STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-09 | 23:40
HEJA SVERIGE
"HEJA SVERIGE
HEJA NORGE
VIVE L' EUROPE!"
Foto: NASA TV.

Besättningen på väg ut till Astrovanen.
Besättningen på väg ut till Astrovanen.
Foto: NASA TV.

Christer Fuglesang har klivit ombord på Discovery och befinner sig nu på mittdäck. Samtidigt fortsätter de sista besättningsmedlemmarna att gå ombord. Det finns inga tekniska problem rapporterade i skrivande stund och väderprognosen är som förut.

Som du ser till höger passade Fuglesang på att skicka en hälsning.

2006-12-09 | 23:20

Vid klockan elva, svensk tid, påbörjade besättningen den ungefär sju kilometer långa resan till startplattan. Resan gemomfördes utan problem och besättningen befinner sig nu vid startplattan. Inom några minuter kommer man börja stiga ombord.

Gällande vädret är det fortfarande sidovindar och låga moln som är det största hotet och prognosen pekar på 60 procents risk att vädret på Kennedy kommer hindra en start.

Kommande aktiviteter (tiderna ungefärliga pga av förseningar)
00:32 Luckan stängs.
01:47 Startområdet ska vara tömt inför start.
01:53 Det sista uppehåller i nedräkningen börjar.
02:38 Nedräkningen återupptas
02:42 Startfönstret öppnar.
02:47. 27 Huvudmotorerna startar. 6,6 sekunder kvar.
02:47.34 Start

2006-12-09 | 21:50

Klockan 21:40, svensk tid, avslutades tankningen av den externa bränsletanken. Strax efteråt körde inspektionsteamet och hjälppersonalen till startplattan. De förstnämnda kommer att titta efter is på bränsletanken medand e sistnämnda kommer förberedda frö besättningen. Besättningen håller i skrivande stund på att klä på sig sina start- och landningsdräkter.

Vädersituationen är som förut.

2006-12-09 | 21:20

I skrivande stund sitter besättningen ner och äter middag som alla besättningar gör samma dag som uppskjutning. Tankningsprocessen fortsätter att gå enligt planerna och man räknar med att hinna ifatt den försening som man för närvarande har.


Delar av besättningen inför middagen, Fuglesang längst till höger.
Foto: NASA TV.

Påfyllningen av bränsle är i sitt slutskedde och man räknar med att vara klar om omkring 40 minuter.

2006-12-09 | 20:15

Tankningen av en miljon flytande väte och syre påbörjades klockan 18:46, svensk tid, efter kraftiga förseningar. Förseningarna beror på mindre tekniska problem och på människliga aspekter. I skrivande stund finns det inga tekniska problem rapporterade som kan hindrar en uppskjutning. Tankningsprocessen beräknas vara klar omkring klockan 21:45, svensk tid.

På väderfronten är det kraftiga sidovindar som är det största hotet samt låga molnbankar gällande Kennedyområdet. De transatlantiska landningsplatserna är som förut.

2006-12-09 | 18:45

Tankningen har fått okej och man är fortfarande "go" för en uppskjutning. Det enda hindret i skrivande stund är vädret, som är 70 procent "no go". Dock är man fortfarande efter tidsmässigt.

2006-12-09 | 17:55

Det är ännu högst osäkert om STS-116 kommer lyfta. Tankningsprocessen kommer att börja tidigaste klockan 18:30, svensk tid. Detta betyder att syret kommer ha fyra och en halv timme på sig att uppnå den densitet som det behöver, detta är en kortaste tid sedan STS-97.

2006-12-09 | 16:40

Ansvariga har gett grönt ljus för tankning av den externa bränsletanken. Vid halv fem tiden gav man grönt ljus för tanknings av kylt väte och syre. Dock är man orolig över att man ligger efter i schemat och det pågår i skrivande stund arbete med att se om man kommer att kunna ta igen den förlorade tiden. Förseningen handlar om ett antal timmar och det är tveksamt om man kan ta igen dessa. Tankningen måste påbörjas senast 18:30 annars ställs uppskjutningen in.

2006-12-09 | 16:10

Servicetornet har dragits tillbaka.
Servicetornet har dragits tillbaka.
Foto: NASA TV.

Tillbakadragandet av servicetornet skedde strax innan klockan fyra, svensk tid. Inom kort väntas besked om man ska påbörja påfyllningen av den externa bränsletanken (ET) eller ej. I skrivande stund är ET okej.

Väderprognosen inför kvällen ser ut som förut. Oron gäller låga moln, regn och kraftiga vindar. I skrivande stund är det dock bara vindar som är ett orors moment över Kennedy. De transatlantiska landningsplatserna är läget som förut, med andra ord Istres, Frankrike och Moron, Spanien, är gröna.

2006-12-09 | 15:20

Man har problem med tillbakadragandet av servicetornet. Om man har otur kan detta påverka nattens uppskjutningsförsök.

Vädret är fortfarande det som ser ut att hindra en uppskjutning. Vädret på och omkring Kennedyområdet ser ut att vara sämre än igår och det ser ut som ett tjockt molntäcke är på väg in från Mexikanska golfen.

2006-12-09 | 14:15

Discovery redo inför ett andra försök.
Discovery redo inför ett andra försök.
Foto: NASA TV.

Efter fredagens inställa uppskjutning har teknikerna på Kennedy Space Center arbetat för att förberedda Discovery inför söndagens försök. I efterhand har det också visat sig att även om vädret hade godkänt en uppskjutning och man fortsatt nedräkningen hade man troligtvis fått ställa in den ändå. Anledningen var att man upptäckte ett stort intrång av syre på den ena vätetanken. Detta har blivit avhjälpt under fredagen och utgör inte längre något hot. Det finns inte heller några andra tekniska problem rapporterade.

Tidigare idag aktiverade man Discoverys bränsleceller utan problem. Dock har man inte drigit tillbaka servicetornet än, vilket beror på några mindre tekniska problem som man arbetat med under natten. Troligen ska detta dock inte påverka uppskjutningen.

Käpphästen denna gång är åter vädret, som ser ut att bli sämre än i fredags. Främst är det låga moln, kraftiga sidovindar vid landningsbanan och lokala regnskurar. De två första påverkar mest i det fall man skulle behöva avbrutna inom fem minuter efter start och återvända till Kennedy. Allt som allt ger väderutsikterna en 70 procentig risk gällande Kennedyområdet för inställning av uppskjutningen. Visa obekräftade uppgifter pekar dock på en 60 procentig risk för att vädret kommer hindra en uppskjutning. På andar sidan USA finns det risk för moln och regn på Edwards medan New Mexico är okej. Gällande de transatlantiska landningsplatserna är Istres, Frankrike och Moron, Spanien, gröna.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.