Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:20 den 22 februari 2010.
Längd: 14+2 dagar.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-12-10

Närbild av Endeavours cockpit.
Närbild av Endeavours cockpit.
Foto: NASA.

Arbetet med att förberedda Endeavour inför förflyttningen till monteringshallen börjar närma sig slutet. Endeavour har tillbringat tiden sedan sitt senaste uppdrag, STS-127, i sin flyghangar där personal kontrollerat och förberett rymdfärjan. Arbetet har fortlöpt utan större bekymmer och med en låg del felrapporter. Det mer eller mindre bekymmerfria arbetet gör att Endeavour är redo att förflyttas redan under fredagen, istället för som tidigare planerat under helgen. Den främsta anledningen till tidigareläggandet av förflyttningen är att väderprognosen pekar på att väderutsikterna är bättre inför fredagen än inför lördagen och söndagen.

Innan förflyttningen kan ske kommer dock ansvariga hålla ett möte under fredagen där det kommer beslutas om Endeavour är redo för att förflyttas eller ej. Mötet är planerat att börja klockan 16:00, svensk tid, och om överflyttningen får grönt ljus kan den börja omkring 19:00, svensk tid. Det hela kan dock ske både tidigare eller senare beroende på hur lång tid mötet tar.

Förutom att Endeavour måste vara redo inför överflyttningen till monteringshallen måste den externa bränsletanken och startraketerna även vara redo. Under den senaste tiden har arbetet med att bygga ihop startraketerna, som består av olika segment, pågått. Detta arbete är nu slutfört och även arbetet med att fästa startraketerna på den externa bränsletanken är i stort sätt klart. När Endeavour sedan anländer till monteringshallen kommer rymdfärjan lyftas vertikalt för att sedan fästas med tre bultar på den externa bränsletanken. Transporten till monteringshallen kommer som brukligt ske med hjälp av den specialbyggda transportbil, med över 70 hjul, som finns för ändamålet.

Normalt skulle förflyttningen till startplattan ske en vecka efter ankomsten till monteringshallen. Ansvariga har dock beslutat att det är bättre att låta så många som möjligt vara lediga över julhelgen. Detta gör att färden till startplattan kommer ske tidigaste i mellandagarna. Väl framme på startplattan kommer sedan förberedelserna inför uppskjutningen ske som normalt.

Som STS-130 är planerat i dagsläget är det ett 12+1-2 dagars uppdrag. Med detta menas att normaluppdraget är 12 dagar med möjlighet till en dags förlängning. Siffran två innebär att det utöver detta finns två dagar tillgängliga ifall vädret eller tekniska orsaker skulle förhindra en landning. Troligen kommer uppdraget förlängas till ett 13+1+2 dagars uppdrag vilket kommer ge en till dockad dag. Formellt beslut om detta väntas inom kort. Det är även i stort sätt klart att uppskjutningen kommer flyttas till den 7 februari på grund av konflikt med andra uppskjutningar.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.