juni. Den 20 juni är även den sista möjligheten att lyfta för Endeavour under detta uppskjutningsfönster. Anledningen är att solens vinkel mot ISS gör att rymdstationen är solbelyst under längre tid än normalt. Detta leder till höjd temperatur på materialet som rymdstationen är gjort av. För att minska påfrestningarna läggs ISS i en speciell banvinkel. Denna vinkel är inte samma som är optimal för rymdfärjan vilket gör att NASA helst inte vill ha en rymdfärja dockad under dessa perioder. Nästa uppskjutningsfönster öppnar den 11 juli.

Följande tider gäller för en uppskjutning den 17 till 20 juni
17 juni, 11:40.47
18 juni, 11:16.14
19 juni, 10:47.33
20 juni, 10:30.41

Vid halv fem, svensk tid, på fredagseftermiddagen svängdes servicetornet undan från Endeavour.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.