Endeavour STS-130
Uppskjutning: Klockan 10:14 den 8 februari 2010.
Dockning: Klockan 06:06 den 10 februari 2010.
Rymdpromenader: 3 + 1 st.
Utdockning: Klockan 01:54 den 20 februari 2010.
Landning: Klockan 04:20 den 22 februari 2010.
Längd: 14+2 dagar.

Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 130.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-130 | ISS 20A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-12-01

Endeavour inne i monteringshallen.
Endeavour inne i monteringshallen.
Bild: NASA.

Med Atlantis tillbaka i sin flygdagar efter sitt senaste uppdrag (STS-129) är det hög tid att blicka framåt mot nästa års första uppdrag och dess förberedelser. STS-130 kommer genomföras med rymdfärjan Endeavour och som du kan läsa under uppdragsinformationen härunder kommer rymdfärjeflottans yngsta syster ha med sig en minst sagt intressant modul utöver den sista Nodemodulen Tranquility. Modulen ifråga är byggd av ESA och har namnet Cupola. Cupola kommer användas som utsiktsplats under arbete med bland annat rymdstationens robotarm Candarm2.

När det gäller förberedelsearbetet fortlöper detta hittills utan större problem. I skrivande stund pågår arbetet med att iordningställa startraketerna för att sedan fästa dessa på den externa bränsletanken. Den externa bränsletanken anlände till Kennedy Space Center i slutet av oktober och befinner sig tillsammans med startraketerna i monteringshallen. Om allt går som planerat  kommer Endeavour att göra startrakterna och bränsletanken sällskap den 12 december. Väl framme kan sedan monteringen av Endeavour på den externa bränsletanken ske.

Normalt tillbringar rymdfärjan en veckan i monteringshallen innan det är dags för vidare färd mot startplattan. Jul- och nyårshelgen gör dock att Endeavour kommer få stanna lite längre denna gång, nämligen till början av januari. Under helgerna kommer ett minimalt team av tekniker och annan personal hålla koll på rymdfärjan. Uppskjutningen av STS-130 är planerad till den 6 februari 2010. Detta är en försening på två dagar av uppskjutningsdatumet för att tillåta en uppskjutning av NASAs Solar Dynamics Observatory den 3 februari.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.