STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar - -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-07 | 23:10

C. Fuglesang.
C. Fuglesang.
Foto: NASA TV.

Strax efter klockan 23:00 började besättningen att klä på sig sina start- och landningsdräkter. Christer Fuglesang var först ut att börja klä på sig dräkten. Efter detta är det iväg till startplattan och Discovery som gäller.

Nedräkningen har hittills gått smidigt med bara mindre tekniska problem, som alla har lösts efter hand. Nu verkar det dock som fått problem med hydrauliken. Enligt uppgift ska man ha ett övertryck som ligger klart över de gränsvärden man har. Man vet ännu inte riktigt vad det hela beror på men man arbetar på att finna svaret och en eventuell lösning.

Man har även funnit frost vid ett av cockpitfönstren på rymdfärjan under den inspektion man genomfört under kvällen. Detta utgör ingen direkt fara, men man kommer att hålla koll på utvecklingen och eventuellt göra något åt det.

Vädersituationen har förbättras något framförallt på Kennedy. På de transatlantiska landningsplatserna är situationen i stort sätt som förut, dock finns det en liten ljusning för Zaragoza i Spanien där en av landningsplasterna är "go" just nu.

2006-12-07 | 22:00


Besättningen är samlad.
Foto: NASA TV.

I skrivande stund finns det inga kända tekniska problem och de mindre incidenter man haft under dagen har klaras upp. Isinspektionsteamet är ute vid Discovery i skrivande stund för att kontrollera den externa bränsletanken. Inspektionen göras för att kartlägga eventuell is på utsidan av bränsletanken som kan utgöra en fara för Discovery. Tankningen av bränsletanken avslutades officiellt klockan 20:23, svensk tid.

Vädersituationen är likadan som förut.

Besättningen kommer inom kort att äta den traditionella måltiden som alla rymdfärjebesättningar gör dagen för uppskjutningen. Efter detta kommer de att påbörja påklädningen av sina start- och landningsdräkter. Resan i Astrovanen till startplattan och Discovery är beräknad att börja klockan 23:45. Resan tar ungefär 20 minuter.

2006-12-07 | 20:45

Troligen blir det ingen uppskjutning idag då alla tre tranatlantiska landningsplatser är "no go" och väderprognoserna tyder på att de kommer att fortsätta vara det förbi tiden för uppskjutning. För Kenendyområdet är man tillbaka på 60 procents risk för att vädret hindrar en start och på andra ställen i Florida regnar det i skrivande stund.

När det gäller lördag är två av tre transatlantiska landningsplatser "go" medan väderprognoserna för Kennedy pekar på 90 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. Tiden som gäller för en uppskjutning på lördag är 03:13.17, svensk tid.

Vädret enda ororsmolnet.
Vädret enda ororsmolnet.
Foto: NASA.

Tankningen av en miljon liter flytande väte och syre är nu i stort sätt avslutad. Tankningsprocessen påbörjades klockan 17:41 (väte) och 18:09 (syre) och alla bränslesensorer har fungerat som de ska. Inom kort kommer man påbörja isinspektionen och bränsletanken.

Nedräkningen har nu tagit en paus, med början 20:40, på tre timmar för att låta inspektionsteamet utföra sitt arbete och eventuella andra aktiviteter att hinna ikapp. Dock finns det i skrivande stund inga rapporter att något skulle ligga efter i tidsschemat.

2006-12-07 | 19:15

Tankningen av den externa bränsletanken fortskrider enligt planerna och man räknar med att hela tankningsprocessen ska vara klar som planerat klockan 20:40, svensk tid. Hittills har även de bränslesensorerna som finns på insidan av tankarna fungerat som de ska. Bränslesensorerna ingår i ett säkerhetssystem som ska förhindra att motorerna körs torra om bränslenivån skulle bli för låg.

När tankningsprocessen är klar kommer man skicka ut "ispatrullen" till startplattan. Deras uppgift är att kontrollera utsidan av bränsletanken efter is som kan ha bildas av det nedkylda vätet och syret. Anledningen är att eventuell is kan lossna under uppskjutningen och skada rymdfärjan.

Gällande vädret har inget förändras sedan senaste rapporten. Förutom vädret har man fått en del fellarm gällande mjukvaran ombord med alla dessa är nu avhjälpta och utgör inget hot för uppskjutningen. Man har även upptäckt att två av astronauterna har tagit med mer packning än de får och alltså har övervikt.

2006-12-07 | 18:10

Moln på väg in över startområdet.
Moln på väg in över startområdet.
Foto: NASA.

Länkar
NASA TV.

Ansvariga har gett klartecken att påbörja tankningen av den externa bränsletanken. Totalt är det en miljon liter flytande väte och syre som ska fyllas i de två tankarna. Tankningsprocessen påbörjades strax före klockan 18:00, svensk tid. Tidigare under dagen har man aktiverat bränslecellerna ombord.

Under dagen har det förekommit några mindre tekniska incidenter, bland annat en till strömspik. Dock har inga av dessa incidenter påverkar nedräkningen eller möjligheten för en uppskjutning inatt. På den mer komiska sidan kan nämnas att några tekniker fastade med hissen som finns i servicetornet. Vid klockan 17:45, svensk tid, väcktes besättningen inför dagens aktiviteter.

Det som dock kan stoppa en uppskjutning inatt, och som troligen kommer att göra det, är vädret. I skrivande stund ligger risken för att vädret i Kennedyområdet ska förhindra en uppskjutning på mellan 50 och 60 procent. Det som är käpphästen är låga molnbankar som hindrar en eventuell nödlandning på Kennedy strax efter start. Om inte det vore nog ställer vädret även till problem på de transatlantiska nödlandningsplatserna. I frankrike är det kraftiga vindar och i Spanien låga molnbankar. Alla tre tranatlantiska nödlandningsplaster är i skrivande stund "no go" och prognoserna talar för att de kommer vara det resten av dagen och natten.

Prognoserna inför lördagen talar för 90 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. För söndagen är motsvarande siffra 70 procent för att på måndag och tisdag sjunka till 60 procent. För onsdagen pekar väderprognoserna för en risk på 40 procent.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.