Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:20 den 22 februari 2010.
Längd: 14+2 dagar.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2010-01-21

Besättningen ute på åktur.
Besättningen ute på åktur.
Foto: NASA.

På torsdagen genomförde STS-130s besättning den simulerade nedräkningsövningen (Terminal Countdown Demonstration Test). Vid klockan två, svensk tid, på torsdagseftermiddagen påbörjade besättningen ombordstigningen och nedräkningsklockan fortsatte att ticka på. Under timmarna fram till "uppskjutningen" genomfördes alla moment som kommer genomföras vid den verkliga uppskjutningen. För övningens skulle hade även simulerade problem lagts in vilket gjorde att uppehåll i nedräkningen fick tas vid T-5 minuter, och vid T-1 minut och 57 sekunder. Efter det sista uppehållet tickade klockan ner till T- 4 sekunder då ett större simulerat fel tvingade besättningen att utrymma rymdfärjan. Väl ute på servicetornet satte sig besättningen i korgarna som vid en verklig nödsituation ska ta besättningen säkert ner på marken.

Efter den lyckade nedräkningssimuleringen passade besättningen på att ta sig en titt på den nyttolast, Tranquility (Node 3) och Cupola, som man ska ha med sig till ISS nästa månad. Vid inspektionen befann sig Tranquility och Cupola i Endeavours lastutrymme där nyttolasten hade blivit installerad under onsdagen. Besättningen kommer tillbringa kvällen och natten i Florida och flygningen hem till Texas är planerad till fredagsmorgonen, lokal tid.

Förutom torsdagens uppskjutningssimulering har besättningen under dagarna i Florida bland annat gått igenom rutiner, träffat markpersonal och övat på olika nödsituationer.

Besättningen på väg ut till Astrovanen.
Besättningen på väg ut till Astrovanen.
Foto: NASA.

Förutom besättningens Floridabesök denna vecka har även det första av två obligatoriska Flight Readiness Review (FRR) genomförts. Under mötet gick den tekniska delen av uppdraget och förberedelsearbetet igenom. Överlag ser allt bra ut och rekommendationen till FRR-mötet på högre chefsnivå är att godkänna uppskjutningen av Endeavour STS-130. När det gäller kylledningarna till Tranquility håller dessa på att kopplas ihop för att uppnå den längd som behövs. Samtidigt arbetar ett annat team med att försöka få ursprungsledningen certifierad. Som det ser ut i dagsläget kommer ledningarna kunna levereras i tid till uppskjutningen.

Gällande uppskjutningen har NASA i ett första läge tillgång till Kennedy Space Center mellan den 7 och 9 februari, därefter finns en Atlasuppskjutning inplanerad. Den officiella nedräkningen inför uppskjutningen kommer starta klockan 08:00, svensk tid, den 4 februari.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.