Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>>

2009-05-12 | Uppdaterad 21:45

Flertal skador på styrbords vinge.
Flertal skador på styrbordsvinge. Skadorna (vita fläckarna) sträcker sig ungefär femtio centimeter.
Foto: NASA TV.

Ett föremål från bränsletanken syns här just innan den träffar vingen.
Ett föremål från bränsletanken syns här just innan den träffar vingen.
Foto: NASA TV/spaceflightnow.com

Efter en lyckad första flygdag inledde besättningen klockan elva, svensk tid, på tisdagsförmiddagen sin första hela flygdag i rymden. Förutom kontroller och förberedelsearbete med rymddräkterna ägnades många timmar till inspektioner av rymdfärjan. Under dessa inspektioner upptäcktes ett flertal mindre skador på styrbords vinge. Skadorna finns på det området innan RCC-panelerna börjar. En första analys gör gällande att skadorna inte utgör något hot mot rymdfärjan eller besättningen. Ansvariga tog dock beslut om en extra inspektion av det aktuella området. Bilderna och annan data som har samlas in kommer analyseras grundligt innan ett beslut om eventuella åtgärder kommer tas. Det mest troliga är dock att inget behöver göras.

Enligt nasaspaceflight.com kom föremålet som träffade vingen troligen från den isfrostramp som finns på den externa bränsletanken.

Tekniker ska även fortsätta försöka att få ner bilderna från den automatiska kamera som fotograferar den externa bränsletanken. Tidigare försök under gårdagen misslyckades. Felet är samma som uppstod innan flygningen.

Förutom att Atlantis träffades av ett föremål 103 sekunder efter starten slutade AeroSurface Amplifier (ASA) 1 fungera. Enheten är en av fyra stycken som används för att styra bland annat rymdfärjans vingklaffar. ASA-enheterna tar emot elektroniska signaler som den sedan översätter till hydrauliska åtgärder. Att en av enheterna slutar fungera är ingen fara men om ytterligare en ASA-enhet slutar fungera måste uppdraget avbrytas och rymdfärjan landa på första bästa möjlighet på Edwards, White Sands eller Kennedy. Det finns inget idag som tyder på att en ASA-enhet till skulle sluta fungera. ASA-enheterna används endast under start och landning. Orsaken till felet tros vara en strömspik eller att enheten inte fick någon ström. I övrigt finns det inga allvarliga fel på något system ombord.

Gällande startplattan och den grop som tar emot det mesta av utsprutat från motorerna under starten har det uppstått relativt omfattande skador på den cement som täcker en del väggarna. Skadorna är inte på långa vägar lika allvarliga som skadorna under STS-124 men tillräckligt för att en reparation måste utföras. Denna gång är det även det nyreparerade området som har skadas och inte gamla betongplattor från 1960-talet. Hur lång tid en reparation kommer ta är i dagsläget okänt.

När det gäller onsdagen kommer höjdpunkten vara greppandet av Hubbleteleskopet. Om allt går som planerat kommer Atlantis robotarm greppa Hubbleteleskopet strax innan klockan sju, svensk tid, på onsdagskvällen. Under tisdagen stängdes luckan för spegeln på teleskopet som en förberedelse inför Atlantis ankomst.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.