Atlantis STS-135
Uppskjutning: Klockan 17:29 den 8 juli 2011.
Uppskjutningsfönster: 8 juni -28 juli 2011.
Dockning: Klockan 17:07 den 10 juli 2011.
Rymdpromenader: 1 st.
Utdockning: Klockan 08:28 den 19 juli.
Landning: Klockan 11:57 den 21 juli 2011.

Längd: 13+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 135.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättning.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Atlantis STS-135
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-17

Atlantis, besättningen och delar av personalen på Kennedy Space Center.
Atlantis, besättningen och delar av personalen på Kennedy Space Center.
Foto: NASA.

Klockan 14:00, svensk tid, på tisdagseftermiddagen påbörjades förflyttningen av Atlantis från dess hangar till monteringshallen. Normalt tar förflyttningen omkring en halvtimme men precis som inför Endeavour och Discoverys sista flygningar stannande konvojen ungefär halvvägs för att ge möjlighet för anställda att ta ett sista avsked av Atlantis och några sista fotografier, även besättningen var på plats.

Efter några timmar i solen var det dags för Atlantis att fortsätta förflyttningen och strax innan klockan åtta, svensk tid, på tisdagskvällen rullade Atlantis in i monteringshallen för vad som enligt planerna kommer vara sista gången innan hennes andra sista uppskjutning.

Arbetet med att börja lyfta Atlantis vertikalt kommer inledas under onsdagen. Väl upplyft kommer rymdfärjan lyftas högt upp mot innertaket på monteringshallen för att kunna lyfta henne över stacken (då bestående av bränsletanken och startraketerna). Väl i position kommer Atlantis sedan sänkas ner framför den externa bränsletanken för att fästas vid tre punkter på tanken. Efter fastsättningen genomförs sedan diverse tester innan stacken är redo att förflyttas till startplattan.


Atlantis backar ut ur hangaren.
Foto: NASA.

Normalt tar det en vecka innan denna förflyttning sker men då Endeavour STS-134 lyfte igår behövs det ungefär två veckor innan startplattan är redo att ta emot en ny stack. Bland annat är det skador som uppstod under starten som måste repareras. En positiv nyhet är att inga onormala skador uppstod vilket innebär att förflyttningen troligtvis kommer kunna ske planenligt den 1 juni. Annat som skulle kunna försena uppskjutningen är om några allvarliga skador har uppstått på Endeavour under uppskjutningen, i dagsläget tyder dock inget på att sådana skador ska ha uppstått.

I dagsläget är uppskjutningen satt till omkring klockan 21:30, svensk tid, den 12 juli i år. Visa uppgifter, bland annat från Nasaspaceflight, pekar dock på en uppskjutning den 10 juli ungefär en timme senare. Ett officiellt uppskjutningsdatum kommer sättas i slutet av veckan då bildanalyserna från STS-134s uppskjutning är klara.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.