Chang'e-I
- Uppdragsdata -

Uppdrag: Chang'e-I.
Uppskjutning:
Den 23 oktober 2007.
Uppdrag: 16 månader.
Mål: Månen.

- Mer läsning -
Kinas rymdprogram.
Shenzhouprgrammet.
www.astrowebb.com
 
Kina| Chang'e-I
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2007-11-07

Efter att i många år nästan varit bortglömd börjar det igen bli trångt runt månen. Förutom den japanska rymdsonden Kaguya, som anlände till månen i september, har Chang'e-1 i dagarna nått omloppsbana runt månen. Den första manövern för att få Chang'e-1 att lägga sig i omloppsbana runt månen skedde i måndags när rymdsonden befann sig på ett avstånd av 200 kilometer. Två till motortändningar skedde sedan, en på tisdagen och en på onsdagen, för att få Chang'e-1 att lägga sig i en polarbana på 200 kilometers höjd. Omloppstiden är 127 minuter.

Enligt officiella uppgifter skall alla tre manövrar genomförts utan problem och Chang'e-1 är nu redo att påbörja sitt vetenskapliga arbete. Pei Zhaoyu, pressansvarig vid Kinas rymdmyndighet, sade vid en presskonferens med anledning av Chang'e-1 framkomst att rymdsonden är viktig för Kina både ekonomiskt, vetenskapligt och teknologiskt.

2007-10-24

Månsond
Uppskjutningen.
Foto:
Xinhua

Klockan 12:05, svensk tid, på onsdagen lyfte rymdsonden Chang'e-I. Rymdsonden, som ska kartlägga månen under ett år, är Kinas första månsond och ett första steg i deras månprogram. Ett program som syftar till att landsätta både obemannade och bemannade farkoster på månen de kommande 15 åren. Bland annat planerar Kina att landsätta en landare inom de närmaste åren.

Uppskjutningen skedde från Xichang Satellite Launch Center som ligger i Sichuanprovinsen i de sydvästra delarna av landet. Uppskjutningen sändes direkt på Kinaresisk TV och enligt de första rapporterna skall allt gå som planerat. Ankomsten till månen är planerad till den 5 november.

Multimedia
Video av uppskjutningen och separationen (extern länk).

2007-10-22

Enligt officiella uppgifter från Kinas rymdmyndighet kommer landets första månsond, Chang'e-I, att lyfta mellan den 24 och 26 oktober. Den första uppskjutningsmöjligheten är på onsdag klockan 18:00, lokal tid. Uppskjutningsplats är Xichang Satellite Launch Center i Sichuanprovinsen och bärraketen är av typen Långa marschen 3A. Bärraketen skall ha klarat av alla kontroller innan uppskjutning och det finns inga kända tekniska problem som kan hindra en uppskjutning.

Vid en uppskjutning den 24 oktober kommer Chang'e-I gå in i omloppsbana runt vår närmaste granne i rymden den 5 november. de första fotografierna beräknas anlända till jorden i slutet av november och uppdraget är planerat att pågå i ungefär ett år.

2007-05-21

Bild av Chang'e i omloppsbana.
Bild av Chang'e i omloppsbana.

I söndags, den 20 maj, bekräftade chefens för Kinas rymdorgan, Sun Laiyan, att Kina planerar att skicka upp sin första obemannade rymdsond till månen under det andra halvåret 2007. Månsonden, som går under namnet Chang'e-I började byggas så sent som förra året. Laiyan ville inte ge något exakt datum för uppskjutningen, men tidigare inofficiella uppgifter har pekat på en uppskjutning i september.

Chang'e-I är den första månsonden i Kinas trestegsprogram som ska ge landet ledarrollen när det gäller utforskningen av vår närmaste granne i rymden. Det andra steget är att landa en obemannad månbil någon gång mellan 2010 och 2012 för att undersöka månytan. Det tredje och sista steget planeras att tas år 2015 i och med att KINA med hjälp av en obemannad rymdsond kommer att hämta hem prover från månytan. Om alla dessa uppdrag går bra planerar Kina att skicka en bemannad rymdfarkost tidigaste år 2017.

Uppdrag
Huvudmålen för Chang'e-I är att kartlägga månen i 3D, ta reda på grundläggande fakta om dess yta och strukturer samt att analysera tjockleken på det översta stoftlagret. Rymdsonden kommer även att studera vad för mineraler och andra tillgångar som finns på månen samt samspelet mellan månen och jorden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.