Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>> 

2009-03-31

Atlantis på väg mot startplattan, i bakgrunden syns dem nya åskeldartornen omkring startplatta 39B.
Atlantis på väg mot startplattan, i bakgrunden syns dem nya åskeldartornen omkring startplatta 39B.
Foto: NASA TV.

Klockan 09:54, svensk tid, på tisdagseftermiddagen började den långsamma förflyttningen av Atlantis från monteringshallen till startplatta 39A. Ombord på den mobila uppskjutningsplattformen fanns förutom Atlantis även den externa bränsletanken nummer 130 och två startraketer. Förflyttningen genomfördes i den måttliga hastigheten av en kilometer i timmen och genomfördes utan problem.

Framkomsten till startplattan skedde klockan 17:17, svensk tid, och omkring klockan 16:00, svensk tid, på onsdagen planerar NASA att omsluta Atlantis med servicetornet. Resan ut till startplatta är Atlantis andra inför Hubbleteleskopet och förhoppningsvis kommer hon lämna startplattan vertikalt denna gång och inte horisontellt.

När det gäller enheten Science Instrument Control and Data Handling Unit (SI C&DH) är denna inne i slutfasen av testerna inför uppskjutningen och allt pekar på att enheten kommer kunna levereras i tid. När det gäller den övriga utrustningen som ska installeras ombord på Hubbleteleskopet har denna varit i säkert förvar enda sedan Atlantis kördes tillbaka till monteringshallen. All nyttolast kommer köras ut till startplattan den 18 april.

Senare ikväll kommer alla tre av Atlantis Auxiliary Power Units (APU), som förser rymdfärjan hydroliksystem med kraft, provköras i sju minuter. När det gäller rymdfärjans tre flödesventiler, som ställe till problem inför STS-119s uppskjutning, kommer tre andra ventiler än under den STS-119s flygning att användas. Dessa ventiler har flugit mellan åtta och tolv gånger samt har klarat kontrollerna utan anmärkning. Dem tre ventiler som användes under STS-119s flygning kommer efter kontroller installeras ombord på Endeavour.

När det gäller Endeavour kommer hon förflyttas till monteringshallen den 10 april för att en vecka senare köras ut till startplatta 39B som förberedelse inför ett eventuellt räddningsuppdrag (LON-400). Med andra ord råder det nu inga tvivel om att NASA kommer använda två startplattor.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.