Endeavour STS-134 | ULF6
Uppskjutning: Klockan 14:56.28 den 16 maj 2011.
Uppskjutningsfönster: 16 maj - 28 maj 2011.
Dockning: Klockan 12:14 den 18 maj 2011.
Rymdpromenader: 4 + 1 st.
Utdockning: Klockan 05:55 den 30  maj 2011.
Landning: Klockan 08:35 den 1 juni 2011.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 134.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenader.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-134 | ULF6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-04-29 | Uppdaterad!

Endeavour STS-134 fotograferad från "baksidan".
Endeavour STS-134 fotograferad från "baksidan".
Foto: NASA

E
ndeavours uppskjutningsdag började dåligt och dryga tre timmar innan den planerade uppskjutningen skulle det visa sig att dagen även avslutades dåligt. Den dåligt början berodde på ett regn- och åskväder över Kennedyområdet som gjorde att tillbakarullandet av servicetornet försenades flera timmar. Till slut började dock servicetornet rullas tillbaka klockan 05:59, svensk tid, och tio minuter senare var manövern färdig. Även resten av dagen gick i gråtecken då molnen från ovädret låg kvar. På den sena eftermiddagen var även alla tre transatlantiska landningsplatser otillgängliga på grund av det lokala vädret. Enligt Nasas regler måste minst en transatlantisk landningsplats vara tillgänglig för att rymdfärjan ska få lyfta. Vid tiden för den aktuella uppskjutningen var dock en transatlantisk landningsplats tillgänglig.

Även om vädret inte visade sig från bästa sida tog ansvariga vid lunchtid, svensk tid, beslut om att inledda tankningen av den externa bränsletanken. Tankningsprocessen inleddes sedan strax efter och klockan 13:10 respektive 13:11, svensk tid, var båda tankarna fyllda. Under hela tankningsprocessen sköte sig den externa bränsletanken utan anmärkning. Det uppstod dock visa problem med trycket i en av den högra OMSens tankar men efter att ventiler öppnas så båda tankarna var ihopkopplare upphörde problemet. Det fanns även ett problem med att mer flytande syre än tillåtet läckte under tankningen men det hela utgjorde inget hinder för uppskjutning.

Vid femtiden började astronauterna att klä på sig sina start- och landningsdräkter och ungefär en timme senare klev astronauterna ombord på Astrovanen. Astrovanen började sedan färden mot startplatta 39A. I samma väva kom uppgifter om att det var problem med två värmeelement tillhörande enhet nummer 1 som förser rymdfärjan med hydrolikkraft. Totalt finns det tre likadana enheter ombord och vid uppskjutning måste alla tre vara felfria. Från början såg det ut som ett mindre fel som skulle kunna åtgärdas i tid inför fredagens uppskjutning men efter en stund stod det klart att det hela var större än så. Det officiella beskedet att ställa in fredagens uppskjutning kom vid strax innan tjugo över sex, svensk tid, på fredagseftermiddagen.

I och med beskedet stod det klart att nästa uppskjutningsförsök skulle ske tidigaste på söndagskvällen. Samtidigt förekom det dock uppgifter om att förseningen troligen skulle hamna på minst tre till fem dagar. Anledningen till detta är att det är mer än själva reparationen av bränslecellen som styr det hela, bland annat finns det experiment som behöver bytas ut innan ett nytt uppskjutningsförsök kan görs. När ansvariga hade gjort en första analys av vilket arbete som måste göras stod det klart att nästa uppskjutningsförsök kommer ske tidigaste på måndag kväll. Uppskjutningstiden kommer i sådana fall vara klockan 20:33, svensk tid.

Endeavour STS-134.
Endeavour STS-134.
Foto: NASA

Den direkta orsaken till inställningen var att en av värmarna (värmekabel) som värmer bränsleledningarna till enheten inte fungerade. Totalt finns det två stycken på varje ledning och reglerna hindrar en uppskjutning om bara en fungerar. Värmningen är nödvändigt när rymdfärjan befinner sig i omloppsbana, annars finns risken att bränslet fryser och då kan rymdfärjan bland annat förlora sin hydralik, vilken är nödvändig vid bland annat vid återinträde. Vid frysning finns det även risk för att röret spricker vilket innebär en läcka med efterföljande brand när bränslet tinar under återinträdet.

Det som troligen är orsaken är en elektrisk kortslutning eller en trasig termostat. Om det är termostaten är det ett enkelt byte men det kan även vara ett elektriskt fel. För att lösa det hela om det är ett elektriskt fel måste tekniker komma åt den aktuella kopplingslådan. För att komma åt kopplingslådan måste plattformar bland annat byggas vilket innebär att åtkomst kommer ske tidigaste under lördagskvällen, svensk tid. Det är även först då som man kommer veta exakt vad som är fel och hur lång tid reparationen kommer ta. Detta innebär att det mycket möjligt kommer bli en längre försening än tre dygn. Om det är termostaten eller ett enkelt elektriskt fel kommer det hela kunna vara reparerat i tid för en uppskjutning på måndag.

Gällande besättningen kommer denna att stanna kvar på Kennedy Space Center tills vidare.

Om Endeavour inte lyfter senast på onsdag måste man vänta till den 9/10 maj innan nästa försök. Orsaken är en planerad Atlasuppskjutning den 6 maj.

Väderutsikterna för måndag är 80 procents sannolikhet för bra väder. Ororsmolnet är moln. Samma prognos gäller för tisdag och för onsdag är det 60 procents sannolikhet att vädret tillåter en uppskjutning. Även på onsdag är det moln som kan ställa till det men även regn.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.