Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
Uppskjutning: Klockan 00:03.10 den 16 juli 2009.
Dockning: Klockan 19:47 den 17 juli 2009.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 19:26 den 28 juli 2009.
Landning: Klockan 19:48 den 31 juli 2009.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 127.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-06-03 | 23:00

Under onsdagens Flight Readiness Review, som är den sista inför uppskjutningen av STS-127, fastställdes uppskjutningen till den 13 juni klockan 13:17, svensk tid. Beslutet togs efter att ansvariga bland annat gått igenom rapporter från STS-125 och kommit fram till att inga hinder inför uppskjutningen fanns. En av frågorna som diskuterades på mötet var den ASA-enhet som slutade att fungera under STS-125s uppdrag. En första felsökning tyder på att det är en kortslutning i ledningssystemet som orsakare felet. Kortslutningen är dock inte av permanent typ vilket gör den svår att lokalisera. Det finns dock ingen anledning till att försena STS-127s uppskjutning då det finns reservsystem och andra åtgärder som säkerställer att en kortslutning inte kan orsaka allvarlig skada. Nu när Atlantis är tillbaka i Florida kommer tekniker även ta sig en titt på boxen som utgör ASA-enheten. Detta för att säkerställa att inget fel föreligger i denna. En undersökning av ledningssystemet på Discovery kommer även genomföras.

När det gäller förberedelsearbetet fortlöper detta planenligt och även om det i dagsläget inte finns några reservdagar att tillgå finns det ändå en del utrymme i schemat för eventuella förseningar. Om allt går enligt planerna kommer besättningen avsluta sin slutövning under torsdagen och Endeavours lastluckor stängas på lördag.

2009-06-03 | 00:58

Besättningen anländer till Florida.
Besättningen anländer till Florida.
Foto: NASA.
Mdan Atlantis var på väg hem från Kalifornien anlände Endeavours besättning till Kennedy Space Center för att delta i den två dagar långa slutövningen (Terminal Countdown Demonstration Test). Hela besättningen anlände i ett och samma flygplan och efter landningen höll befälhavare Mark Polansky ett kort anförande inför den församlade pressen och NASA TV. Det korta anförandet kan ses som en liten antydan om det pressade tidsschemat som besättningen har inför uppskjutningen.

När slutövningen, som pågår under onsdag och torsdag, är avklarad kommer besättningen flyga tillbaka till sin hemmabas i Houston på torsdagskvällen, lokal tid, för att på lördag inledda karantänen inför uppskjutningen. Hela besättningen kommer sedan resa tillbaka till Florida sent på måndag eller tidigt på tisdag, lokal tid. Den officiella nedräkningen kommer sedan inleddas klockan 15:00, svensk tid, på onsdag. Uppskjutningen är planerad till klockan 13:17.08, svensk tid, den 13 juni. Det officiella uppskjutningsdatumet kommer sättas på STS-125/2JA Flight Readiness Review på onsdag. Under detta möte kommer även alla eventuella problem inför uppskjutningen diskuteras. Eventuellt kan det bli aktuellt med att flytta fram uppskjutningen en dag för att ge mer tid åt förberedelsearbetet.

Video - Besättningen anländer till Florida

Information om alla fem rymdpromenader >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.