Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-09-15

Discovery står under den ställning som används för att hissa upp rymdfärjan inför fastsättningen på Boeingplanet.
Discovery står under den ställning som används för att hissa upp rymdfärjan inför fastsättningen på Boeingplanet.
Foto: NASA.

Efter Discoverys lyckade landning i lördags är nu förberedelserna inför hennes överflygning till Florida i full gång. Om inga tekniska- eller väderrelaterade problem dyker upp räknar ansvariga med att överflygningen kan påbörjas redan på fredag, lokal tid. Som vanligt kommer överflygningen ske i flera steg och ta minst en och en halv dag. Den främsta anledningen till att Boeingplanet måste mellanlanda oftare än under en vanlig flygning är att flygningen måste ske på en lägre höjd än normal flyghöjd. Orsaken till detta är att rymdfärjan, som har all elektronik och ström avslagen under överflygningen, inte tål temperaturerna på normal flyghöjd. Utan strömförsörjningen påslagen går det inte att hålla värmen ombord.

Med tanke på att fraktmodulen Leonardo finns ombord kan överflygningen komma att ta något längre tid än normalt på grund av den tyngre lasten.

När det gäller besättningen övernattade denna en natt i Kalifornien innan alla sju flög över till sin hemmabas i Houston, Texas. Hemkomsten skedde på lördagseftermiddagen, lokal tid, och väl framme på Johnson Space Center träffade astronauterna sina familjer för första gången på två veckor, för Tim Kopra var det första gången sedan juli.

Strax efter landningen i lördags genomfördes den första obligatoriska kontrollen av rymdfärjans värmeskyddspaneler och övriga utsida. Kontrollen visade att endast ett fåtal skador av större omfång hade uppstått på värmeskyddspanelerna. Inga av dessa skador är dock av allvarlig art och kommer inte heller påverka förberedelsearbetet inför Discoverys nästa uppdrag.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.