www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2009-02-13

Progress 32, mitten, syns har dockad med ISS
Progress 32, mitten, syns har dockad med ISS.
Foto: NASA TV.

På fredagsmorgonen dockade den ryska obemannade fraktfarkosten Progress 32 med ISS. Dockningen skedde helt automatiskt och med en dockningsport på Pirsmodulen. Inflygningen och dockningen genomfördes planenligt och den officiella dockningstiden var 08:18, svensk tid. Ombord på Progress 32 finns över 2,4 ton förnödenheter och reservdelar. Besättningen ombord på ISS kommer börja packa ur progressfarkosten inom kort. Vid tidpunkten för dockningen befann sig ISS över sydvästra Kina.

Se video av dockningen >>>

2009-02-10

Som planerat lyfte Progress 32 från Baikonur Cosmodrome tidigt på tisdagsmorgonen. Uppskjutningen skedde klockan 06:49. svensk tid, och genomfördes utan problem. Även stigningen till rymden utfördes planenligt. Progressfarkosten kommer tillbringa tre dagar i jakt på rymdstationen innan dockningen sker på fredagsmorgonen. Under dessa dagar kommer farkosten utföra fyra större motortändningar och flera mindre för att sakta men säkert komma upp till rätt omloppsbana. Dockningen på fredag är planerad till klockan 08:19, svensk tid. NASA TV kommer sända dockningen direkt med start ungefär 40 minuter innan planerad dockning.

Ombord på progresskapseln finns över 2,4 ton nyttolast. Bland annat mat, syre, förnödenheter, reservdelar och bränsle.

När det gäller styrbords solpanelssegment har NASA kört den längsta autokörningen hittills. Autokörningen går till så att solpanelerna följer solen för att optimera utnyttjandet. Totalt pågick autokörningen i 24 timmar och de första rapporterna tyder på att det hela gick planenligt. Tidigare autokörningar har visat samma sak och det verkar med andra ord som rengöringen, infettningen och smörjningen som utfördes under STS-126s uppdrag har visat sig fungera. Frågan återstår dock och se hur länge det dröjer innan arbetet måste göras om.

Uppskjutningen
 

2009-02-06

Klockan 05:10, svensk tid, på fredagen utdockade den obemannade farkosten Progress 31 från rymdstationen. Utdockningen genomfördes planenligt och utan problem. Progress 31 är full med sopor och andra icke nödvändiga saker och kommer brinna upp i atmosfären under söndagsmorgonen.

Nästa progressfarkost, Progress 32, är planerad att lyfta den 10 februari klockan 06:49, svensk tid. Progress 32 kommer vara lastad med bränsle, förnödenheter, reservdelar och personliga tillhörigheter. Dockningen med ISS är planerad till den 13 januari klockan 08:19, svensk tid.

2009-02-03

Progressfarkost under inflygning.
Progressfarkost under inflygning.
Foto: NASA.

Under förra månadens höjning av rymdstationens omloppsbana inträffade en incident som kan ha skadat rymdstationen. Det som hände var att farkostens motor stängde av direkt istället för att stegvis minska effekten, vilket är standard. Detta ledde i sin tur till att rymdstationen utsattes för mer våldsamma skakningar än brukligt. För att utreda ifall dessa extra skakningar kan ha haft en negativ inverkan på rymdstationen sattes en utredning igång. Utredningen visade att visa delar av ISS utsattes för högre mekaniska påfrestningar än dessa delar var designade för. Det är dock inget som ska påverka livslängden för ISS. Anledningen till incidenten var fel på dem kommandon som skickades upp inför banhöjningen.

Om det vill sig riktigt illa kan våldsamma skakningar förkorta livslängden på olika hårdvarakomponenter på ISS. Banhöjningen i sig genomfördes planenligt. Den planerade andra banhöjningen den 5 februari kommer inte ske som planerat.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.