Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-03-05

En av de nyanlända flödesventilerna.
En av de nyanlända flödesventilerna.
Foto: NASA.

NASA arbetar för fullt för att Discovery ska lyfta på det första rymdfärjeuppdraget för året nästa vecka. Förutom att arbeta med flödesventilerna och få dessa godkända inför uppskjutningen har ett förslag om att förkorta uppdraget lagts fram. Anledningen till förslaget är att NASA vill genomföra STS.119 innan nästa Soyuzkapsel dockar med ISS den 28 mars. Rent praktiskt handlar det om att Discovery måste utdocka minst 12 timmar innan Soyuz dockar. En förkortning av uppdraget blir aktuellt om Discovery lyfter den 15, 16 eller 17 mars. För att klara ett avkortat uppdrag kommer en till tre rymdpromenader, antalet beror på när uppskjutningen sker, tas bort. Arbetet som ska utföras under dessa rymdpromenader skulle sedan läggas ut på ISS-besättningen och/eller andra rymdfärjeuppdrag.

Att förkorta uppdraget är dock inget NASA vill göra i onödan så för att få maximalt med uppskjutningsmöjligheter har tidigaste uppskjutningsdatum flyttas fram till den 12 mars. Detta ger NASA tre möjligheter i rad, 12, 13 och 14 mars, innan ett fullängsuppdrag i mars blir omöjligt. Uppskjutningstiden för den 12 mars är klockan 03:20, svensk tid, och för den 13 mars är tiden 02:54, svensk tid. För den 14 mars gäller 02:31, svensk tid. Alla dessa uppskjutningsdatum ger en dockning mellan Discovery och ISS under flygdag 3. Om uppskjutningen bestäms till den 12 mars kommer den officiella nedräkningen börja klockan 00:30, svensk tid, den 9 mars. Om det är möjligt att lyfta den 12 mars beror bland annat på arbetet med flödesventilerna. Om uppskjutningen inte kan ske i mars kommer uppdraget försenas till efter Soyuzs utdockning i april.

Personal arbetar med att installera flödesventilerna.
Personal arbetar med att installera flödesventilerna.
Foto: NASA.

De nygamla flödesventilerna, alla har flugit fyra till fem gånger innan ombord på Discovery, anlände från tillverkaren i tisdags och har installeras ombord på Discovery utan problem. Efter grundliga tester och poleringar är det fastställt att inga sprickor förekommer på någon av dessa ventiler. Alla tre ventiler som togs bort har skickas till tillverkan för analys. Det som återstår gällande installationen av de nya ventilerna är installationen av en extra förstärkningsgummiring. Denna gummiring kommer monteras på utsidan av den 90-graders rörböj som finns i närheten av ventilen. Tanken är att gummiringen, tillsammans med en o-ring, ska fånga upp en eventuell metallbit som lossnar från en ventil och samtidigt hålla tätt. Tester som utförs har visat att metoden fungerar tillfredsställande. Det finns dock fortfarande en möjlighet att NASA väljer att inte installera försträkningen överhuvudtaget.

Hur arbetet med flödesventilerna har gått den senaste tiden presenterades under ett möte under fredagen där personal och chefer inom rymdfärjeprogrammet deltog. Alla tunga instanser som deltog på mötet ställde sig positiva till den lösning på ventilproblemet som presenterades. Även övriga frågor som togs upp var i positiv riktning och i dagsläget arbetar NASA på en uppskjutning den 12 mars.  Ett slutgiltigt beslut om uppskjutningsdatumet kommer tas under fredagens Flight Readiness Review (FRR).

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.