STS-116
Uppdrag: ISS 12A.1
Uppskjutning:
02:47.34 den 10 dec 2006.
Dockar med ISS: 23:11 den 11 dec.
Utdockar med ISS: kl. 23:09 den 19 dec.
Landning: 23:32 den 22 dec.
Rymdpromenader: 4 st.
Inclination: 51,6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 117.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Multimedia
Christer Fuglesang
Uppdragsinformation
Rymdpromenaderna
- Länkar - -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Discovery STS-116 | ISS 12A.1
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-12-05 | 22:15
Befälhavare Mark Polansky på väg att taxa ut med ett av NASAs träningsplan för att träna inför Discoverys nattlandning.
Befälhavare Mark Polansky på väg att taxa ut med ett av NASAs träningsplan för att träna inför Discoverys nattlandning.
Foto: NASA.

Den första dagen av nedräkningen har flutit på utan problem och i skrivande finns det inga tekniska problem som kan hindra en uppskjutning på fredag. Väderprognosen pekar på risk för regn och kraftiga låga vindar vid tidpunkten för uppskjutningen. Uttryckt i procent är det 30 procents risk för att vädret kommer hindra uppskjutningen. Detta får ses som normalt och inget som hindrar förberedelserna. Om det skulle bli en försening på 24 eller 48 timmar ökar risken för att vädret ska hindra en uppskjutning till 70 procent.

När det gäller nödlandningsplasterna i Kalifornien och New Mexico visar väderprognoserna att båda två kommer att kunna ta emot Discovery under både fredag, lördag och söndag. Det samma gäller minst en av de tre transatlantiska landningsplatserna i Spanien och Frankrike.

Ett orosmoment en meteoroidsvärmen geminid som har sin pik 14 december klockan 12:00, svensk tid. I två dagar omkring piken råder det förhöjd aktivitet av meteoroider. I vanliga fall är det ingen fara, utan bara något som ger upphov till "stjärnfall". I år sker det hela dock mitt under Discoverys planerade uppdrag till ISS. För rymdfärjan eller rymdstationen är det ingen stor fara då de flesta objekt är från någon millimeter upp till några centimeter stora. Risken är för de astronauter som kommer att utföra de tre rymdpromenaderna, däribland Christer Fuglesang.

För rymdpromenad två och tre ökar risken med uppemot 20 procent att man ska få en läcka på någon av rymddräkterna. Om man räknar på alla rymdpromenader så är risken för småläckor 1 på 1 060 och för okontrollerbara läckor (>4 mm) 1 på 3 300. Dock räknar man med att kunna använda rymdstationen och rymdfärjan som skydd och då sjunker risken till 1 på 2 180 respektive 1 på 7 100. Dock är det fortfarande en förhöjd risk om man jämför med ett vanligt uppdrag. Risken för att en läcka ska uppstå som följd av en meteoroid anses dock vara så liten att det inte påverkar när man kommer att utföra rymdpromenaderna.

Uppdaterat schema över alla 13 flygdagar >>>

2006-12-05 | 06:00

Fuglesang
Fuglesang
Foto: NASA.

Klockan 05:00, svensk tid, på tisdagsmorgonen började den officiella nedräkningsklockan att ticka inför STS-116. En halvtimme innan hade den ansvariga flygledaren (Shuttle Test Director ) utropat CTS - "Call To Station". Vilket betyder att alla tjänstgörande tekniker som ska sitta vid sina datorskärmar och övervaka alla processer skulle infinna sig i uppskjutningsrum 4. CTS finns mer kvar som tradition då alla inblandade redan finns på plats.

I och med att nedräkningen har börjat inleds slutfasen av förberedelserna inför uppskjutningen. Bland annat genomförs som de sista installationerna i rymdfärjan samt inspektionerna av den samma. Även området som ska vara tömt kommer desto längre nedräkningen fortskrider att utökas. Även flygförbudsområdet och övervakningen med hjälp av militärplan kommer att öka under veckan.

Under nedräkningen kommer man även att fylla bränslecellerna ombord med syre och väte. Det är dessa bränsleceller som förser rymdfärjan med elektricitet under uppdraget. En positiv bieffekt är att restprodukten är vatten som man sedan använder till den frystorkade maten man har med sig upp. På detta sätt slipper man att ta upp vatten i onödan, vilket man sparar utrymme och vikt på.

Enligt Christer Fuglesang har en av de svåraste sakerna under karantänen varit att lära sig somna klockan tre på natten, lokal tid, för att sedan gåt upp 12:45, lokal tid. Dock hoppas han att vant sig vid detta om några dagar. Anledningen till att man har dessa tider är för att komma i rätt dygnsrytm inför uppdraget.

I skrivande stund föreligger inga kända tekniska fel som kan hindra en uppskjutning på fredag.

Läs mer om huvudaktiviteterna under nedräkningen >>>
Se bilder från besättningens ankomst till Kennedy >>>

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.