www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2009-06-10

På onsdagsförmiddagen genomförde Gennady Padalka och Michael Barratt den andra planerade rymdpromenaden den här månaden. Precis som förra gången skedde rymdpromenaden med ryska rymddräkter och på den ryska sidan av rymdstationen. Rymdpromenaden skedde även nästan på dagen åtta år sedan den första ISS-rymdpromenaden. För den 8 juni 2001 genomförde Yury Usachev och James Voss den första rymdpromenaden av en ISS-besättning. Även den gången skedde rymdpromenaden invändigt och då handlade det om förberedelser inför dockningen av Pirsmodulen.

I och med dagens rymdpromenad har det genomförts totalt 125 rymdpromenader för utbyggnad och underhåll av ISS. Total rymdpromenadstid på dessa rymdpromenader är 780 timmar och 6 minuter.

Rymdpromenad 23, 10 juni 08:55 - 09:07
Padalka (röda streck) och Barratt (blåa streck)
Den andra rymdpromenaden för Padalka och Barratt skedde invändigt i den förbindelsegång som förbinder Zvezda, Pirs och Zvezda. Under den korta rymdpromenaden installerade Padalka och Barratt ett noskorn i den lediga dockningsporten på modulen. Detta för att förberedda inför den automatiska dockningen av Mini-Research Module 2 (MRM 2) senare i år.

2009-06-05

Fredagens rymdpromenad från ISS försenades drygt en timme på grund av problem med rymddräkterna. Det var strax innan den planerade starten av rymdpromenaden som markkontrollen i Ryssland fick flera indikationer från sensorer i rymddräkterna att koldioxidnivå i dräkterna var farligt hög. Under tiden som markkontrollen undersökte vad det hela kunde bero på försäkrare Gennady Padalka och Michael Barratt, som utförde rymdpromenaden, att de inte kände några symtom på syrebrist. Den ansvariga läkaren i markkontrollen frågare även besättningen upprepare gånger om de kände några symtom. Varje gång var svaret negativt från Padalka och Barratt. När det gäller Barratt är han utbildad läkare och har bland annat specialiserat sig på hur människokroppen påverkas av bland annat syrebrist. Med andra ord har han god kännedom om vilka symtomen vid syrebrist är.

Efter att ryska tekniker hade gått igenom all data som skickats ner till markkontrollen och besättningen uppgett att de inte kände några symtom beslutades att rymdpromenaden kunde genomföras. Barratt och Padalka fick dock i uppgift att med jämna mellanrum uppge om de kände några symtom på syrebrist. Den ansvariga läkaren frågare även astronauterna om detta flera gånger under den ungefär fem timmar långa rymdpromenaden.

Efter att Barratt och Padalka fått tillåtelse att börja rymdpromenaden genomförde astronauterna dem sista förberedelserna innan rymdpromenaden började klockan 09:52, svensk tid, på fredagsförmiddagen.

Rymdpromenad 22, 5 juni 09:52 - 14:46
Padalka (röda streck) och Barratt (blåa streck)
Under den första av rymdpromenaderna installerade Padalka och Barratt två set av antenner samt drog ledningar för dessa på utsidan av ISS. Antennerna monterades på den förbindelsegång som tillhör Zvezdamodulen. Antennerna ingår i den passiva sidan av det automatiska dockningssystemet som kommer användas när MRM 2 ska dockas med ISS. Då ledningarna på insidan av rymdstationen redan är förlagda kunde den ryska markkontrollen testa antennerna direkt när dem yttre ledningarna var dragna och inkopplade. Hittills ser allt ut att fungera bra.

Innan Padalka och Barratt begav sig in igen fotograferades antenninstallationen för att säkerställa att montaget var korrekt.

Nästa rymdpromenad är planerad till på onsdag.

2009-06-04

Foto: NASA
Foto: NASA.

Om drygt tio dagar kommer den sex personer stora besättningen ombord på ISS få besök av sina kollegor ombord på Endeavour STS-127. Innan dess kommer dock Gennady Padalka och Michael Barratt utföra två stycken rymdpromenader. Rymdpromenaderna kommer ske med ryska rymddräkter och är planerade till den 5 respektive 10 juni. Båda rymdpromenaderna har till syfte att förberedda inför den automatiska dockningen av Mini-Research Module 2 (MRM 2) senare i år. Rymddräkterna som kommer användas är en ny modell som inte har används innan.

Under rymdpromenaderna kommer resten av besättningen utföra diverse uppgifter ombord på ISS som inte har med rymdpromenaderna att göra. Bland annat kommer några ta ett titt på ett löpband som inte riktigt fungerar som det ska. När det gäller rymdstationens livsuppehållande systemen fungerar dessa tillfredställande och i dagsläget finns det inget som inte tyder på att systemen kommer kunna stödja en gemensam besättning på 13 personer. Även urin - och vattenåtervinningssystemet fungerar bra och varje dag produceras ungefär tre till fyra liter återvunnet vatten.

Rymdpromenad 22, 5 juni 08:45 - 14:17
Padalka (röda streck) och Barratt (blåa streck)
Under den första av rymdpromenaderna kommer Padalka och Barratt installera två set av antenner samt dra ledningar för dessa på utsidan av ISS. Antennerna kommer installeras på den förbindelsegång som tillhör Zvezdamodulen. Antennerna ingår i den passiva sidan av det automatiska dockningssystemet som kommer användas när MRM 2 ska dockas med ISS. Då ledningarna på insidan av rymdstationen redan är förlagda kommer den ryska markkontrollen kunna testa antennerna direkt när dem yttre ledningarna är dragna och inkopplade.

Innan Padalka och Barratt beger sig in igen kommer antenninstallationen fotograferas för att säkerställa att montaget är korrekt. Under hela rymdpromenaden kommer Barratt ha ett trådlöst videokamerasystem på sin hjälm. Rymdpromenaden kommer ske från Pirsmodulen.

Rymdpromenad 23, 10 juni 08:45 - 09:45
Padalka (röda streck) och Barratt (blåa streck)
Den andra av rymdpromenaderna kommer vara invändig och ske i den förbindelsegång som förbinder Zvezda, Pirs och Zvezda. Under den korta rymdpromenaden kommer Padalka och Barratt installera ett noskorn i den lediga dockningsporten på modulen. Detta för att möjliggöra dockningen av MRM 2.

Båda rymdpromenaderna kommer sändas på NASA TV.

I veckan blev det även klart att Guy Laliberte, Kanada, kommer följa med upp som rymdturist på Souyz TMA-16 i höst.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.