Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-03-11 | Uppdaterad 23:45

Det aktuella området där läckan uppstod.
Det aktuella området där läckan  uppstod.
Foto: NASA TV.

Vid klockan sju, svensk tid, på onsdagskvällen upptäcktes en väteläcka i det område där det externa bränsleledningen sitter ihop med innertanken i den externa bränsletanken. Vätetankningen var vid tillfället klar till 98 procent och det enda som återstod var att fylla på det sista och sedan hålla systemet trycksatt. När felet uppstod testade teknikerna att cirkulera en ventil några gånger för att se om läckan skulle täta sig själva. När inte detta fungerade beslutades att avbryta nerräkningen och börja tömma tanken. Klockan var då strax innan klockan halv åtta, svensk tid. Tömningen av vätetanken tar några timmar och därefter måste tanken ventileras i 24 timmar innan arbete med att lokalisera och utföra en eventuell reparation kan börja.

Det är inte helt klart exakt var läckan är någonstans men det mest troliga är att den har uppstått i den gummipackning som ska försegla övergången mellan den externa bränsleledningen och väteinnertanken. Utbytet av gummipackningen kommer ske på fredag, lokal tid, med tester under helgen. I stort sätt helt säkert är att det är ett hårdvarufel på marksidan. Den aktuella gummipackningen kontrollerades för två månader sedan utan anmärkning. Den aktuella bränsleledningen är monterad på den svängbara arm, i höjd med toppen av startraketerna, som används för alla ledningar och kablage som förbinder rymdfärjan med marken.

På grund av den tid som vätetanken måste ventileras samt det korta uppskjutningsfönstret stod det tidigt klart att uppskjutningen skulle försenas minst ett dygn. Senare stod det dock klart att uppskjutningen kommer ske tidigaste den 16 mars. Den 17 mars är dock det datum som i skrivande stund är "tidigaste datum". En uppskjutning den 16 eller 17 mars skulle innebära en förkortning av uppdraget. Det finns även en möjlighet att lyfta den 18 mars. Om rymdfärjan lyfter den 16 mars är det en rymdpromenad som måste ställas in medan en uppskjutning den 17 mars skulle innebära att två eller tre rymdpromenader skulle ställas in. En uppskjutning den 16 mars innebär även att besättningen förlorar en ledig dag. Nästa möjlighet att skjuta upp STS-116 efter den 18 mars är den 6 april på grund av nästa Soyuzkapsel lyfter den 26 mars.

Anledningen till att NASA vill lyfta innan nästa Soyuzflygning är att en försening till april påverkar framtida uppdrag och en utökning av ISS-besättning till sex personer mer än en förkortning av uppdraget.

Uppskjutningstiden den 16 mars är klockan 00:43, svensk tid, och en uppskjutning den 17 mars skulle ske klockan 00:26, svensk tid. För den 18 mars gäller 00:03, svensk tid, som uppskjutningstid. En uppskjutning den 17 mars innebär en dockning under flygdag 4 istället för normala flygdag 3. Risken att vädret hindar en uppskjutning på måndag är 20 procent och något högre på tisdag.

Tanken är att den aktuella gummipackningen kommer bytas ut efter att vätetanken har ventileras.

2009-03-11

Discovery är redo.
Discovery är redo.
Foto: NASA.

På Kennedy Space Center i Florida råder det full aktivitet inför kvällens uppskjutning. Nedräkningen inför uppskjutningen har varit väldigt problemfri med endast mindre tekniska problem och avvikelser. All dessa problem och avvikelser är dock lösta eller klassade som icke kritiska vilket gör att det i skrivande stund inte finns några kända tekniska problem som kan hindra en uppskjutning.

Under tisdagen fylldes Discoverys bränsleceller med flytande väte och syre och vid lunchtid, svensk tid, på onsdagen aktiverades alla tre bränsleceller ombord utan problem. Bränslecellerna är rymdfärjans batterier och kraftkälla för all elektronik och annan elektrisk utrustning ombord.

Senare under eftermiddagen godkände ansvariga att bränslepåfyllningen av den externa bränsletanken kunde påbörjas. Bränslepåfyllningen inledes strax efter klockan fem, svensk tid, och kommer avslutas ungefär tre timmar senare. Andra aktiviteter som skett under dagen och natten är tillbakadraget av ställningen runt Discovery (Rotating Service Structure), inspektion av startplattan och rymdfärjan samt olika tester och genomgångar av system ombord på Discovery.

Besättningen kommer påbörja påklädningen av rymddräkterna vid tiotiden och om allt går som planerat kommer besättningen komma fram till startplattan ungefär en timme senare.

Astrowebb kommer uppdaterad fortlöpande under kvällen/natten.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.