www.astrowebb.com
SELenological and ENgineering Explorer
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Kaguya SELENE Selenological and eNgineering explorer.
Uppskjutning: 03:31 den 14 september 2007.
Framkomst till månen: 8 oktober 2007.
Raket: H-IIA .
Pad: Tanegashima Space Center, Japan.
Uppdraget avslutat: 20:30 den 10 juni 2009.
- Mer läsning -

Kaguya startsida.
Instrumenten ombord.
Japanska rymdsonder.

 
Japan| Kaguya Selene
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-06-10

Vid halv niotiden, svensk tid, på onsdagskvällen avslutade den japanska rymdstyrelsen månuppdraget Kaguya. Kaguya har kretsat runt månen sedan oktober 2008 och har sedan dess kartlagt månen i stor detalj. Då uppdraget varit en stor framgång och gett astronomer tillgång till djupgående data om månen fanns det bara ett sätt att avsluta uppdraget på ett värdigt sätt - med en planerad kraschlandning. Tidigare har ESA avslutat Smartuppdraget på samma sätt.

Kraschlandningen skedde på hitsidan av månen vid 80,4 grader öst och 65,5 grader syd och kunde ses av större teleskop på södra halvklotet. Med teleskopen kunde astronomer studera nedslaget och det material som slungades iväg. Att analysera vad materialet består av ger ledtrådar till hur samansättningen på nedslagsplatsen ser ut. Bland annat går det att avgöra om det exempelvis finns vattenis.

Ungefär 50 minuter innan kraschlandningen genomförde Kaguya en sista motortändning för att börja nedstigningen från omloppsbanan på 50 kilometers höjd. Sedan tidigare hade rymdsonden sänkt sin omloppsbana från den operativa på 100 kilometers höjd. Anledningen till att uppdraget avslutades nu var för att bränslet ombord höll på att ta slut.

Video
Olika videosnuttar tagna av Kaguya >>>

2008-04-17

Bildserie över "jorduppgången".
Bildserie över "jorduppgången".
Foto: JAXA/NHK.

Japans månsond Kaguya har förevigat något som endast ett fåtal människor har sett - en fullständig "jorduppgång".  Sekvensen, som är fotograferad med rymdsondens HDTV-utrustning, har en detaljrikedom som tidigare inte varit möjlig. Filmen, som är sammansatt av flera stillfotografier, är ifrån den 6 april i år. Kaguya har tidigare fotograferad en "jorduppgång" men det som är speciellt denna gång är att jorden var full.

Möjligheten att fotografera en "jorduppgång" när jorden är full inträffar endast två gånger per år då jorden, Solen och månen ligger på en rak linje (jämför med månförmörkelse och solförmörkelse). Kamerorna som användes är på 2,2 megapixlar och totalt finns det tre stycken ombord på Kaguya. Läs mer om instrumenten ombord >>>

När det gäller Kaguya finns det inga tekniska problem rapporterade.

Multimedia
Filmsekvens över "jorduppgången" >>>

2007-12-26

s
Apollo 17s landningsplats fotograferad av Kaguya.
Foto: JAXA/NHK.

Den 21 december, japansk standardtid, avslutades testfasen av Kaguyas uppdrag till månen. Detta betyder att uppdraget nu har gått in i den normala delen och kommer börja kartlägga månen på allvar. Enligt planerna kommer Kaguya tillbringa tio månader i omloppsbana runt månen.

Under de drygt två månader som gått sedan Kaguya kom fram till månen har alla instrument ombord provas och testas. Under dessa tester kom det fram att alla instrument utan två ombord  fungerade som de skulle. De två instrumenten som inte fungerar fullt ut är X-ray Spectrometer (XRS) och Charged Particle Spectrometer (CPS). När det gäller XRS är det problem med brus på de fotografier som tas med hjälp av kamerorna som ställer till det. När det gäller CPSn är det problem med en del av subsystemen. Inget av detta tross dock få någon långvarig effekt på uppdraget. Läs mer om instrumenten ombord >>>

Multiedia
JAXAs videoarkiv för Kaguya >>>

2007-11-07

Månen fotograferad i HD-format från Kaguya.
Månen fotograferad i HD-format från Kaguya.
Foto: JAXA/NHK.

Japans rymdmyndighet, JAXA, har släppt den första filmen i HD-format som visar vår närmaste granne i rymden - månen. Filmen togs den 31 oktober i år och visar ett område nära månens nordpol. Filmen är tagen med hjälp av de tre CCD-kamerorna på vardera 2,2 megapixlar som finns ombord på rymdsonden Kaguya. Enligt JAXA skall detta vara de första fotografierna och filmen av månen tagna i HD-format på nära håll. Vid fotografitillfället befann sig rymdsonden på en höjd av ungefär 100 kilometer ovanför månytan.

Kaguya lyfte den 14 september i år och kom fram till månen 24 dagar senare den 8 oktober. Enligt uppgift ska Kaguya fungera som planerat och inga problem finns rapporterade.

Multimedia
Månytan filmad i HD-format >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.