STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-04-10

Besättningen i samtal med Sven Lindström.
Besättningen i samtal med Sven Lindström.
Foto: Johnny Rönnberg.

Under tisdagen höll Christer Fuflesang, Mark Polansky, Robert Curbeam, Joan Higginbotham samt Nicholas Patrick ett ungefär två timmar långt föredrag på Stockholms Universitet. Föredraget kretsade runt vad man gjorde i rymden samt förberedelserna. Bland annat visade man ett sammandrag av uppdraget och träningen i bilder och videofilmer. Det hela började dock med att befälhavare Polanskt gjorde en kort presentation av de närvarande besättningsmedlemmarna samt tal av personer från Stockholms Universitet och Sveriges näringsminister.

Ett annat stort inslag var när Discoverys besättning via satellittelefon pratare med svensken Sven Lidström, som befinner sig på den geografiska sydpolen. Lindström är blott den andra svensken att övervintra på Sydpolen. Samtalet handlade mycket om likheter mellan att vara isolerad på sydpolen i flera månader och vara dito i rymden. Förutom visa likheter finns det även stora skillnader där den största troligtvis är att sex månader på sydpolen är mer behagliga än sex månader på rymdstationen om man väger in saker som personligt utrymme, personlig hygien och andra saker som vi tar för självklara.

Besättningen fick bland annat ta emot kepsar med SUs emblem på.
Besättningen fick bland annat ta emot kepsar med SUs emblem på.
Foto: Johnny Rönnberg.

Förutom framträdandet på Stockholms Universitet ingick ett besök hos Sveriges Riksdag, en filmpremiär samt Astrid Lindgrens barnsjukhus under det korta Stockholmsbesöket. Efter detta bär det av till Danmark där man bland annat kommer besöka Tivoli i Köpenhamn samt Tycho Brahe Planetariet. Besöket i Danmark avslutas den 12 april med ett föredrag på Danmarks Tekniska Universitet.

Efter Danmarkbesöket väntar en tur till Norge innan besättningen intar Göteborg den 15 april för att inviga den Internationella Vetenskapsfestivalen. Invigningen sker i Köpcentret Nordstan klockan 14:00 på söndagen. Nästa stopp på europaturnén är Nederländerna och Tyskland innan man åker tillbaka till USA i slutet av nästa vecka.

Mer läsning
Videofilmer och fotografier från uppdraget.
Återupplev uppdraget.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.