Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-29

Discovery lyfter.
Discovery lyfter.
Foto: NASA.

Efter fyra extradagar på marken lyfte Discovery strax innan klockan sex, svensk tid, på lördagsmorgonen. Starten och den dryga åtta minuter långa färden till den första primära omloppsbanan skedde planenligt. Det finns hittills inga rapporter som tyder på att ovanligt mycket isolering skulle ha lossnat eller att värmeskyddspanelerna på rymdfärjan skulle ha skadas allvarligt. Det slutgiltiga beskedet om eventuella skador kommer om några dagar när den obligatoriska undersökningen av panelerna skett under flygdag två samt när ISS-besättningen har fotograferat undersidan av rymdfärjan.

Innan besättningen inledde sin viloperiod drygt sex timmar efter uppskjutningen gjorde de om rymdfärjan från en startfarkost till en rymdfarkost. Bland annat packades stolarna undan, datornätverket sattes upp, lastluckorna öppnades och KU-bandantennen fälldes ut. Besättningen kommer väckas klockan 20:29, svensk tid, ikväll och då kommer den andra flygdagen att inledas. Den stora uppgiften under flygdag två är kontrollen av värmeskyddspanelerna. För att kontrollera panelerna kommer besättningen använda sensorbommen, som är fäst på robotarmen, och skanna av alla paneler på undersidan, vingkanter, bakdel och noskorn. Om det har uppstått några skador under uppskjutningen kommer dessa att upptäckas under skanningen. Bilderna som produceras kommer skickas ner i realtid till markkontrollen och direkt när första bilden kommer startar en arbetsgrupp hos NASA arbetet med att detaljstudera alla bilder.

Discovery lyfter.
Discovery lyfter.
Foto: NASA.

En annan viktig uppgift under flygdag två är att förberedda inför dockningen med ISS. Dockningen mellan ISS och Discovery kommer ske klockan 03:03, svensk tid, natten till måndag. Luckorna mellan farkosterna kommer öppnas ungefär en och en halvtimme senare. Efter välkomstceremonin kommer den obligatoriska säkerhetsgenomgången att hållas. I och med lucköppningen kan överförningsarbetet av material mellan Discovery och ISS inledas.

Bland det som kommer överföras till ISS finns träningsredskap, vetenskaplig utrustning och förnödenheter.

Rymdpromenaderna kommer ske på tisdag, torsdag och lördag. Läs mer om rymdpromenaderna och se exakta tider >>>

En översikt över flygdagarna finns här >>>

Úppskjutningen

Glöm inte att vinka till Fuglesang innan onsdag.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.