Endeavour STS-134 | ULF6
Uppskjutning: Klockan 14:56.28 den 16 maj 2011.
Uppskjutningsfönster: 16 maj - 28 maj 2011.
Dockning: Klockan 12:14 den 18 maj 2011.
Rymdpromenader: 4 + 1 st.
Utdockning: Klockan 05:55 den 30  maj 2011.
Landning: Klockan 08:35 den 1 juni 2011.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 134.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenader.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-134 | ULF6
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-05-01

Endeavour.
Endeavour.
Foto: NASA

På söndagseftermiddagen, svensk tid, stod det klart att det inte skulle bli någon uppskjutning av Endeavour på måndag den 2 maj. Anledningen är att teknikerna behöver mer tid för att byta ut enheten load control assemblies (LCA) som har visat sig vara icke fungerande. Enheten förser värmarna med elektriskt ström och fungerar som en säkringslåda. Värmarna i sin tur värmer bränsleledningen till APU-1.

Det är inte helt fastställt varför enheten slutade fungera men man vet att vid det senaste kontrollen för två år sedan samt vid STS-130s uppdrag fungerade enheten som den skulle. Troligen är det dock en brytare inom enheten som slutat fungera.

Att byta ut enheten är i sig inget komplicerat arbete utan det som gör att uppskjutningen flyttas fram minst dryga veckan är obligatoriska tester av systemet efter installationen. Detta då det är flera olika delar som strömförsörjs via den aktuella enheten. Totalt beräknas själva utbytet ta två dagar varav den felande enheten plockas ut under måndagen och den nya installeras under tisdagen.

Inget nytt officiellt uppskjutningsdatum har blivit satt men det tidigaste som en uppskjutning kommer ske är den 8 maj. Den 8 maj ska dock inte ses som något fastställt uppskjutningsdatum utom som ett tidigaste uppskjutningsdatum. Bland annat beror uppskjutningsdatumet på om en planerad Atlasuppskjutning den 6 maj sker planenligt eller ej samt en planerad Soyuzutdockning den 25 maj. Gällande Soyuzutdockningen vill Nasa inte ha två utdockningar samma dag, detta med tanke på allt arbete som omger en utdockning. Soyuzutdockningen gör även att man i dagsläget helst inte vill lyfta den 9 maj.

Om Endeavour kommer lyfta den 8 maj är uppskjutningstiden 18:09, svensk tid. Med varje dag som uppskjutningen försenas tidigareläggs uppskjutningstiden med 21 - 23 minuter.

Gällande besättningen flög denna hem till Houston, Texas på söndagen. Väl hemma kommer besättningen att fortsätta sin träning inför uppdraget och stanna kvar i karantän. Besättningen kommer återkomma till Florida och Kennedy Space Center fyra till fem dagar innan nästa planerade uppskjutningsförsök.

När det gäller Atlantis STS-135 och dess förflyttning till monteringshallen den 10 maj är det i dagsläget ingen risk för en försening, dock kan det bli om förseningen för STS-134 blir längre.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.