Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:20 den 22 februari 2010.
Längd: 14+2 dagar.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-02-12

Node 3 är på väg mot Node 1.
Node 3 är på väg mot Node 1.
Foto: NASA.

På fredagen var det dags för den första av tre planerade rymdpromenader. Rymdpromenaden utfördes av Nicholas Patrick och Robert Behnken. Huvuduppgiften under den drygt sex och en halv timmar långa rymdpromenaden var att docka Node 3 (Tranquility) med Node 1 (Unity). Alla planerade uppgifter under rymdpromenaden genomfördes utan problem och astronauterna hann även med en del extrauppgifter. Läs mer om rymdpromenad 1 >>>

Besättningen kommer väckas klockan 22:14, svensk tid, på fredagen för att inledda flygdag sex. Om allt går planenligt kommer besättningen att öppna luckan till Tranquility omkring klockan 03:00, svensk tid, på lördagen. Modulen kommer dock inte att aktiveras vilket innebär att verken fläktsystemet eller belysningen kommer fungera. Även luckan till Cupola kommer öppnas för att förberedda modulen inför omlokaliseringen under flygdag åtta. Bland annat kommer ventiler förses med skyddslock och ingången till Cupola kommer förses med en skyddskåpa. När det gäller Tranquility kommer bland annat inkopplingar till resten av ISS ske. Den fullständiga aktiveringen av Tranquility kommer ske under flygdag sju.

Efter gårdagens reparation av urinrengöringsapparaturen var det under fredagen dags för tester. Testerna utföll till belåtenhet då urinrengöringsapparaturen lyckades rengöra urinen som skickades genom systemet, det återstår dock kontroller för att säkerställa att reningsprocessen genomförds som den ska.

Dockningen av Node 3

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.