Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-03-09

Två av astronauterna kliver ut ett av de fem plan som förde besättningen till Florida.
Två av astronauterna kliver ut ett av de fem plan som förde besättningen till Florida.
Foto: NASA TV.

Vid åttatiden, svensk tid, på söndagskvällen anlände Discoverys sju personer straka besättning till ett varmt och soligt Florida. Flygresan från hemmabasen i Houston, Texas, genomfördes planenligt och utan problem. Gällande vädret kunde det knappast vara bättre då det är varmt och torrt med en minimal risk för regn eller moln. Vädret ser även ut att stå i sig resten av veckan med en liten förändring under torsdagen. Enligt den senaste väderprognosen är det omkring tio procents risk att vädret kommer hindra en uppskjutning den 12 mars.

Det aktuella uppskjutningsfönstret sträcker sig mellan den 12 och 17 mars. Som Astrowebb skrivit om tidigare innebär en uppskjutning den 15, 16 eller 17 mars en förkortning av uppdraget och inställda rymdpromenader. I värsta fall kan alla utom en rymdpromenad bli inställda. Det finns dock en möjlighet att ryssarna går med på ett senarelägga nästa Soyuzuppskjutning någon eller några dagar. Detta skulle i sådana fall ge NASA möjlighet att utföra ett fullängsuppdrag även om uppskjutningen sker mot slutet av uppskjutningsfönstret. Det korta uppskjutningsfönstret gör att NASA med största sannolikhet kommer genomföra tre uppskjutningsförsök i rad (12, 13 och 14 mars) innan en eller flera vilodar läggs in. Oftast brukar NASA bara genomföra två försök innan besättningen och annan personal får en dag ledigt innan det tredje uppskjutningsförsöket sker.

Alla uppskjutningstillfällen mellan den 12 och 16 mars klassas som nattuppskjutningar. Enligt NASAs regler klassas en uppskjutning som en nattuppskjutning om den sker mellan +15 minuter efter solnedgången och före -15 minuter innan soluppgången.

I skrivande stund finns det inga kända tekniska problem som skulle kunna hindra en uppskjutning.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.