Endeavour STS-134 | ULF6
Uppskjutning: Klockan 14:56.28 den 16 maj 2011.
Uppskjutningsfönster: 16 maj - 28 maj 2011.
Dockning: Klockan 12:14 den 18 maj 2011.
Rymdpromenader: 4 + 1 st.
Utdockning: Klockan 05:55 den 30  maj 2011.
Landning: Klockan 08:35 den 1 juni 2011.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 134.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenader.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-134 | ULF6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-16

Endeavour STS-134.
Endeavour STS-134.
Foto: NASA.

E
fter att det första uppskjutningsförsöket i slutet på april hade fått ställas in på grund av ett tekniskt fel var det på måndagseftermiddagen dags för Endeavour STS-134s andra uppskjutningsförsök. Tankningen inför uppskjutningen inledes vid sextiden, svensk tid, på måndagsmorgonen och avslutades planenligt klockan 08:36, svensk tid. Vid sextiden väcktes även Endeavours besättning och påbörjade förberedelserna inför uppskjutningen.

Besättningen påbörjade den tjugo minuter långa resa till startplattan vid strax efter klockan elva, svensk tid, på förmiddagen. Väl framme vid startplattan åkte besättningen upp till rätt våning för att påbörja ombordstigningen. Ombordstigningen skedde utan problem och vid ettiden, svensk tid, var alla sex astronauter ombord och fastspända. Strax efteråt stängdes luckan till Endeavour och besättningen inledde de obligatoriska kommunikationstesterna med markkontrollen.

Förutom några mindre problem, bland annat med luckan till besättningskabinen, genomfördes dagens nedräkning planenligt och även vädret följde plan och blev bättre lagom till uppskjutningen. Låga moln gjorde dock att folk på plats inte fick se mycket av uppskjutningen. Molnen utgjorde dock ingen fara för själva uppskjutningen eller för en eventuell nödlandning strax efter start.

Endeavour STS-134.
Endeavour STS-134.
Foto: NASA.

När startraketerna väl slogs på visade klockan 14:56.28, svensk tid, och Endeavour kunde påbörja sin sista färd mot rymden och ISS. Två minuter och tio sekunder efter start var det dags för startraketerna att separera och efter åtta minuter och 30 sekunder stängdes huvudmotorerna planenligt av. Fjorton sekunder senare separerade den externa bränsletanken.

Väl i omloppsbana påbörjades arbetet med att göra om Endeavour från en startfarkost till en rymdfarkost. Bland det första som skedde inom detta arbetet var öppnandet av lastrumsdörrarna som skedde vid kvart över fyra, svensk tid, på eftermiddagen. Vid tjugo i fem, svensk tid, var det sedan dags för KU-bandsantennen att fällas ut. Båda manövrarna skedde planenligt. Under eftermiddagen kommer även Endeavours omloppsbana justeras och jakten på rymdstationen kan börja. Dockningen med ISS är planerad till klockan 12:15, svensk tid, på onsdag.

När det gäller den externa bränsletanken verkar denna ha uppfört sig bra och endast mindre bitar av isolering lossnande och ramlade ner. En första analys tyder dock på att ingen isolering ska ha träffat rymdfärjan. En fullständig analys av bilder och filmer har redan startat och kommer vara klar om några dagar. Under flygdag 2 kommer även den obligatoriska kontrollen av rymdfärjans värmeskyddspaneler ske.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.