Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:19.53 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40 den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-02-04 | Uppdaterad 00:55

Under tisdagens Flight Readiness Review (FRR) beslutade ansvariga inom NASA och rymdfärjeprogrammet att flytta fram uppskjutningen av STS-119. Ett beslut om ett nytt  uppskjutningsdatum kommer tas tidigaste den 12 februari men redan idag är det klart att uppskjutningen inte kommer ske förrän tidigaste den 19 januari. Anledningen är att det behövs mer analyser av flödesventilerna ("Flow Control Valve") samt hur dessa kan gå sönder och hur detta i sådana fall påverkar säkerheten för rymdfärjan och besättningen. Främst handlar det om att återskapa det som hände under STS-126s uppskjutning då en av ventilerna gick sönder och en liten bit av "locket", som styr flödet, lossnade. Förutom att testa vad som händer om en bit lossnar vid olika tillfällen vill NASA även få reda på var denna bit kan hamna och vilka eventuella skador som kan uppstå.

Teorin som teknikerna arbetar efter är att inget som kan äventyra säkerheten för rymdfärjan eller besättningen kommer hända. För säkerhetsskull vill NASA dock utföra testerna och analyserna. Ventilerna som kommer flyga på STS-119 har tidigare flugit ombord på Discovery utan incidenter. Incidenten med ventilen ombord på Endeavour STS-126 ses allt mer som en engångshändelse. Den bakomliggande orsaken till att ventilen gick sönder var yttre vibrationer som överstämde med materialet i ventilens egenfrekvens.

2009-02-04 | Uppdaterad 00:15

Discoverys lastrumsdörrar stängs inför STS-119s  uppdrag
Discoverys lastrumsdörrar stängs inför STS-119s uppdrag,
Foto: NASA.

Under helgen som gått har personal på Kennedy Space Center arbetat med att byta ut de tre flödesventiler ombord på Discovery som Astrowebb skrivit om tidigare. Ventilerna, som går under namnet "Flow Control Valve", har byts ut för säkerhetsskull för att undvika liknande problem som förekom under STS-126 uppskjutning. Borttagandet av dem gamla ventilerna och installationen av de nya avprovade och godkända ventilerna, som flugit nio gånger tidigare, har enligt alla tillgängliga rapporter gått bra. Innan installationen kan godkännas ska dock olika test och kontroller av ventilerna genomföras.

Även om installationen av genomförd har det uppstått problem med isolering på ledningar och komponenter ingående i ventilsystemet. Enligt uppgift ska det handla om att isoleringen, som består av kapton, på visa komponenter och ledningar har lossnat och måste repareras. Som vanligt är dock inte bara att ta och isolera om komponenterna och ledningarna utan det hela  måste föregås och eftergås av kontroller och tester. Detta i samarbete med dåligt väder med låga temperaturer över Kennedyområdet har gjort att arbetet med Discovery har försenas med upp till ett dygn. Då det även har uppstått en osäkerhet kring vilka effekter förra månadens banhöjning hade på ISS kan uppskjutningen av Discovery STS-119 försenas med ett dygn. Om uppskjutningen försenas till den 13 februari kommer uppskjutningen ske klockan 13.06:29, svensk tid.

Beslut om en eventuell senareläggning av uppskjutningen kommer tas under det Flight Readiness Review (FRR) som pågår i skrivande stund. Meningen var att mötet skulle avslutas strax innan midnatt, svensk tid, men mötet har förlängs med upp till en timme.

Förutom att diskutera ventilutbytet och ISS förekommer det diskussioner om alla tekniska aspekter som kan påverka uppskjutningen. I korthet handlar mötet om att högsta ledningen inom NASA och rymdfärjeprogrammet ska ge sitt klartecken för uppskjutningen.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.