STS-115
Uppskjutning: 9 sep. kl 17:14.55.
Dockning: 11 sep. kl. 12:48
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: 17 sep. kl 14:50.
Landning: 21 sep. kl. 12:21.30
Längd: 11 dagar 19 timmar och sex minuter.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 116.
Fönster: 27/8 - 9/9.
Pad: 39B.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Multimedia
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
Atlantis STS-115 | ISS 12A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

Sensate nytt >>>

2006-09-12

Klockan 11:06 kopplades det nyanlända P3/P4-segmentet till P1 på ISS som förberedelse inför tisdagens rymdpromenad. Rymdpromenaden påbörjades sedan klockan 11:17, svensk tid, och höll på i nästan sex timmar. Förutom att hinna med det planerade arbetet hann de två besättningsmedlemmarna även med en del arbete som ursprungligen var tänk för onsdagens rymdpromenad. Läs mer om rymdpromenad nr. 1 >>>

Efter rymdpromenaden var slut påbörjades förberedelserna inför nästa, som kommer att äga rum på onsdag. Bland annat kommer Daniel Burbank och Steven MacLean tillbringa natten i ISS luftsluss under annat tryck än resten av besättningen för att minska risken att drabbas av dykarsjuka.

De första rapporterna om P3/P4-segementes hälsa tyder på att installationen genomfördes som planerad och inkopplingen av P3/P4 till rymdstationens olika system har genomförts utan problem. Men innan man vet säker väntar några timmar av systemkontroller för att säkerställa att allt ser bra ut.

2006-09-11 | Uppdaterad!

Burbank ombord på Atlantis.
Burbank ombord på Atlantis.
Foto: NASA.

Som planerat ledde befälhavren på Atlantis, Brent Jett, rymdfärjan till en perfekt dockning med ISS klockan 12:48, svensk tid, på måndagseftermiddagen. Innan dockningen, på ett avstånd av cirka 180 meter genomförde Jett en 360 graders flip för att möjliggöra för besättningen ombord på ISS att ta fotografier av Atlantis värmepanelsskydd.

När detta vara gjort förde Brett Atlantis allt närmade ISS och desto närmare man kom desto mer sänkte man hastigheten. Under den sista meterna innan de två farkosterna dockar gled Atlantis upp mot ISS under kontroll av Brett. När det två farkosterna har dockat stängs alla jetmotorer av för att förhindra att någon tänds av misstag. När man stabiliserat det hela tar Atlantis över bankontrollen över komplexet.

Efter läcktester öppnade man de två luckorna mellan ISS och Atlantis klockan 14:30, svensk tid, och den sex personer starka Atlantisbesättningen hälsades välkommen av den tre man starka ISS-besättningen. Efter en kort välkomstceremoni hölls en säkerhetsgenomgång för de nyanlända och sedan började förberedelserna inför tisdagens rymdpromenad.

En annan viktig händelse under måndagen var att man lyfte upp P3/P4-segemnet ur Atlantis lastutrymme och manövrerade det till rätt position inför den kommande monteringen och installationen. Även denna aktivitet genomfördes utan problem och allt är nu förberett inför tisdagen.

P3/P4-segmenten lyfts på palts.
P3/P4-segmenten lyfts på palts.
Foto: NASA.

En närmare analys av videofilmer och fotografier tagna under uppskjutningen visar ett flertal bitar av is och isolering som lossnar från bränsletanken. Dock sker samtliga fall efter de kritiska första 135 sekunderna och är med andra ord inte farliga för rymdfärjan. Det har dock visat sig att visa av bitarna träffade Atlantis, men hittills har man inte upptäckt några skador. På det hela taget är NASA än så länge nöjd med uppskjutningen och ser inga problem för Atlantis att återvända. Mer analyser väntar dock innan man kan ge grönt ljus för Atlantis. Dock anser man inte att det i dags läget behöbs någon extra inspektion av Atlantis.

Enligt NASA inträffade följande:

TES = tid efter start.

TES
2:50: Bitar lossnar från bränsletankens isfrostramp vid position Xt 1270.
4:05: Trolig träff på bland annat ena vingen, ingen skada verkar dock ha uppstått,
4:07: Bitar lossnar från ena bränsleröret på bränsletanken, ingen träff.
5:27: Trolig träff på höger vinge. Dock uppstod ingen skada och vingsensorerna uppfattade ingen träff.
5:30: Radarn uppfattar att något lossnar, dock syns inget på fotografierna.
7:32: Trolig träff.
8:44: Is träffar Atlantis vid den främre landningshjuldörren.

Det man vet är dock att en isoleringsmellanbit nära det ena landningsstället har lossnat och hänger utanför. Detta inträffade både på STS-114 förra året och STS-121 tidigare i år. På den förstnämnda valde man att ta bort de två mellanbitarna medan man på STS-121 lät de sitta kvar då dem inte utgjorde någon fara.

Mulitimedia
Bilder och filmer från flygdag 3 >>>

2006-09-10

Atlantis lyfte från Kennedy i lördags.
Atlantis lyfte från Kennedy i lördags.
Foto: NASA.

På grund av en felande bränslesensor beslutade ansvariga inom NASA att ställa in fredagens uppskjutning. Beslutet togs mindre än en timme innan planerad uppskjutningstid. Problemet upptäcktes under tankningen av den externa bränsletanken då en av en grupp av fyra bränslesensorer inte blev "våt". Sensorerna ingår ett säkerhetssystem som ska varna om det finns för lite bränsle kvar. Detta för att de tre huvudmotorerna inte skall köras torra.

Enligt regel, som infördes efter Challengerhaveriet, föreskriver att alla fyra sensorerna skall fungera. Dock har man tidigare gjort avsteg från denna regel och kört med enbart tre fungerande sensorer. Ett sådant beslut tas från gång till gång berodde de på förutsättningar som gäller vid det givna tillfället.

Varför sensorn inte fungerade som den skulle vet man inte. Alla sensorer i bränsletanken ska också vara utbyta efter förra årets problem med en serie sensorer från samma tillverkningsgrupp. Mer suspekt blev det också när man på eftermiddagen, lokal tid, tömde bränsletanken och samma sensor blev "våt". Inte heller då visste man varför sensorn uppträdde onormalt. Alla sensorer fungerade dock normalt på lördagen när man fyllde bränsletanken på nytt.

Även resten av nedräkningen på lördagen genomfördes utan större problem och klockan 17:14.55, svensk tid, lyfte Atlantis och dess sex personer starka besättning som planerat. Resan upp till omloppsbana tog cirka åtta minuter och även den genomfördes utan större problem. Dock lossnade flera bitar isoleringsskum från bränsletanken, men då detta skedde ungefär fyra minuter efter start utgjorde det ingen fara för rymdfärjan. Ingen isolering träffade heller rymdfärjan.

Atlantis sensorboom.
Atlantis sensorboom.
Foto: NASA TV.

Innan man fick och la sig inför sin första heldag i rymden fällde man ut KU-bandsantennen, öppnade lastluckorna och stuvade undan stolar och annan utrustning som man inte kommer att behöva förrän vid landningen. Bland det första man gjorde var att fotografera bränsletanken efter att denna separerat från Atlantis.

Den största delen av söndagen gick åt till inspektioner av Atlantis värmeskyddspaneler med hjälp av den sensorboom som installeras på robotarmen. Resultaten av inspektionen har sänds ner till markontrollen där tekniker kommer att gå igenom resultatet och se om det finns några skador. En första snabbundersökning tyder på att inga allvarliga skador finns på de undersökta partierna. Under söndagen genomförde man även förberedelser för måndagens dockning med ISS och de kommande rymdpromenaderna.

Måndagens dockning är planerad och sek klockan 12:46, svens tid, med öppning av luckorna mellan farkosterna klockan 14:35, svensk tid.

Den första av de tre rymdpromenaderna är beräknad att börja klockan 11:15, svensk tid, på tisdagen. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Multimedia (fotografier och filmer) >>>

2006-09-08 | 15:30

Den sex personer straka besättningen har gått ombord på Atlantis och har blivit fastspända. I skrivande stund pågår kommunikationstest mellan besättningen och markkontrollen samt mellan besättningsmedlemmarna.

Färden ut till startplattan och ombordstigningen genomfördes utan problem och förberedelserna inför kvällens uppskjutning fortsätter som planerat. Än har man inte tagit något beslut rörande den bränslesensor som inte fungerar som den ska. För närvarande pågår en diskussion om vad man ska göra – avbryta eller fortsätta.

I övrigt finns det inga tekniska problem rapporterade och vädret utvecklar sig som planerat.

2006-09-08 | 12:20

Klockan 11:46 svensk tid var den externa bränsletanken färdigfylld avslutade tankningen skrivande stund befinner hjälpbesättningen vid Atlantis förberedda inför besättningen komma samtidigt fått problem en väretanken som indikera om bränslenivån blir låg problemet består i sensor blev våt när fyllde p ännu inte bestämt vad ska göra de alternativ har dels g vidare uppskjutningen flyga med tre av fyra fungerade sensorer det andra alternativet är ställa in dagens uppskjutning försöka detta innebära man skulle ur bränslet idag för att sedan tanka igen imorgon och se hur sensorn beter sig.

2006-09-08 | 08:55

Strax före klockan 08:00, svensk tid, gavs klartecken att påbörja tankningen av Atlantis externa bränsletank. Tankningen påbörjas klockan 08:49, svensk tid, och kommer ta omkring tre timmar. Detta var ungefär 20 minuter senare än beräknat på grund av att man var tvungen att byta ut en trasig komponent.

I skrivande stund finns det inga tekniska problem rapporterade och vädret ser fortfarande ut att stödja en uppskjutning. Den enda risken är åska och moln dels på hög höjd och dels i närområdet.

2006-09-08

Atlantis är redo.
Atlantis är redo.
Foto: NASA.

Under ett flera timmar långt möte på torsdagskvällen, svensk tid, beslutade ansvariga hos NASA att man ska göra ett försök ikväll att få upp Atlantis. Under mötet, som tog upp alla aspekter som kan påverka en uppskjutning, var den stora frågan den om bränslecell nummer 1 som man i onsdags fick problem med. Det är nu bestämt att man inte behöver utföra någon reparation eller byta ut den för att kunna flyga.

Troligen berodde felet på att en del av en ledning som utgör fas 1 (av tre faser) är tunnare, på grund av utslitning, än den ska vara. Detta gjorde att den inte tålde den belastning den utsattes för och således brann av. Då man inte har kunnat göra en inspektion på plats har man fått utgå från vad som kan hända och göra en analys utifrån detta. Denna analys tyder på att det aktuella felet inte kan sprida sig till de två fungerande faserna. Även andra scenarios som man arbetat efter kan inte sprida sig från det aktuella felområdet. Med andra ord anser NASA det säkert att bara köra bränslecell nummer ett på två faser.

Varje bränslecell kan köras på två faser utan problem och man klarar ett helt uppdrag på två bränsleceller och i nödfall även med en bränslecell på två faser om man stänger av icke nödvändig utrustning.

Om man inte skulle kunna lyfta ikväll har NASA tillsammans med ryssarna kommit överens om att man ska kunna lyfta på lördag. Detta skulle i sådana fall betyda att en utdockning skulle ske senast den 18 september, samma dag som nästa Soyuzkapsel lyfter. Dock tar det två dagar för Soyuzkapseln att nå ISS vilket gör att avståndet mellan utdockning och dockning inte utgör någon fara.

När det gäller vädret för fredag och lördag är det enda orosmolnet åska och moln. Av dessa är moln det största hotet då Atlantis kommer lyfta innan åskan drar in över Kenne Space Center. I klartext är det 70 procents chans för att vädret tillåter en uppskjutning på fredag och 80 procent på lördag. Uppskjutningstid på lördag är 17:14.55, svensk tid.

NASA TV börjar sända 11:30 på fredag.

Nedan följer hålltider för fredag.

05:45 T - 6 timmar, man påbörjar ett 2 timmar långt uppehåll i nedräkningen.
06:38 Bränsletanken är redo för tankning.
07:45 Nedräkningen återupptas vid T - 6 timmar och tankningsprocessen börjar.
10:45 T- 3 timmar, man påbörjar ett 3 timmar långt uppehåll i nedräkningen. Tankningsprocessen är klar.
13:11 Besättningen blir informerade om väderförutsättningarna.
13:45 T - 3 timmar och man återupptar nedräkningen.
13:50 Besättningen påbörjar resan till startplattan.
14:20 Besättningen påbörjar ombordstigningen.
15:35 Atlantis lucka stängs.
16:25 T - 20 minuter och ett uppehåll i nedräkningen på 10 minuter.
16:35 T - 20 minuter och nedräkningen återupptas
16:40 Närområdet omkring Atlantis ska vara tömt på människor.
16:46 T - 9 minuter och sista uppehållet innan uppskjutning.
17:31.37 T - 9 minuter och nedräkningen återupptas.
17:35.37 Uppskjutningsfönstret öppnar.
17:40.30 Huvudmotorerna startar.
17:40.37 Uppskjutning!

Nedan följer uppskjutningstider för de två dagar som man har till förfogande.

Dag Öppnar Optimal uppskjutning Stänger
Fredag 17:35.37 17:40.37 17:45.37
Lördag 17:09.55 17:14.55 17:19.55

2006-09-07

Sent på onsdagskvällen, svensk tid, stod det klart att man inte skulle genomföra något uppskjutningsförsök. Beslutet kom efter ett flera timmar långt möte där man gick igenom alla tänkbara alternativ och vad man skulle kunna göra med bränslecell nummer ett.

Rätt tidigt insåg man att det inte fanns tid till ett utbyte eller reparation av bränslecellen innan uppskjutningsfönstret stänger på fredag. Istället har man beslutat att låta teknikerna gå igenom möjliga alternativ under torsdagen för att sedan komma med ett beslutsunderlag. Som det ser ut nu kommer man att försöka lyfta på fredag förutsatt att teknikerna kan försäkra att problemet kan isoleras och inte kommer förvaras. Om problemet förvaras och man måste stänga av den aktuella bränslecellen när man ligger i omloppsbana skulle det innebära att man skulle få avbryta uppdraget och återvända till jorden.

Enligt de uppgifter som släpps uppstod felet med bränslecell nummer ett när man skulle aktivera de tre bränslecellerna inför onsdagens uppskjutningsförsök. Vid aktiveringen fick man ett överslag, av okänd anledning, som ledde till att man förlorade strömmatningen under ett kort ögonblick. Det man är rädd ska hända är att bränslecellen ska sluta fungera när man är i rymden.

Om man lyfter på fredag är det 17:40.37, svensk tid, som gäller. Väderprognoserna visar på 70 procents chans att vädret tillåter en uppskjutning.

2006-09-06

Gryningsljus över Atlantis.
Gryningsljus över Atlantis.
Foto: NASA.

Tidigt på onsdagsmorgonen beslutade ansvariga för Atlantis STS-115 att flytta fram uppskjutningen 24 timmar på grund av problem med bränslecell nr. 1 av tre ombord på Atlantis. Problemet upptäcktes några timmar tidigare och uppstod när man skulle aktivera och testköra bränslecellerna. När man gjorde detta upptäckte man en voltspik i ett av batterierna, en voltspik som man inte kunde hitta någon förklaring till.

Genast satte man tekniker på att felsöka det aktuella batteriet, men när man efter ett par timmar inte hade funnit något fel bestämde man sig alltså för att ställa in dagens uppskjutning. Felsökningen har fortsatt hela dagen och i skrivande stund, tidig kväll svensk tid, har det inte kommit några rapporter om vad som kan ha orsakat felet.

Ansvariga för STS-115 kommer ha ett möte som börjar klockan 19:00, svensk tid, och efter det kommer en presskonferens att hållas. Förhoppningsvis kommer man då att kunna presentera vad som är fel mer exakt och om man kommer att ha en chans att lyfta under torsdagen. Dock är risken stor att man inte kommer bli klar i tid för torsdagens uppskjutningstillfälle. Det man skulle kunna göra är att isolera problemet och sen lyfta.

Tiden som gäller för torsdag är 18:03.08, svensk tid, och väderprognoserna tyder på att det kommer vara 70 procents chans för att vädret kommer tillåta en uppskjutning. Om man inte kan lyfta imorgon har man en möjlighet på fredag innan man måste vänta till den 24 oktober innan man kan göra ett nytt försök.

2006-09-05

Atlantis är redo.
Atlantis är redo.
Foto: NASA.

I och med att man bara har tre dagar till sitt förfogande har ansvariga hos NASA beslutat att man kommer använda alla tre dagar, om det blir nödvändigt, för att få iväg Atlantis. I normala fall brukar man ha en vilodag för besättningen och markpersonalen efter två inställda uppskjutningsdagar på raken. Men då nästa uppskjutningsfönster inte öppnar förrän i slutet av oktober vill man inte slösa bort någon dag i onödan.

Förberedelserna inför uppskjutningen fortskrider som planerat och i skrivande stund finns det inga tekniska problem eller hinder som skulle kunna äventyra en uppskjutning. Även vädret talar för en uppskjutning med 70 procents chans för bra väder alla tre dagar. Det som kan ställa till det är regn och åska som nästan dagligen drar in över Florida på eftermiddagarna. Dock ses inte detta som något större problem då alla tre uppskjutningsmöjligheter ligger runt lunchtid, lokal tid.

Under det senaste dygnet har man bland annat inspekterat Atlantis tre huvudmotorer och alla tre godkändes utan anmärkningar. Man har även fyllt på bränslecellerna ombord med flytande kväve och flytande syre. På tisdagens program står bland annat att lasta in det sista av astronauters material på mittdäcket, utföra kommunikationstester och att svänga bort servicetornet från Atlantis.

Om uppskjutningen av Atlantis går bra finns det en möjlighet att man förlänger uppdraget med en eller två dagar. Den främsta anledningen är att man vill ge besättningen mer tid till att utföra värmesköldinspektioner. En annan orsak är att man vill lätta lite på det pressade tidsschemat som besättningen har under dockningen med ISS.

Nedräkningen inför uppskjutningen är beräknad att återupptas klockan 00:30, svensk tid, på onsdagen.

2006-09-03

Atlantis står och väntar på uppskjutningen.
Atlantis står och väntar på uppskjutningen.
Foto: NASA TV.

Klockan 16:00, svensk tid, på söndagen började den officiella nedräkningen inför uppskjutningen av Atlantis STS-115. Precis som förra veckan påbörjade man nedräkningen sex timmar tidigare än planerat för att ge teknikerna mer tid under måndagen att bland annat förberedda Atlantis bränsleceller inför uppskjutningen. Man vill även ha mer tid innan ett mindre oväder dra in under måndagseftermiddagen, svensk tid.

Väderprognoserna för onsdagens uppskjutning talar för 20 procents risk att vädret kommer förhindra en start. För torsdagen och fredagen ökar risken något till 30 procent. Der som man oroar sig mest för är moln och eventuell åska och regn.

Besättningen som ska följa med upp anlände till Kennedy från Houston under lördagen. Under tiden fram till onsdagen kommer besättningen att genomföra de sista förberedelserna och vila upp sig inför sitt fullspäckade uppdrag till ISS.

Nedan följer uppskjutningstider för de tre dagar som man har till förfogande.

Dag Öppnar Optimal uppskjutning Stänger
Onsdag 21:23.49 18:28.49 21:33.49
Torsdag 17:58.07 18:03.07 18:08.07
Fredag 17:35.35 17:40.35 17:45.35

2006-08-30

Tillbakarullningen av Atlantis tog en oväntad vändning under tisdagen då NASA efter cirka fem timmars färd beslutade att vända om och återvända till startplattan. Anledningen var att väderprognoserna lutade åt att Ernesto inte kommer bli så kraftig som man trodde.

Detta är första gången i rymdfärjeprogrammets historia som man beslutat att avbryta en tillbakarullning. Återfärden till startplatta 39B började klockan 20:45, svensk tid, på tisdagskvällen och vid kvart i tre på natten, svensk tid, var Atlantis tillbaka på samma ställe som färden hade börjat strax efter klockan 16:00 - startplatta 39B.

Väl ute på startplattan är Atlantis välskyddad av det servicetorn som finns och ska klara en storm i Ernesto styrka utan problem. Tack vara att Atlantis kan stanna kvar på startplattan kommer förberedelserna inför nästa uppskjutningsförsök att vara betydligt kortare än om man återvänt till VAB. Bara det faktum att man slipper transporten från VAB till startplattan spar in ungefär en halv dag.

Beroende på vilka skador som Ernesto ställer till med kommer det att ta olika lång tid innan ett första uppskjutningsförsök kan genomföras. Men med tanke på att Ernesto är försvagad och att man valt att stanna kvar på startplattan kommer man troligen att kunna lyfta relativt snart. Den första möjligheten för en uppskjutning är den 6 september klockan 18:28.46, svensk tid. Man har även tillgång till den 7 (klockan 18:03.07) och den 8 (klockan 17:40.35) september. Det finns även en möjlighet att lyfta mellan den 8 och 13 september, men då hamnar man i konflikt med nästa Soyuzkapsel, som ska anlända med nästa långstidsbesättning till ISS.

2006-08-29

Atlantis påväg tillbaka till VAB.
Atlantis påväg tillbaka till VAB. Färden började klockan 16:04.
Foto: NASA TV.

Strax efter klockan 16:00, svensk tid, påbörjades den femte tillbakarullningen av en rymdfärja på grund av tropiska stormar eller orkaner. Dem första timmarna av tillbakarullningen har genomförts utan problem och man räknar med att vare framme i hangar 2 i Vehicle Assembly Building (VAB) runt klockan 03:00, svensk tid, inatt. Risken får åska under tillbakarullningen ligger runt 50 procent. Om det uppstår fara för besättningen kan man vara tvungen att lämna Atlantis där den är och söka skydd till ett eventuellt åskväder är över.

Beslutet att rulla tillbaka Atlantis var enligt ansvariga inget lätt beslut, men efter omständigheterna det enda rätta. Tillbakarullningen kommer att innebära att chanserna för att Atlantis ska lyfta innan uppskjutningsfönstret stänger den 13 september är mycket små. Med nuvarande regler öppnar nästa uppskjutningsfönster inte förrän den 26 oktober.

Det faktum som gör att man har så få uppskjutningsfönster är att man vill ha dagsljus under hela uppskjutningsfasen för att möjliggöra fotografering av den externa bränsletanken. Anledningen till att man vill fotografera bränsletanken är att man vill ha underlag till de förändringar man kommer att införa på den externa bränsletanken. Dock kommer man ha ett sista stort designmöte i början av oktober vilket för att fotografier tagna efter det kommer vara mindre intressanta. Med andra ord finns det en stor möjlighet att man släpper på detta krav och således får mer uppskjutningsmöjligheter.

En annan faktor som gör det mindre troligt för Atlantis att lyfta under september är att man har besättning 14 som ska upp med en Soyuzkapsel i mitten av september. Helt vill man inte landa med en Soyuzkapsel nattetid och det gör att Atlantis i sådana fall måste lyfta innan den 7 september, vilket är i stortsätt otänkbart med tanke på stormen/orkanen som är på väg.

Tidigare tillbakarullningar på grund av tropiska stormar och orkaner

  • 9 oktober, 1990: Columbia's STS-35 (stormen Klaus).
  • 1 augusti, 1995: Endeavour's STS-69 (orkanen Erin).
  • 10 juli, 1996: Atlantis' STS-79 (orkanen Bertha).
  • 4 september, 1996: Atlantis' STS-79 (orkanen Fran).

2006-08-28

Ernesto fotograferad från ISS den 27 augusti.
Ernesto fotograferad från ISS den 27 augusti.
Foto: NASA.

Efter att det står klart att den tropiska stormen Ernesto, som kommer vara en kategori ett eller två orkan när den drar in över Florida, kommer passera närmare Kennedy Space Center än beräknat har ansvariga hos NASA beslutat att förberedda tillbakarullningen av Atlantis till Vehicle Assembly Building (VAB). Beslutet togs vid tvåtiden, svensk tid, på månaden och man räknar med att hela processen kommer ta 42 timmar. Ett slutgiltigt beslut kommer att tas under tisdagen. Även om man inte beslutar att rulla tillbaka Atlantis kommer man att vänta ut Ernesto och det betyder i så fall att Atlantis kommer lyfta tidigaste på söndag.

Om det inte vore nog med problem har man fått problem med en av de två mobila transportvagnar som används för att flytta rymdfärjorna mellan startplattan och VAB. Från början var det meningen att Atlantis skulle ha körts tillbaka till hangar 3 i VAB, men för att göra detta var man tvungen att köra ut dem mobila transportvagnen som stod där. Det var när man genomförde detta som man fick problem med hydrauliken och blev stillastående. För ett eventuellt tillbakarullande av Atlantis innebär detta att man måste förflytta Atlantis till hangar 2, som ligger på motsatta sidan jämfört med hangar 3. Detta gör att det kommer ta ungefär tre timmar längre att flytta Atlantis i säkerhet. Tillbakarullningen är beräknad att börja klockan 15:00, svensk tid, om man beslutar att genomföra den och kommer att ta cirka elva timmar.

Ett annat problem som man får under en tillbakarullning är att Atlantis är helt oskyddad mot åska, regn och kraftiga vindbyar under den 11 timmar långa färden. Om man skulle råka hamna mitt i ett oväder är det inte sp mycket man kan göra än att lämna den mobila transportvagnen med Atlantis på och hoppas på det bästa tills ovädret drar förbi.

2006-08-27 | Uppdaterad 21:30!

Atlantis väntar på startplatta 39B.
Atlantis väntar på startplatta 39B.
Foto: NASA.

Det står nu klart att det är startraketerna som ställer till. Efter en första genomgång av Atlantis, den externa bränsletanken och startraketerna var det bara startraketerna som hade några frågetecken kvar som man ville titta på. Detta kommer man göra under dagen och man beräknar att ha ett beslutsunderlag till MMT-mötet vid midnatt, svensk tid.

Det som i skrivande stund dock är det största hotet av orkanen Ernesto som beräknas nå in över Florida under torsdagskvällen och nå Kennedy Space Center tidigt på fredagen, lokal tid. Ännu vet man inte riktigt vilken väg Ernesto kommer och ta, men man har börjat förberedda för att eventuellt rulla tillbaka Atlantis till Vehicle Assembly Building (VAB). Detta för att skydda den om Ernesto får för sig att dra in över Kennedyområdet. Ett beslut om ett eventuellt tillbakarullande måste tas senast omkring klockan 06:00, svensk tid, på måndagsmorgonen.

Om man skulle besluta att rulla tillbaka Atlantis kan en utrullning ske tidigaste på söndag och med tanke på den förberedelsetid man behöver ute på startplattan kan i så fall en uppskjutning ske tidigaste den 7 september, samma dag som uppskjutningsfönstret stänger. Om man vill förlänga uppskjutningsfönstret måste man komma överens med ryssarna att flytta fram uppskjutning av nästa Soyuzkapsel och ISS besättning 14.

2006-08-27 | Uppdaterad 14:30!

Efter ett möte på söndagen bestämde ansvariga inom NASA att flytta fram uppskjutningen av Atlantis till tidigaste på tisdag. Allt för att ge teknikerna mer tid att undersöka alla system efter fredagens åsknedslag. Nedan följer en tabell över nästa veckas uppskjutningsmöjligheter

Dag Öppnar Optimal uppskjutning Stänger
Tisdag 21:36.43 21:41.43 21:46.43
Onsdag 21:11.00 21:15.00 21:21.00
Torsdag 20:48.28 20:53.28 20:58.28
Fredag 20:22.46 20:27.46 20:32.46
Lördag 20:00.14 20:05.14 20:10.14
Söndag 19:34.32 19:39.32 19:43.32

2006-08-27

STS-115
100 000 A träffade åskskyddet i fredags.
Foto: NASA.

Blixten som slog ner i rymdfärjans åskskydd i fredags var en av de kraftigaste som har mäts upp på Kennedy Space Center. Totalt var det över 100 000 A som träffade åskskyddet. Detta lede till en strömspik i Atlantis elsystem och trots att strömspiken låg inom godkända gränser har NASA valt att flytta fram uppskjutningen till måndag. Orsaken är att man vill ge teknikerna tid att analysera och kontrollera Atlantis olika system för att se om någon skada har skett.

Det finns även en risk att uppskjutningen kan bli framflyttad till mitten av nästa vecka. Anledningen är att man även funderar på att kontrollera de två startraketerna för att säkerställa deras hälsotillstånd. Ett beslut om detta kommer att ta under eftermiddagen, svensk tid, idag.

Om det blir en uppskjutning på måndag är det 22:04.18, svensk tid, som gäller. Väderprognoserna talar om 20 procents risk för att vädret ska hindra en uppskjutning på måndag och tisdag.

2006-08-26

Besättningen strax efter att de anlänt till Kennedy.
Besättningen strax efter att den anlänt till Kennedy.
Foto: NASA.

Mer läsning
Info. om alla tre rymdpromenader.
ISS.

Länkar
NASA TV.

I torsdags anlände Atlantis besättning till Kennedy och nedräkningen inför söndagens uppskjutning påbörjades. Från början var det planerat att nedräkningen skulle ha börjat vid midnatt mot fredagen, men då allt gick som planerat påbörjades nedräkningen redan klockan 12:00, svensk tid, på torsdagen. Den tidigarelagda starten av nedräkningen kommer dock inte påverka uppskjutningen som fortfarande är planerad till klockan 22:30, svensk id, på söndag. Hittills har nedräkningen fortskridit utan problem och på fredagen fanns det inga rapporter om några problem.

Under fredagen drog det in ett åsk - och regnoväder över Kennedy Space Center. Som tur var fungerade det åskskydd som finns för att skydda rymdfärjan och inga skador uppstod enligt NASA. Man jobbar fortfarande på att uppskjutningen ska ske på söndagskvällen. Enligt de senaste väderprognoserna är det 60 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. För måndag och tisdag är det 20 procents risk för att vädret hindrar en uppskjutning. Totalt kommer man ha fyra uppskjutningsmöjligheter under de fem första dagarna. Dessa är söndag, måndag, onsdag och torsdag. Sedan måste man fylla på Atlantis bränsleceller. När detta är gjort återstår den 2, 4 och 6 september. Dock kan dessa datum ändras beroende på när man fyller bränslecellerna. Med tanke på väderprognoserna och att det i skrivande stund inte finns några tekniska problem rapporterade talar det mesta för att Atlantis kommer lyfta på sitt första uppdrag sedan 2002 inom några dagar.

Dock är det inte bra om uppskjutningen flyttas fram för långt in i nästa vecka för då kan den tropiska stormen Ernesto komma in över Florida och Kennedy, Det kan även ha växt i styrka och i sådana fall utgöra ett större hot. Det finns även en liten risk att Ernesto kan dra in över Houston, Texas. Om detta kommer ske och hur stort hot Ernesto kommer vara för markkontrollen i Houston räknar NASA med att veta inom några dagar. Om Ernesto skulle utgöra ett hot och man skulle bli tvungna att utrymma Johanson Space Center finns det en plan som går ut på att en mindre grupp av personalen kommer flyttas till Kennedy Space center för att övervaka Atlantis uppdrag. Om detta skulle ske kommer dock besättningen att återvända hem vid första bästa tillfälle då det inte går att driva ett rymdfärjeuppdrag från backupplatsen.

2006-08-20

Om mindre än en vecka är det dags för Atlantis STS-115 och dess besättning att lyfta mot den Internationella rymdstationen. Den officiella nedräkningen är beräknad att börja klockan 00:00, svensk tid, natten till fredag (25 augusti). Hittills har förberedelserna gått i stortsätt planenligt och under helgen har man bytt ut de felaktiga bultarna som håller fast den 1meters antenn som man använder för att bland annat skicka bilder och videofilmer till markkontrollen. Bytet innebär ingen påverkan på uppskjutningsdatumet.

I övrigt fortsätter förberedelserna som planerat och saker och ting ser bra ut inför uppskjutningen på söndag.

2006-08-17

Ett sista dopp innan det är dags att utföra promenaden i rymden.
Ett sista dopp innan det är dags att utföra promenaden i rymden.
Foto: NASA.

På onsdagen hölls det den viktiga omröstningen om Atlantis uppskjutning. Omröstningen genomfördes efter att ansvariga tekniker och andra personer hos NASA diskuterat Atlantis STS-115s uppdrag i två dagar. Bland annat har man gått igenom bränsletanken och det problem som man upptäckt med bultarna till en antenn ombord. Det två dagar långa mötet genomförs inför varje rymdfärjeuppskjutning

Utslaget av omröstningen blev att alla röstade "ja", vilket betyder att det officiella uppskjutningsdatumet för Atlantis STS-115 är den 27 augusti klockan 22:30, svensk tid. Bland de saker som man diskuterade mest var de så kallade "ice-frost ramps", som sitter på bränsletanken. Enligt de kalkyler som man har finns det en liten risk att stora bitar isolering ska ramla av och träffa rymdfärjan. Risken bedöms för närvarande vara 50/50 på 100 flygningar. För visa kan detta låta mycket, men då ska man ta i betänkande att det finns andra risker som är betydligt större.

Bland de saker som man gärna vill fixa innan uppskjutningen är problemet med en termostat i det hydroliksystem som uppstod under Discoverys uppdrag förra månaden. Dock är man ingen lösning på spåret och om man inte finner en innan den 27 augusti anser man i dagsläget att det är tillräckligt säkert att flyga ändå. Teknikerna håller även på att diskutera problemet med bultarna som håller fast KU-bandsantennen. I denna fråga har man ännu inte bestämt om man ska åtgärda det innan flygningen och i så fall vad man ska göra. När det gäller bultarna ska man ha i åtanke att Atlantis har flugit 26 gånger innan med dessa bultar utan att något problem har uppstått. Troligen kommer man att vänta till efter STS-115 med att byta ut de två felaktiga bultarna.

När det gäller den sex man starka besättningen mår alla enligt uppgift bra och de sista förberedelserna går enligt planeringen.

2006-08-15

Under tisdagen började NASA sitt två dagar långa möte där man ska avgöra om Atlantis ska lyfta den 27 augusti eller ej. Förutom att ta upp frågor om bränsletanken, startraketerna, värmeskyddspanelerna och liknade kommer man även ta upp frågan om de bultar som håller fast KU-bandsantennen. Som Astrowebb skrev igår misstänkte man att dessa vara för korta och kunde göra att boxen som håller fast antennen lossnade. Läs gårdagens artikel >>>

Efter en genomgång av ritningar och annan teknisk beskrivning har man funnit att två av de fyra bultarna är för korta. Då boxen sitter olägligt till i lastutrymmet har man inte utfört en visuellinspektion. Dock anser teknikerna att genomgången av den tekniska beskrivningen räcker för att genomföra ett utbyte. Anledningen är att man inte vet när bultarna kan lossna och att de därför utgör en säkerhetsrisk. Bara det faktum att de kan lossna under uppskjutningen och medföra att boxen och antennen ramlar ner genom Atlantis lastutrymme talar starkt för att man utför ett byte.

Ännu finns dock ingen konkret plan på hur ett sådant byte ska ske, men man arbetar med en plan som går ut på att genomföra bytet medan Atlantis fortfarande står kvar på startplattan. Att man inte utfört en sådan operation innan gör det hela ännu mer osäkert. Beslut om man ska byta ut bultarna kommer tas under tisdagen eller onsdagen. Hur ett eventuellt byte påverkar Atlantis uppskjutningsdatum är i skrivande stund oklart.

2006-08-14

Ku-bandantennen (till höger) i utfällt läge.
Ku-bandantennen (till höger) i utfällt läge.
Foto: NASA.

På tisdag är det dags för de ansvariga på NASA att påbörja sitt två dagar långa möte där man kommer att gå igenom allt som har med Atlantis STS-115. Detta gör man för att, precis som inför att rymdfärjeuppskjutningar, säkerställa att det inte finns något som kan hindra en uppskjutning. Under tisdagen och onsdagen kommer man således att gå igenom alla tekniska aspekter för att på onsdagen rösta om man ska genomföra uppskjutningen som planerat. Om man väljer att gå vidare kommer man officiellt att fastställa Atlantis uppskjutningsdatum till söndagen den 27 augusti.

Dock har det uppstått ett mindre problem som kan försena uppskjutningen. Problemet ligger i de bultar som håller fast Atlantis KU-bandantenn. Antennen används till att bland att skicka bilder och videoströmmar till jorden. Bultarna det handlar är av samma typ av bultar som man haft problem med tidigare. I värsta fall kan de lossna då de inte är av rätt storlek. Om detta skulle hända under till exempel uppskjutningen skulle antennen fall ungefär 18 meter i lastutrymmet och slå i på motsatt sida. Det krävs ingen större fantasi för att förstå vilka katastrofala följder detta skulle kunna få.

Problemet med bultarna upptäcktes för en tid sedan och efter detta genomförde man en utredning för att se om det fanns andra delar av rymdfärjan som använde sig av de aktuella bultarna. Till sist visade sig att KU-bandantennen gjorde det. Man har bytt ut de fyra bultarna på Discovery och Endeavour, men Atlantis har som sagt den gamla modellen kvar. Hur stor risken är att något händer har man ännu inte utrett. Frågan om vad man ska göra kommer att diskuteras under måndagen och då hoppas man även komma fram till vad man ska göra.

Om man skulle bestämma sig för att byta ut bultarna är det en operation som är svår att genomföra då antennen sitter krångligt till. Detta gör också att man inte kan inspektera bultarna på palts utan får förlita sig på skisser och fotografier för att få en bild över läget. Dock funderar man på att byta ut de på plats, om det skulle bli aktuellt, och det skulle i så fall bli första gången man gör det på startplattan.

2006-08-08

Besättningen som ska ta Atlantis till rymdstationen har anlänt till Florida och kennedy Space Center för att delta i det sista testet (terminal countdown demonstration test). Under de följande dagarna kommer man att dels träna nedräkningen och allt där omkring och dels utrymning av rymdfärjan. Det sistnämnda ägnade besättningen tisdagen till då man övade med en utrymningsutrustning man har på startplattan. Man genomförde även en brandövning och var på ett föredrag om säkerhet rörande Kennedyområdet.

Samtidigt som besättningen har anlänt till Kennedy för att förberedda sig inför uppskjutningen går även den personal som kommer att arbeta i markkontrollen under nedräkningen in i slutfasen av sin träning. Då Discoverys STS-121s uppskjutning var den första för många av de är detta första gången som de har kort tid på sig att ställa om sig och förberedda sig inför ännu en uppskjutning.

Nästa stora steg inför en uppskjutning är det tvådagarsmöte som ansvariga på NASA kommer att ha nästa vecka. På detta möte, som hålls inför varje rymdfärjeuppskjutningen, kommer man gå igenom alla faktorer som kan påverka uppskjutningen eller uppdraget och se om något talar emot en uppskjutning. Det är först efter detta möte som uppskjutningsdatumet, 27 augusti, blir officiellt.

Återgående till utbyggnad av ISS

De två segmenten P3 och P4..
De två segmenten P3 och P4.
Foto: NASA.

I och med Atlantis STS-115 återupptar man utbyggnaden av ISS efter Columbiahaveriet år 2003. Huvudlasten för STS-115 är de två stora segmenten P3 och P4 samt tillhörande solpaneler. Väl installerade kommer längden på solpanelerna motsvara över 70 meter. Vilket kan jämföras med de cirka 13 meter som segmenten är när de ligger i Atlantis lastutrymme.

När stationen väl är färdigbyggd år 2010 kommer P3/P4 stå för ungefär 25 procent av ISS energiförsörjning, vilket motsvarar 25 kilowatt. Tillsammans finns det 65 000 solceller på dessa nya solpaneler och de täcker en yta av ungefär 1 500 kvadratmeter.

Av många ledande personer inom NASA ses Atlantis STS-115 som ett av de svåraste ISS-uppdragen hittills. Dels med tanke på vilket arbete man kommer att utföras och dels med tanke på att det vara över tre och ett halvt år sedan som man senast utförde en utbyggnad av ISS. Atlantis STS-115 är också startskottet på en utbyggnad som kommer att fördubbla ISS boyta till nästan 1 000 kubikmeter. Med andra ord kommer de kommande fem åren och 17 rymdfärjeuppdragen som kvarstå vara något av det svåraste och största som människan någonsin tagit på sig när det gäller rymdfart.

2006-08-02

Atlantis är på väg mot pad 39B.
Atlantis är på väg mot pad 39B.
Foto: NASA.

Klockan 01:05, svensk tid, på onsdagen påbörjade Atlantis STS-115 sin färd från VAB till startplatta 39B. Utrullningen av Atlantis har fått flyttas fram två gånger på grund av regn och åska över Kennedyområdet. Men lagom till det tredje försöket var vädergudarna med NASA och man kunde börja färden mot det 116:de rymdfärjeuppdraget.

Efter en färd som gick precis som planerad anlände Atlantis STS-115 till startplattan klockan 15:54, svensk tid. Arbetet med att förberedda Atlantis inför en uppskjutning av slutet av denna månad påbörjades omedelbart.

I dagsläget siktar man på en uppskjutning den 27 augusti, men man håller på att utreda om man kan lyfta redan en 26 augusti. Anledningen är att man vill ha så många dagar som möjligt mellan att Atlantis utdockar och den nästa långtidsbesättningen till ISS anländer. Ett annat faktum är att Ryssland vill att den Soyuzkapsel som ska ta hem den nuvarande besättningen på ISS ska landa under dygnets ljusa timmar. Anledningen till detta är att man har en ny besättning som ska ta hand om astronauterna som landar. Om man ska klara Atlantis uppdrag och ha minst en dags mellan Atlantis utdockning och Soyuzkapselens dockning måste STS-115 lyfta innan den 7 september.

En annan sak som kan sätta käppar i hjulet för uppskjutningen är att man för närvarande endast har tre dagar av extra tid innan den 27 augusti för oförutsedda problem som kan uppstå inför uppskjutningen. Med andra ord kan man säga att det är en hel del som måste klaffa för att Atlantis STS-115 ska lyfta den 27 augusti. Om man inte kan lyfta inom det uppskjutningsfönstret som finns mellan den 27 augusti och 7 september måste man vänta till slutet av oktober innan man kan göra ett nytt försök.

2006-08-01

Även tisdagens försök att förflytta Atlantis från VAB till startplatta 39B fick ställas in på grund av regn och åska över Kennedyområdet. Nytt försök kommer att göras på onsdagsmorgonen klockan 08:00, svensk tid. Dagens försening kommer inte att påverka arbetet inför uppskjutningen den 27 augusti.

Nu finns information om alla besättningsmedlemmar ombord på STS-115. Läs mer om besättningen >>>

2006-07-31

Förflyttningen av Atlantis från VAB till startplatta 39B, som skulle ha börjat strax efter midnatt lokal tid, har fått flyttas fram nästan ett dygn på grund av kraftiga regnskurar och åska. Beslutet att ställa in det första försöket att flytta Atlantis togs ungefär tre och en halv timme efter planerad start. Ny tid för förflyttningen är 04:00, svensk tid, på tisdagen.

Då man har tid inbyggt i tidplanen för sådana här händelser kommer denna försening inte att påverka uppskjutningen den 27 augusti.

2006-07-30

Atlantis håller på att monteras i VAB.
Atlantis håller på att monteras i VAB.
Foto: NASA.

Länkar
NASA TV.

Det är nu officiellt bestämt att förlänga Atlantis uppskjutningsfönster med en dag. Anledningen är att man anser att det är bättre ljusförhållanden den 27 augusti. Detta gör att man har bättre möjligheter att fotografera bränsletanken efter separationen. Uppskjutningstiden är satt till klockan 22:40, svensk tid, den 27 augusti.

Atlantis befinner sig i skrivande stund i monteringshall 3 i Vehicle Assembly Building (VAB) där man gör de sista förberedelserna inför förflyttningen till startplatta 39B på måndag. Förflyttningen är beräknad att börja klockan 06:01, svensk tid, och resan beräknas ta mellan sex och sju timmar. Förflyttningen kommer att sändas direkt på NASA TV.

Om Atlantis av någon anledning inte skulle kunna lyfta innan den 7 september öppnar nästa uppskjutningsfönster i slutet av oktober.

2006-07-26

Den 24 juli genomförde Atlantis den en timme långa resan från sin hangar till Vehicle Assembly Building (VAB) där Atlantis kommer monteras ihop med sin bränsletankar och de två startraketerna. Resan genomfördes utan problem och klockan 14:44, svensk tid, på måndagen anlände Atlantis till monteringshall 3 i VAB.

Efter ankomsten tog man hjälp av den lyftanordning som finns och lyfte Atlantis till ett vertikalt läge. Under tiden fram till måndag kommer man att montera fast Atlantis med tre bultar på bränsletanken. Startraketerna är redan fastmonterade på bränsletanken. Resan till startplatta 39B är beräknad att ske den 31 juli.

Besättningen kommer att anlända till Kennedy Space center den 7 augusti för att genomföra den sista nedräkningsövningen.

2006-07-22

Atlantis lyfter på sitt senaste uppdrag (STS-112) år 2002.
Atlantis lyfter på sitt senaste uppdrag (STS-112) år 2002.
Foto: NASA.

Mer läsning
Atlantis STS-112.

Förflyttningen av Atlantis till Vehicle Assembly Building (VAB) är satt till måndagen den 24 juli. Om allt går som planerat kommer resan börja klockan 12:00, svensk tid. Väl framme kommer Atlantis att monteras på bränsletanken som redan står där med startrakterna fästa på varsin sida.

Om allt sedan går som man planerar kommer den sju timmar långa resan till startplatta 39B ske den 31 juli. Dock kan detta datum komma att flyttas fram något om NASA anser behöva mer tid i VAB. Uppskjutningen är sedan satt till den 28 augusti, men kan komma att flyttas fram till den 27 augusti.

Under uppdraget kommer man att genomföra tre rymdpromenader för att installera nya solpaneler ombord på ISS. Detta kommer att markera återupptagandet av utbyggnaden av ISS.

2006-07-11

I och med att NASA har godkänt Discoverys värmeskyddspaneler för landning och det faktum att STS-121s bränsletank var den renaste någonsin ser det ut som att Atlantis kan lyfta i slutet av augusti. Atlantis STS-115 kommer vara det första utbyggnadsuppdraget till ISS sedan 2002. I och med detta kan arbetet med att bygga färdigt stationen återupptas efter övre tre års uppehåll på grund av Columbiahaveriet.

Om allt går som planerat kommer Atlantis att förflyttas till Vehicle Assembly Building (VAB) den 25 juli för att monteras på bränsletanken. När detta sedan är gjort räknar man med att förflytta Atlantis, bränsletanken och startraketerna till startplatta 39B den 4 augusti. Mellan den 8 och 10 augusti kommer man att genomföra de sista testerna inför uppskjutningen tillsammans med besättningen.

Officiellt beslut om startdatum och klartecken inför uppskjutningen kommer att tas den 16 augusti efter ett två dagar långt möte. Den 25 augusti är det sedan dags att påbörja nedräkningen inför den planerade uppskjutningen den 28 augusti klockan 22:04, svensk tid.

 

2006-05-28

Atlantis på väg mot sitt senaste uppdrag (STS-112) år 2002.
Atlantis på väg mot sitt senaste uppdrag (STS-112) år 2002.
Foto: NASA.

Mer läsning
Discovery STS-121.

I slutet av nästa vecka kommer NASA att börja den slutgiltiga ihopmonteringen av Atlantis STS-115. STS-115 är planerad att lyfta tidigaste den 28 augusti i år, dock är planen att ha Atlantis redo för ett eventuellt räddningsuppdrag i mitten av augusti i fall något skulle gå snett under Discovery STS-121s uppdrag.

Monteringen kommer att ske i hall 3 i Vehicle Assembly Building och innan man förflyttar dit Atlantis den 25 juli kommer man att montera ihop bränsletanken och de två startraketerna. Bränsletanken man kommer att använda är planerat att anlända till Kennedy Space Center den 5 juni.

Den 27 juli kommer de solpaneler och fackverkselement man kommer ha med till ISS att köras ut till uppskjutningsplattan. Några dagar senare, den 1 augusti, kommer Atlantis, som då är monterad på bränsletanken och startraketerna, att göra den nästan sju kilometer långa färden från Vehicle Assembly Building till startplatta 39B.

Alla datum ovan gäller underförutsättning att Discovery STS-121 lyfter under sitt planerade uppskjutningsfönster den 1 - 19 juli och inget annat oförutsätt händer.

2006-05-14

NASA har beslutat att byta ut alla bränslesensorer i vätedelen av Atlantis bränsletank (nr 118). Anledningen är att man tidigare haft problem med en sändnings sensorer, problem som man hittills inte har kunnat hitta orsaken. Så för att ta det säkra före det osäkra byter man ut sensorerna.

Utbytet av sensorerna kommer att ske efter det att bränsletanken har anlänt till Kennedy Space Center från Michoud Assembly Facility nära New Orleans, USA. Enligt planer ska bränsletanken anlända till Kennedy den 5 juni. Uppskjutningen är planerad till mellan den 29 augusti och 13 september.

Sensorerna används som en sista säkerhetsmarginal för att man ska kunna stänga av motorerna i tid i händelse av att bränslenivån skulle bli för låg.

Arbetet med att förberedda Atlantis inför STS-115 fortgår utan större problem och i dagsläget ser allting bra ut inför uppskjutningen.

2006-02-21

De ljusa segmenten är de som kommer att installeras under STS-115s besök.
De mörka segmenten är de som kommer att installeras under STS-115s besök.
Foto: NASA.

Atlantis STS-115 kommer att vara det tredje uppdraget och det första att inte ha benämningen testuppdrag efter Columbiahaveriet 2003. Uppskjutningen kommer att äga rum under tidigaste under sommaren 2006 och i och med STS-115 kommer utbyggnaden av ISS ta fart igen. För med ombord kommer Atlantis ha med sig solpanelerna 2A och 4A som kommer att installeras under STS-115s besök. Man kommer även att ha med sig fackverkselementen P3 och P4.

För att klara alla installationer kommer de två robotarmarna (Candarm och Candarm2) att jobba ihop i rymden. Den kanadiska astronauten Steve MacLean kommer att vara operatör för Candarm2. Detta kommer att vara första gången som en kanadisk astronaut är operatör av Candarm2.

Besättningen består av fyra amerikaner och en kanadensare. Av de sex besättningsmedlemmarna är en kvinna. Besättningsfoto och besättningsinformation >>>

Totalt kommer man att utföra fyra rymdpromenader under tio dagar man kommer att vara dockade med ISS. Dessa rymdpromenader kommer att utföras av totalt fyra personer. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Atlantis STS-115 är det sista uppdraget innan det är dags för vår svenska astronaut Christer Fuglesang och STS-116 att lyfta.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.