www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2009-03-28 | Uppdaterad

Båda besättningarna ombord på ISS.
Båda besättningarna ombord på ISS.
Foto: NASA TV.

Luckorna mellan farkosterna öppnades klockan 17:37, svensk tid. Som brukligt hälsades de nyanlända välkomna av rymdstationens befälhavre. Därefter följde en kort säkerhetsgenomgång.

Under välkomstceremonin fick besättningarna lovord och beröm både från markkontrollen i Houston och Moskva för den väl genomförda dockningen.

2008-03-28

Klockan 14:05, svensk tid, på lördagseftermiddagen dockade Soyuzkapseln med rymdstationen. Inflygningen till ISS skedde helt automatiskt och planenligt fram till dess att det återstod några minuter till dockning. Då autopiloten hade problem med signaler från en av styrmotorerna fick Gennady Padalka ta över manuell kontroll och utföra en manuell dockning. Den manuella dockningen genomfördes utan problem.

I skrivande stund pågår läcktester och vid omkring femtiden beräknas luckorna mellan farkosterna att öppnas. Det officiella överlämnade av befälet ombord är planerad att ske på torsdag strax efter klockan 20:00, svensk tid.

Nästa Soyuzuppskjutning är planerad till den 27 maj och då kommer Roman Romanenko, Frank De Winne och Robert Thirsk följa med upp för att två dagar senare utöka ISS-besättningen ombord.

Video
Dockningen >>>

2009-03-26

Soyuz TMA-14 lyfter.
Soyuz TMA-14 lyfter.
Foto: NASA TV.

Strax före klockan ett, svensk tid, på torsdagseftermiddagen lyfte Soyuz TMA-14 med sin tre personer starka besättningen ombord. Förutom ISS-besättning 19, bestående av Gennady Padalka och Michael Barratt, finns även rymdturisten Charles Simonyi ombord. Tiodagarsresan är Simonyis andra och enligt egen utsago sista turistresa till ISS. Uppskjutningen och den efterföljande stigningen till omloppsbana genomfördes planenligt och alla raketsteg separerade som planerat. Till skillnad mot en rymdfärjeuppskjutning har besättningen inte mycket annat att göra än att sitta stilla och njuta av uppskjutningen då hela uppskjutningsfasen är automatiserad.

Resan till ISS kommer ta ungefär två dagar och om allt går som planerat kommer Soyuz TMA-14 docka med rymdstationen klockan 14:15, svensk tid, på lördag. Lucköppningen mellan Soyuzkapseln och ISS är planerad till klockan 16:10, svensk tid, samma dag. Innan lucköppningen kommer dem obligatoriska läcktesterna att utföras.

Video
Uppskjutningen >>>

2009-03-24

Soyuz TMA-14 framme på startplattan.
Soyuz TMA-14 framme på startplattan.
Foto: NASA.

På tisdagsmorgonen, lokal tid, förflyttades Soyuz TMA-14 och dess bärraket från monteringshallen till startplattan. Startplattan är den samma som användes för nästan 48 år sedan när Yuri Gagarin blev den första människan att färdas i rymden. Den två timmar långa resan till startplattan genomfördes som brukligt per järnväg. Förutom säkerhetspersonal följdes tågresan på nära håll av journalister och personal från dem olika ISS-länderna.

Väl framme på startplattan lyftes bärraketen upp från horisontellt läge till vertikalt läge med hjälp av hydrauliska lyftanordningar. På samma sätt har alla Soyuzraketer lyfts upp dem senaste 48 åren. Uppresningsmanövern genomfördes på ungefär tio minuter och så sent som i helgen var bärraketen ännu inte hopmonterad. När bärraketen väl var helt upprest fälldes det tvådelade servicetornet upp, även detta med hydraulisk hjälp. Uppskjutningen av Soyuz TMA-14 är planerad till på torsdag klockan 12:49, svensk tid. Dockningen med ISS kommer ske den 28 mars klockan 14:15, svensk tid, vilket bara är några timmar innan Discovery landar på Kennedy Space Center.

Soyuz TMA-14 på väg mot startplattan.
Soyuz TMA-14 på väg mot startplattan.
Foto: NASA.

Ombord på rymdstationen pågår dem sista förberedelserna inför Discovery STS-119s utdockning på onsdag för fullt. Bland annat arbetar besättningen med att slutföra det omfattande materialöverföringsarbetet. Bland det sista som kommer flyttas över till Discovery, förutom Sandra Magnus, innan luckstängningen på onsdagseftermiddagen är nedkylda vetenskapliga prover. Efter utdockningen kommer Michael Fincke och Yuri Lonchakov börja packa och förberedda inför sin hemresa ombord på Soyuz TMA-13. Soyuz TMA-13s utdockning från ISS är planerad till den 7 april.

När det gäller urinrengöringssystemet ombord, som genomgick en framgångsrik reparation i helgen, har detta varit igång i drygt ett dygn utan problem. Om inga fler missöden inträffar och vattenproverna som Discovery kommer ha med sig tillbaka till jorden inte kommer visa någon ohälsosam bakterietillväxt räknar NASA med att besättningen kan börja dricka det renade vattnet om ungefär en månad.

Förutom en gemensam presskonferens på tisdagskvällen genomförde ISS och Discoverys respektive besättningar även en gemensam presskonferens med USAs president Barak Obama på tisdagseftermiddagen.

Video
Soyuz TMA-14 förflyttas till startplattan >>>
Gemensam presskonferens >>>
Presskonferensen med Barak Obama >>>

2009-03-23

ISS-besättning 19: Padalka, Barratt och Wakata.
ISS-besättning 19: Barratt , Padalka och Wakata.
Foto: NASA.

På måndagen anlände Gennady Padalka, Michael Barratt och Charles Simonyi till Baikonur Kosmodromen i Kazakstan. Resan från stjärnstaden utanför Moskva gick planenligt och nu kommer Padalka, Barratt och Simonyi ha de sista förberedelserna inför torsdagens uppskjutning. Uppskjutningen är planerad att ske klockan 12:49, svensk tid, den 26 mars.

Dockningen mellan Soyuzkapseln och ISS är planerad till klockan 14:15, svensk tid, på lördag. Lucköppningen mellan ISS och Soyuzkapseln är planerad till strax efter klockan fyra, svensk tid, samma dag.

Alla dessa aktiviteter kommer sändas live på NASA TV. Läs mer om ISS-besättning 19 - 22 >>>

2009-03-12

På torsdagseftermiddagen var Michael Fincke, Yuri Lonchakov och Sandra Magnus tvungna att utrymma ISS och sätta sig i säkerhet i Soyuzkapseln. Anledningen till den ovanliga åtgärden var att NASA under onsdagen upptäckt ett föremål som var på kollisionskurs med ISS. Från början ansågs risken för en kollision vara låg men efter hand uppdaterades uppgifterna och några timmar innan föremålet skulle befinna som närmast ISS hade kollisionsrisken uppgraderas till rött, vilket är den högsta klassningen på en treskalig skala. Enligt uppgifter från Nasaspaceflight ska orsaken till den från början låga klassningen berott på någon typ av räknefel.

Normalt brukar ISS kunna undvika föremål som är på kollisionskurs men då varningen kom endast några timmar innan var det för sent för en sådan manöver. Föremålet kom som närmast rymdstationen klockan 17:40, svensk tid. Besättningen begav sig till Soyuzkapseln fem minuter innan och stannade där till fem minuter efter att föremålet passerade som närmast. Då ingen kollision inträffade kunde besättningen återvända till ISS utan problem. Under tiden besättningen befann sig i Soyuzkapseln var luckan till ISS stängd. Om en kollision skulle ägt rum och besättningen inte hade kunnat återvända till rymdstationen hade en utdockning skett och besättningen hade landat några timmar senare.

Föremålet ifråga är en rest för en Deltauppskjutning 1993 av en GPS-satellit. Föremålet består av en kula som sitter fast i ändan på en kabel av enmeters längd. Kabeln används efter att den uppskjutna satelliten har separerat från bärraketen för att få det sista raketsteget att avlägsna sig från satelliten. Viken uppskattas till max ett kilo.

2009-03-10

Lonchakov syns har arbeta med installera EXPOSE_R.
Lonchakov syns har arbeta med installera EXPOSE-R.
Foto: NASA TV.

Under tisdagskvällen genomförde Michael Fincke och Yury Lonchako årets första rymdpromenad. Rymdpromenaden genomfördes från den ryska delen av rymdstationen och började klockan 17:22, svensk tid. Rymdpromenaden var planerad att hålla på i fem timmar och 45 minuter men Fincke och Lonchako genomförde alla planerade aktiviteter snabbare än planerat och rymdpromenaden avslutades klockan 22:11, svensk tid, på tisdagskvällen.

Uppgifterna under rymdpromenaden var att installera experimentplattformen EXPOSE-R, montera skyddssköldar på Zvezda samt omlokalisera en experimentplattform på utsidan av den ryska sidan av ISS. Plattformen EXPOSE-R försökte astronauterna installera redan under den förra rymdpromenaden i december men plattformen fick tas tillbaka in efter att markkontrollen inte fick någon kontakt med den. Denna gång verkar dock installationen har lyckas och markkontrollen tog emot signaler från plattformen strax efter att installationen var klar.

Rymdpromenaden avslutades med att astronauterna fotograferade den ryska delen av rymdstationen. Flera av fotografierna kommer sammanfogas till panoramabilder. Fotografierna kommer användas för att fastställa statusen på den ryska delen av rymdstationen. Fotograferandet omfattade moduler, antenner, ventiler, element, solpaneler, fönster etc. Den första aktiviteten under rymdpromenaden var dock oplanerad och gick ut på att kapa två utstickande "handtag" som Fincke stötte emot och som ansågs kunna utgöra en risk för framtida rymdpromenadsastronauter. Kapningen genomfördes snabbt och rymdpromenaden kunde fortsätta.

Fincke och Lonchako syns här arbeta vid servicemodulen.
Fincke och Lonchako syns här arbeta vid servicemodulen.
Foto: NASA TV.

Medan Fincke och Lonchako höll på utanför rymdstationen arbetare Sandra Magnus på insidan med att bland annat samla in vattenprover och packa ner material som ska tillbaka till jorden.

När det gäller mer marknära ISS-aktiviteter har nästa långtidsbesättning, besättning 19, genomfört den officiella avskedsceremonin och rest till uppskjutningsplatsen i Kazakstan inför uppskjutningen den 26 mars.

NASA har även startat en ny webbkanal som sänder från utsidan av ISS mellan 12 och 24 timmar om dygnet. Du finner webbkanalen här. Sedan tidigare går det att lyssna på kommunikationen mellan markkontrollen och besättningen.

2009-03-04

Ombord på den Internationella rymdstationen råder hög aktivitet. Veckan börjar med en rysk rymdpromenad den 10 mars. Rymdpromenaden är planerad att börja klockan 17:30, svensk tid, och kommer utföras av Michael Fincke och Yury Lonchako. Under den fem timmar och 20 minuter långa rymdpromenaden kommer Fincke och Lonchako bland annat installera experimentplattformen EXPOSE-R, skyddssköldar på Zvezda samt omlokalisera en experimentplattform på utsidan av den ryska sidan av ISS. Plattformen EXPOSE-R försökte astronauterna installera redan under den förra rymdpromenaden i december men plattformen fick tas tillbaka in efter att markkontrollen inte fick någon kontakt med den. Som avslutning kommer astronauterna även detaljfotografera den ryska delen av rymdstationen. Ett slutgiltigt beslut om nästa veckas rymdpromenad kommer tas på fredag.

Som brukligt kommer rymdpromenaden sändas direkt på NASA TV.

Michael Fincke (till höger), Sandra Magnus och Yury Lonchakov ombord på ISS. Notera den svenska flaggan i bakgrunden.
Michael Fincke (till höger), Sandra Magnus och Yury Lonchakov ombord på ISS. Notera den svenska flaggan i bakgrunden.
Foto: NASA.

Förutom att ägna sin tid ombord till rymdpromenadsförberedelser har besättningen även förberett inför Discoverys ankomst samt utökningen av besättningen ombord till sex personer. När det gäller Discovery STS-119 är dess ankomst till ISS planerad till nästa vecka, mycket arbete återstår dock innan STS-119 kan lyfta. Om Discovery dockar som planerat den 13 mars kommer dess besättning utföra fyra rymdpromenader under sin vistelse vid ISS där höjdpunkten kommer vara installationen av den sista av fyra solpanelssegment.

När det gäller nästa långtidsbesättning, ISS-besättning 19, kommer Gennady Padalka, befälhavare, och Michael Barratt anlända till ISS den 28 mars ombord på en Souyzkapsel. Den tredje besättningsmedlemmen, japanen Koichi Wakata, kommer anlända med STS-119. Som betalade medpassagerare kommer Charles Simonyi följa med. Detta blir Simonyis andra rymdresa då han följde med ISS-besättning 15 i april 2007. På detta sätt kommer han bli den första rymdturisten att återvända till rymden. Uppskjutningen av Soyuz TMA-14 och ISS-besättning 19 kommer ske den 26 mars klockan 12:49, svensk tid. Dockningen är planerad till klockan 14:15, svensk tid, den 28 mars. Lucköppningen mellan de två farkosterna är planerad till klockan 16:10, svensk tid, samma dag. Alla dessa aktiviteter kommer sändas på NASA TV. Läs mer om ISS-besättning 19 - 22 >>>

ESA meddelade i slutet av förra månaden att nästa automatiska transportkapsel (Automated Transfer Vehicle (ATV)) kommer gå under namnet Kepler. Kapseln är döpt efter astronomen och matematiken Johannes Kepler (1571-1630). Uppskjutningen av ATV-Kepler är planerad till mitten av nästa år.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.