www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2009-07-12

Medan nedräkningen inför Endeavours planerade uppskjutning pågick för fullt fick ISS och dess besättning besök av en gammal vän. Vännen var den progresskapsel, Progress 33, som utdockade från rymdstationen den 30 juni. Denna gång genomförde rymdfarkosten bara en rendezvous med ISS och kom som närmast 10 meter från Zvezdamodulen. Anledningen till manövern vara att testa utrustning som monterades på Zvezdamodulen under ett par rymdpromenader förra månaden. Utrustningen kommer användas för att docka den nya ryska modulen Mini-Research Module-2 (MRM2) senare detta år. Progress 33 kommer återinträdda i atmosfären under måndagen.

Vid strax efter klockan halv ett, svensk tid, natten till lördag rapporterade Gennady Padalka att det kommit rök från en vattenprocessorenhet i Zvezdamodulen. Röken aktiverade även brandlarmet ombord. Direkt när Padalka upptäckte röken stängde han av strömmen till den aktuella enheten, röken ska du ha upphört och skingras. Det är i dagsläget inte känt vad som orsakare röken men inga operationer ombord har påverkas på grund av incidenten. Besättningen vara heller aldrig i någon direkt fara och röken som bildades var under nivåerna där besättningen måste ta på sig andningsmasker.

2009-07-03

Omlokaliseringen.
Omlokaliseringen.
Foto: NASA TV.

På torsdagskvällen tog Gennady Padalka, Mike Barratt och Koichi Wakata en liten flygtur i den ena Soyuzkapselen. Flygturen började klockan 23:29, svensk tid, och genomfördes för att lämna plats åt Progress 34 som kommer docka med ISS senare denna månad. Både utdockningen och återdockningen skedde med dockningsportar på Zvezdamodulen och under den korta flygturen passerades Pirsmodulen. Hela manövern genomfördes utan problem och återdockningen med ISS skedde klockan 23:55, svensk tid.

Under den kommande helgen kommer hela besättningen arbeta med förberedelser inför ankomsten av Endeavour STS-127 om en dryg vecka.

Video
Omlokaliseringen av Soyuzkaspeln >>>

2009-07-01

Klockan 20:30, svensk tid, den 30 juni utdockade Progress 33 från ISS. Utdockningen skedde helt automatiskt och utan problem. Under dagarna fram till den 3 juli kommer progressfarkosten backa bort från ISS för att på fredagen placera sig i en parkeringsbana. Anledningen till detta är att Progress 33 kommer återvända till ISS senare denna månad. Återkomsten kommer ske den 12 juli då progressfarkosten kommer navigera sig fram till en punkt av 10 - 15 meter från den ena dockningsporten på Zvezda. Manövern genomförts för att kontrollera att den dockningsutrustning som monterades på Zvezdamodulen under en rymdpromenad förra månaden fungerar som den ska.

Det kommer inte ske någon dockning den 12 juli utan Progress 33 kommer än en gång backa bort från rymdstationen för att senare brinna upp i atmosfären.

När det gäller besättningen håller alla på med diverse experiment samtidigt som det förberetts inför Endeavours ankomst i mitten av månaden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.