STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-16

Fuglesang
Fuglesang.
Foto: ESA.

Ikväll är det dags för den tredje och möjligen sista rymdpromenaden. Huvuduppgiften kommer, precis som på den andra rymdpromenaden, vara att koppla om rymdstationen elsystem. Denna gång är det kanal 1 och 4 som kommer kopplas om från den temporära lösningen man haft till den permanenta. Man kommer även att installera extra panelskydd som ska skydda rymdstationen mot mikrometeorider.

Om omkopplingen går lika smidigt som under den andra rymdpromenaden kommer man utför en inspektion och eventuellt en enklare reparation av solpanel P6. Det man har tänkt sig är att skicka en eller båda astronauterna upp till solpanel P6 för att först göra en inspektion på plats och sedan eventuellt skada på den panel som sitter fast, inget annat kommer att göras. Beroende på hur det hela avlöper kommer man sedan att ta beslut om en eventuell fjärde rymdpromenad. Denna rymdpromenad kommer i sådana fall att ske på måndag.

Om det blir en fjärde rymdpromenad kommer Discovery att vara dockad till rymdstationen en dag längre än planerat. Detta innebär att man inte kommer ha tid att utföra alla de inspektioner av värmeskyddet som man gör inför landningen. Denna inspektion görs för att kontrollera om skador ha uppstått under rymdfärden och infördes förra året.

Rymdpromenaden kommer att utföras av Robert Curbeam och Sunita Williams och är beräknad att börja 20:42, svensk tid.

Under fredagen hade besättningen ledigt några timmar och man genomförde även en presskonferens från rymdstationen. Europeiska rymdstyrelsen (ESA) hade även ett speciellt event med Christer Fuglesang och tysken Thomas Reiter.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.