Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:16 den 2 februari 2010.

Längd: 14+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-13

Konferens pågår ombord på ISS.
Konferens pågår ombord på ISS.
Foto: NASA.

Klockan 03:17, svensk tid, på lördagen öppnades luckan till den nyligen anlända modulen Tranquility (Node 3). Namnet på modulen är en hyllning till Apollo 11 då platsen som Neil Armstrong och Edwin Aldrin besteg heter Sea of Tranquility.

Då Tranquility ännu inte är helt inkopplad till ISS finns det i dagsläget ingen möjlighet till permanent belysning eller ventilation i modulen. För att kringgå detta problem använder besättningen pannlampor samt en tillfällig förlagd ventilationsslang. Dock får modulen inte det luftombyte som behövs vilket gör att max fyra personer får vistas i Tranquility samtidigt för tillfället. Resten av rymdstationen påverkas inte av detta.

Efter att Tranquility var säkrad och försedd med ventilation var det klockan 05:32, svensk tid, dags att öppna luckan till Cupola. Även denna manöver genomfördes utan problem. Under dagen kommer stora delar av besättningen arbeta med att aktivera Tranquility samt förberedda Cupola inför dess omlokalisering. Som Astrowebb skrivit om tidigare kommer Cupola förberedas inför en omlokalisering under flygdag åtta. Tranquility kommer aktiveras fullständigt under flygdag sju.

Under fredagen godkändes Endeavour för återinträde och landning. Beslutet kom efter att teamet som granskat fotografier och filmer från uppskjutningen och RPMen inte funnit några allvarliga skador. Sedan tidigare var det klart att ingen fokusinspektion behövdes.

Det pågår en diskussion om att förlänga uppdraget med en dag. Anledningen till detta är att frigöra mer tid för bland annat installation av rack ombord på ISS. Beslut om en eventuell förlängning kommer tas inom dem närmaste dagarna.

Inför rymdpromenad två har Robert Behnkens rymddräkt fått bytas ut. Anledningen är problem med kommunikationen.

Klockan 03:09, svensk tid, på söndag är det dags för den andra rymdpromenaden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.