Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-09-01

Discovery fotograferad från ISS.
Discovery fotograferad från ISS.
Foto: NASA.

Efter måndagens lyckosamma dockning och kramkalas efter lucköppningen har allvaret för besättningen nu börjat. En av de första arbetsuppgifterna som gjordes efter säkerhetsgenomgången efter lucköppningen var att installera det system som gör det möjligt för rymdfärjan att el-försörjas från ISS. Även arbetet med att byta ut Nicole Stotts och Timothy Kopras flygstolar genomfördes. Stotts flygstol flyttades från rymdfärjan till den ena Soyuzfarkosten och Kopras flyttades åt andra hållet. Manövern innebär att Stott nu är officiell besättningsmedlem i ISS-besättning 20 och Kopra dito i STS-128. Flytten innebär även att Kopra kommer utrymma till Discovery vid en eventuell nödsituation och Stott till den ena Soyuzfarkosten.

Den mesta tiden efter dockningen och fram till besättningens viloperiod användes dock till överföringsarbete. Totalt överfördes 51 procent av allt material som fanns på Discoverys mittdäck och som ska över till ISS. Resten kommer föras över under flygdag 4 och sedan börjar arbetet med att föra över material från ISS till mittdäcket på Discovery. Alla rymddräkter som ska användas under rymdpromenaderna kontrollerades också och godkändes.

Andra saker som har kontrolleras är alla Discoverys värmeskyddspaneler. I skrivande stund är alla RCC-paneler godkända får återinträdet. När det gäller övriga paneler är dessa i stort sätt godkända för att det inte ska behövas någon extra inspektion under flygdag 6. Ett slutgiltigt beslut kommer senast klockan 04:00, svensk tid, natten till tisdag. Allt annat än ett godkännande är dock osannolikt.

Efter att besättningen inlett den fjärde flygdagen och fått i sig frukost började arbetet med att lyfta ut Leonardo ur Discoverys lastutrymme och docka denna med ISS. Lyftet ut lastutrymmet skedde med rymdstationens robotarm och inledes vid halv elva, svensk tid, på måndagskvällen. Leonardomodulen förflyttades sedan långsamt till ena dockningsporten på Harmonymodulen. Klockan 23:56, svensk tid, på måndagen hade alla låsanordningar låst fast och Leonardo var dockad med Harmonymodulen. Efter läcktester och andra kontroller att Leonardo kommer Christer Fuglesang att vid fyratiden, svensk tid, öppna luckorna och "stiga" in i Leonardo. I och med detta kan överföringsarbetet starta.

Leonardo strax innan dockningen.
Leonardo strax innan dockningen.
Foto: NASA TV.

Medan Fuglesang, med hjälp av personal från ISS, arbetar med Leonardo kommer resten av STS-128s besättning vara upptagen med förberedelser inför tisdagens rymdpromenad. Rymdpromenaden är planerad att börja klockan 23:54, svensk tid, på tisdagen. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Under perioden fram till dockningen var sensorerna i vingarna påslagna under ungefär 20 timmar utan att någon allvarlig impact upptäcktes. Sensorerna kommer nu vara avstängda under resten av det dockade uppdraget.

Gällande startraketerna har dessa bärgas och lyfts upp ur vattnet. Inom kort kommer personal börja analysera filmerna från uppskjutningen som tagits från startraketerna.

På grund av att styrraketerna inte kunde användas under gårdagens dockning gjordes det av med över 265 kilo bränsle istället för 30 kilo, som var planerat för hela uppdraget. I det stora hela ska detta inte ha någon påverkan på uppdraget då det sker väldigt få manövrar och det finns andra system ombord att utföra dessa manövrar.

Som avslutning kommer här en liten berättelse från Fuglesang som han skrev i sin senaste statusuppdatering på rymdkanalen.se.

"Men man gör ju sina misstag också: Igår kväll när jag borstade tänderna tyckte jag det smakade lite underligt men inte så mycket att jag reagerade starkt. Efteråt såg jag dock att jag hade använt rakkrämen i.st.f. tandkräm! Båda kommer i liknande tuber, har samma konsistens och blåa färg. Fast det är kart märkta, så man bör inte ta fel"

Video - Snabbuppspelning av Leonardodockningen

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.