STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-08

Uppskjutningen framflyttad!
Vädret ville inte vara med om en uppskjutning så på grund av låga molnbankar över Kennedyområdet fick man ställa in nattens uppskjutning. Beskedet innan man återupptog nedräkningen vid T - 5 minuter. Man använde hela uppskjutningsfönstret för att ge det hela en chans. Då vädret för lördagen ser ännu sämre ut än idag kommer man troligen inte att försöka

Inför lördagen ser vädret i Florida ännu sämre ut och det är 90 procents risk för att vädret hindrar en start. För söndagen är motsvarande siffra 70 procent för att på måndag och tisdag sjunka till 60 procent. För onsdagen pekar väderprognoserna för en risk på 40 procent. Gällande de transatlantiska landningsplatserna kommer minst en av dem, vilket kravet är, kunna ta emot Discovery de kommande dagarna.

En annan detalj man måste ta hänsyn till är bränslecellerna ombord, som består av väte och syre, som måste fyllas på efter några dagar. Denna procedur tar mellan en till två dagar.

Följande uppskjutningstider gäller för de kommande dagarna.

Dag Tid
Lördag 03:13.17 (inget försök)
Söndag 02:47.34
Måndag 02:25.02
Tisdag 01:59.20
Onsdag 01:36.49


2006-12-08 | 03:27

Nio minuter kvar till start. I skrivande stund är vädret rött för Kennedyområdet och grönt för Istres i Frankrike och Zaragoza i Spanien. Troligen blir det Zaragoza som får vara första nödlandningsplats. För Kennedy finns det dock en liten risk att låga moln kan ställa till det med sikten. Det finns inga tekniska problem rapporterade vid denna tidpunkt som kan hindra en uppskjutning.

2006-12-08 | 02:35

Foto: NASA TV.
Foto: NASA TV.

Enligt den senaste väderprognosen är det grönt för start när det gäller Kennedy Space Center. När det gäller de tranatlantiska landningsplatserna i Frankrike och Spanien ser det sämre ut, men det finns en chans att minst en av landningsplatserna i Spanien kommer vara okej.

Inga tekniska problem, som kan hindra uppskjutningen, finns rapporterade för tillfället.

Kommande aktiviteter
02:35 All icke behörig personal lämnar Kennedyområdet.
02:41 Vid T-9 minuter börjar det sista planerade uppehållet i nedräkningen.
03:26.45 Nedräkningen återupptas (exakt tid kan variera beroende på när man beslutar att lyfta).
03:30.44 Uppskjutningsfönstret öppnar
03:33.45 Besättningen stänger sina visir.
03:35.38 Huvudmotorerna startar (T-6.6 sekunder)
03:35.45 Start.

2006-12-08 | 01:45

Strax före klockan halv två slutförde man kommunikationstesten mellan rymdfärjan och markkontrollen. Dessa tester genomfördes utan några anmärkningar och vi vet nu säkert att Christer Fuglesang befinner sig ombord. För några minuter sedan stängde man luckan till Discovery och inom kort kommer all personal lämna startområdet.

När det gäller vädret fortsätter det i rätt riktning och blir allt bättre över och omkring Kennedyområdet. Dock ligger man fortfarande på gränsen för en del värden. För Kenendy är det fortfarande 60 procents risk för att vädret hindrar en start. Den största risken är låga molnbankar samt tjockleken på dessa. På dessa påverkar sikten om man skulle vara tvungen att avbryta efter start och återvända till Kennedy. För de transatlantiska landningsplatserna ser det fortfarande dåligt ut, med låga och tjocka molnbankar. Just nu är det "no go".

Vid inspektionen tidigare fann man små mängder is på rören som leder bort syret. Detta är dock inte som påverkar uppskjutningen. I övrigt fann de ingen is elelr frost som utgör någon fara.

2006-12-08 | 01:05

Fuglesang är ombord.
Fuglesang (personen i bakgrunden) är ombord.
Foto: NASA TV.

Mark P. ombord
Mark P. ombord
Foto: NASA.

Alla sju i besättningen är nu ombord på Discovery och de sista förberedelserna inför att mans ak stänga luckan håller på. Christer Fuglesang kommer att befinna sig på mittdäck under uppskjutningen. Hittills har nedräkningen gått bra med bara några mindre tekniska incidenter, men inget som i nuläget ser ut att kunna hindra en uppskjutning. När det gäller isbildning på den externa bränsletanken har isteamet rapporterat att det finns frost på ett flertal ställen, men inget som utgör något överhängande hot.

Vädersituationen fortsätter och förbättras och nu anser man det inte längre vara någon risk för regnskurar. Dock blåser det för tillfället lite för mycket och man är i skrivande stund "no go". Även låga molnbankar ställer till det imellanåt.

Fartygen som ska plocka upp startraketerna har meddelat att de är på palts och har börjat söka av området för att se om det finns några andra fartyg i målområdet.

Bilder från ombordstigningen >>>

2006-12-08 | 00:15

Besättningen har lämnat besättningsbyggnaden där de tillbringat de senaste dagarna och har kommit fram till startplatta och Discovery. Efter att ha tagit hissen upp till luckan som leder in i Discovery befinner sig besättningen i det så kallade "white room". Där finns redan personal som varit där några timmar och förberett inför besättningens ankomst. De kommer nu att hjälpa besättningen ombord och spänna fast de i sina stolar. Besättningen kommer sedan att ligga på rygg med benen högre än huvudet tills det man är i rymden eller man avbryter nedräkningen.

När alla besättningsmedlemmar har kommit ombord och blivit fastspända kommer all annan personal att lämna startområdet och lämna besättningen för sig själva. Under tiden fram till uppskjutningen kommer man utföra diverse kommunikationstest mellan rymdfärjan, astronauterna och markkontrollen.

Uppdateringar 2006-12-07 >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.