Chang'e-I
- Uppdragsdata -

Uppdrag: Chang'e-I.
Uppskjutning:
Den 23 oktober 2007.
Uppdrag: 16 månader.
Mål: Månen.

- Mer läsning -
Kinas rymdprogram.
Shenzhouprgrammet.
www.astrowebb.com
 
Kina| Chang'e-I
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-03-01

Bild av Chang'e i omloppsbana.
Bild av Chang'e-I i omloppsbana.
Klockan 09:13, svensk tid, på söndagsmorgonen avslutade rymdsonden Chang'e-1 sitt sexton månader långa uppdrag. Uppdraget avslutades genom att den kinesiska rymdsonden genomförde en kontrollerad kraschlandning på månytan. Manövern fjärrstyrdes från markkontrollen och inleddes klockan 0836, svensk tid. Förutom ett avslut på det aktuella uppdraget genomfördes kraschlandningen som ett prov inför kommande mjuklandningar på månen. Den första mjuklandningen med en månsond för Kinas del är planerad till 2012. På detta uppdrag kommer även en månbil följa med. Fem år senare planerar Kina landa en rymdsond som kommer ta med sig månprover tillbaka till jorden.

Platsen som resterna av Chang'e-1 nu vilar på är 1,50 grader sydlig latitud och 52,36 grader östlig longitud.

Chang'e-1 skickades upp den 23 oktober 2007 och i början av november samma år nådde rymdsonden fram till månen.

2008-12-09

Med huvuduppdraget bakom sig har rymdsonden Chang'e-I påbörjat sitt förlängda uppdrag. Ett första steg i denna förlängda kartläggning av månen är en sänkning av rymdsondens omloppsbana. Omloppsbanan sänktes framgångsrikt för några dagar sedan från 200 kilometer till 100 kilometer ovan månytan. Från den nya omloppsbanan kommer rymdsonden att fortsätta att ta fram en än mer detaljrik karta över månytan.

Längre fram finns det planer på att sänka omloppsbanan ytterligare. Detta för att få än mer detaljerade bilder. Det var i november som Chang'e-I avslutade sitt huvuduppdrag och skickade Kinas första kompletta karta av månen till jorden.

2008-11-12

KInas rymdmyndighet har släppt Kinas första heltäckande karta över månen. Kartan är sammansatt av fotografier som rymdsonden Chang'e-I har tagit det senaste året. Enligt uppgifter från teamet själva ska kartan vara den mest heltäckande hittills av vår grannhimlakropp. Att få en heltäckande karta var mer än teamet hoppades på då planen från början var att täcka området mellan 70 grader nord och 70 grader syd.

I och med kartan är rymdsondens uppdrag slutfört men sonden kommer fortsätta kretsa runt månen. Kinas nästa månsond, Chang'e-II, är planerad att skickas upp år 2011 och 2012 följs den av en landare. Om allt går som planerat kommer Kina skicka en landare till månen år 2017 som ska återvända till jorden med prover.

Delar av månkartan.
Delar av månkartan.

2007-11-27

Månen fotograferad av Chang'e-I.
Månen fotograferad av Chang'e-I. Hela fotografiet >>>
Foto:
CNSA.

Under måndagen offentliggjorde Kinas rymdmyndighet (CNSA) det första fotografiet av månen taget av landets rymdsond Chang'e-I. Offentliggörandet skedde under en ceremoni som utgjorde den offentliga starten på rymdsondens kartläggningsuppdrag. Det släppta fotografiet är sammansatt av flera fotografier tagna från 60 kilometers höjd. Området som fotografiet täcker ligger mellan 54 till 70 grader sydlig latitud och 57 till 83 grader östlig longitud.

Förutom att ta 2D-fotografier kan instrumenten ombord på Chang'e-I även ta 3D-fotografier. CNSA planerar dock att släppa 3D-fotografierna först i januari nästa år.

Om det går som planerat kommer Chang'e-I ha kartlagt hela månytan minst en gång i början av nästa år. Hela uppdraget är planerat att hålla på i minst ett år.

Chang'e-I är en av två rymdsonder som i skrivande stund cirklar runt månen. Den andra är den japanska rymdsonden Kaguya. Även Kaguya har som uppgift att kartlägga månen.

Äldre nyheter >>>

Uppdrag
Huvudmålen för Chang'e-I är att kartlägga månen i 3D, ta reda på grundläggande fakta om dess yta och strukturer samt att analysera tjockleken på det översta stoftlagret. Rymdsonden kommer även att studera vad för mineraler och andra tillgångar som finns på månen samt samspelet mellan månen och jorden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.