Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-26

Under morgonens presskonferens framkom det att NASA i nuläget satsar på att lyckas komma tillbaka och genomföra en uppskjutning på fredag. Detta förutsätter dock att det inte är ett mekaniskt fel som kräver ett utbyte av ventilen. För om det ska bli möjligt med ett uppskjutningsförsök på fredag klockan 06:22 krävs att det är ett instrumentfel som är lättåtgärdat. Huruvida det är ett mekaniskt fel eller ej kommer NASA veta först ikväll alternativt inatt då personal kan undersöka ventilen, dock kommer man inte i ett första skedde att fysiskt kolla på ventilen. Utan i ett första skedde handlar om tester för att se om det är ett instrumentfel.

Anledningen till att det dröjer är att alla bränsleångor måste ventileras ut, vilket tar ungefär 18 timmar. Om det visar sig att det är ett mekaniskt fel och utbyte är nödvändigt kommer arbetet med största sannolikhet omöjliggöra en uppskjutning i augusti.

När det gäller den aktuella ventilen byts den ut efter sexton flygningar och som Astrowebb skrev om inatt var det dags för utbyte efter STS-128. Detta har fått NASA att börja se över om utbyte ska ske oftare.

När det gäller fredagens väder finns det risk för regn, åska och cumulusmoln vilket ger en risk på 60 procent att tankningen hindras och 30 procent att uppskjutningen hindras.

Presskonferensen
 

2009-08-26

Discovery STS-128.
Discovery STS-128.
Foto: NASA.

Vid halv tolv, svensk tid, på tisdagskvällen, kom de första uppgifterna om att det fanns ett tekniskt problem ombord på Discovery. En stund senare visade det sig att problemet låg i en bränsleventil ombord som används för att kunna tömma och fylla på vätedelen av den externa bränsletanken. Enligt de första uppgifterna som kommit ut är det i dagsläget inte klart om ventilen är trasig eller om det är ett indikeringsfel. Klart är i alla fall att det inte var säkert att ventilen fungera som den ska då den inte stängde när kommandon var skickade att den skulle göra det.

Ventilen sitter på rymdfärjesidan, vid huvudmotorerna, och är en av två ventiler som tillåter tömning av väte från den externa bränsletanken tillbaka till lagringstankar vid sidan av startplattan. Två likadana ventiler finns för att betjäna syretanken. Ventilen hindrade dock inte tömningen av vätetanken efter tisdagens inställda uppskjutning.

Då ventilen är av den typ som inte går att stänga av och på ett antal gånger för att verifiera att den fungerar beslutade ansvariga för STS-128 strax före midnatt att ställa in onsdagens uppskjutningsförsök. Vid denna tidpunkt var vätetanken nästan färdigtankad.

Då bränsletanken måste tömmas och området göras säkert innan personal kan komma åt den aktuella ventilen innebär det hela att nästa uppskjutningsförsök kan göras tidigaste på fredagsmorgonen, svensk tid. Det är dock ännu för tidigt att säga något säkert då tekniker och andra fortfarande håller på att utvärdera situationen och komma fram till en handlingsplan. Då det aktuella uppskjutningsfönstret endast sträcker sig till den 30 augusti och det sedan på grund av obemannade och bemannade dockningar med ISS inte öppnar igen förrän i mitten av oktober kan det bli en långvarig försening. Om ventilen måste bytas ut finns det inte längre någon möjlighet att lyfta i augusti utan då är det tidigaste omkring den 17 oktober vid tiotiden på morgonen som gäller.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.