www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2009-04-29

Under ett möte tidigare i veckan godkände ISS-programmet formellt en utökning av besättningen ombord. Detta innebär att allt nu är "go" för en sex personer stark långtidsbesättning ombord. Beslutet kom under ett rekordlångt möte där förutsättningarna för en utökning gicks igenom. Främst handlar det om möjligheten att förse en utökad besättning med förnödenheter under en längre tid tidsperiod. Enligt de analyser som gjorts kommer en utökning av besättningen innebära att bland annat antalet matransoner ombord tidvis kommer ligga nära den undre resursgränsen. Om någon förnödenhetsflygning blir försenad kan det till och med gå så långt att delar av ISS-besättningen måste lämna rymdstationen. Denna risk ansågs dock vara tillräckligt låg för att utöka besättningen.

Ombord på ISS har besättningen bland annat arbetat med problemsökning av ryska datorer samt reparationer av det amerikanska träningsredskap som finns ombord. När det gäller datorproblemen tross dessa vara mjukvarurelaterade medan reparationen av träningsredskapet har handlat om utbyte av mekaniska delar.

Ett annat problem som har uppstått ombord är med urinrengöringssystemet. Kortfattat handlar problemet om att en ventil inte fungerar planenligt. I det långa loppet ska det dock inte vara någon fara då det går att köra systemet utan ventilerna. Detta kräver dock en del mekaniskt arbete med verktyg som inte finns ombord. Förhoppningsvis ska det finnas något annat verktyg som kan användas annars får omkopplingen vänta och nya verktyg skickas upp på en kommande flygning.

2009-04-16

NASAs officiella COLBERT-logo.
NASAs officiella COLBERT-logo.
Bild: NASA.

Både besättningen ombord på ISS och de olika organisationerna som står bakom rymdstationen anser att ISS är redo inför en utökning av besättningen ombord. Detta eftersom all utrustning ombord som behövs för en utökning fungerar planenligt. I synnerhet är det urin- och vattenåtervinningssystemet som till slut fungerar och levererar tillräckligt med rent vatten för att kunna försörja en besättning på sex personer. Det enda som återstår är analyser av vattenprover innan besättningen kan godkännas att dricka vattnet. Ett godkännande att dricka det återvunna och renade vattnet väntas komma inom kort.

Om allt går planenligt kommer besättningen ombord utökas till sex personer den 29 maj. Det är även då som ISS-besättning 19 övergår till att vara ISS-besättning 20. Som en rolig iakttagelse kan nämnas att ISS-besättning 19 kommer vara den långtidsbesättning som kommer ha tillbringat kortast tid ombord på rymdstationen. Gennady Padalka, Michael Barratt och Koichi Wakata kommer dock övergå till ISS-besättning 20 och fortsätta sitt arbete ombord.

I veckan tillkännagav NASA även smeknamnet på Node 3. Under några veckor har NASA haft en omröstning på sin webbsida där allmänheten har kunnat komma med förslag på namn samt rösta på namn. Omröstningen uppmärksammades stort efter att den amerikanska komiken Stephen Colbert i sitt TV-program "The Colbert Report" uppmanat tittarna att rösta fram namnet Colbert. Uppmaningen fick effekt och namnet Colbert vann stort. NASA hade dock redan innan sagt att omröstningen bara var rådgivande och smeknamnet NASA till slut valde var "Tranquility". Namnet är en hyllning till Apollo 11s månlandarmodul som landade på månen för 40 år sedan. Namnet går även bra ihop med smeknamnen på Node 1 (Unity) och Node 2 (Harmony).

Colbert blev dock inte helt lottlös utan NASA har beslutat att döpa rymdstationen nya träningsredskap till "Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill" eller kort och gott COLBERT. COLBET kommer åka upp till stationen ombord på Discovery STS-128 i höst medan Node 3 får vänta till februari nästa år. Läs mer om alla ISS moduler >>>

2009-04-08

Kapseln efter landning.
Kapseln efter landning.
Foto: NASA TV.

Efter en planenlig utdockning klockan 05:55, svensk tid, på onsdagsmorgonen landade Mike Fincke, Yuri Lonchakov och rymdturisten Charles Simonyi på stäppen i Kazakstan strax efter klockan nio, svensk tid, på onsdagsförmiddagen. Utdockningen försiggicks av den traditionsbundna farvälsceremonin och luckstängningen. För Fincke och Lonchakov markerade landningen slutet på en sex månader lång vistelse ombord på ISS. För Simonyi innebar landningen slutet på hans andra turistresa till ISS och enligt han själva hans sista rymdresa. I och med att Simonyi genomfört två rymdresor är han den rymdturist som varit längst i rymden.

Landningen skedde utan problem klockan 09:16, svensk tid, på onsdagen.

Video
farvälsceremonin >>>
Utdockningen >>>
Deorbit-burn >>>

2009-04-06

Efter att landningen för Mike Fincke, Yuri Lonchakov och rymdturisten Charles Simonyi fick flyttas fram en dag på grund av att det tänkta landningsområdet var vattensjukt har nu förberedelserna inför landningen börjat. Utdockningen från ISS är planerad att ske klockan 05:52, svensk tid, på onsdag. Innan dess kommer det hållas en farvälsceremoni och luckstängning. Luckstängningen mellan farkosterna är planerad att ske klockan 02:45, svensk tid, på onsdag.

Landningen kommer ske i Kazakstan klockan 09:15, svensk tid, på onsdagsförmiddagen. Motortändningen för att lämna omloppsbanan kommer ske klockan 08:24, svensk tid, samma dag

2009-04-02

Fincke lämnar över till Padalka.
Fincke lämnar över till Padalka.
Foto: NASA TV.

På torsdagskvällen, svensk tid, skedde det officiella överlämnandet av befälet ombord på ISS. Ceremonin innehöll dem vanliga lovorden och i och med den traditionsenliga klockringningen överlämnades rymdstationen från besättning 18 till besättning 19. Ny befälhavare ombord är ryssen Gennady Padalka och han övertog befälet från sin amerikanska kollega Michael Fincke. Fincke och Padalka har tidigare tjänstgjort tillsammans ombord under sex månader som besättning 9. Detta gör Padalka till den första personen att vara befälhavare ombord på ISS två gånger. Denna gång kommer Padalka dock ha några fler att umgås med då det under hans förra vistelse ombord endast var han och Fincke som ingick i besättningen.

Överlämnande fick tas om två gånger på grund av att markkontrollen förlorade videokontakten med rymdstationen och även den tredje gången bröts kontakten under Padalkas tal men då tiden höll på att rinna ut blev det ingen omtagning. Förutom Padalka ingår även Michael Barratt och Koichi Wakata i besättning 19.

Fincke, Yuri Lonchakov och rymdturisten Charles Simonyi kommer återvända till jorden den 8 april efter en utdockning samma dag.

Video
Se ceremonin >>>

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.