Discovery STS-128
Uppskjutning: Klockan 05:59.37 den 29 augusti 2009.
Dockning: Klockan 02:54 den 31 augusti 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 21:26 den 8 september 2009.
Landning: Klockan 02:53 den 12 september.

Längd: 13+1+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 128.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Dagsaktiviteter.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-128 | ISS 17A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-128 >>>

2009-08-25

Discovery.
Discovery.
Foto: NASA.

U
nder måndagen och tisdagen fortsatte nedräkningen inför STS-128s uppskjutning och Christer Fuglesangs andra uppdrag utan problem. Under nedräkningens sista dygn rapporterades inga tekniska problem och fram till småtimmarna såg även vädret ut att vilja vara med då det endast vara 20 procents risk att vädret skulle hindra en uppskjutningen. Även tankningen av den externa bränsletanken genomfördes planenligt och när denna vara avslutad åkte isinspektionsteamet ut för den obligatoriska inspektionen av bränsletanken. Vid denna tidpunkt hade det hunnit bli sen eftermiddag i Florida och en del lokala åsk- och regnskurar började bildas i området. Väderprognoserna antydde dock att dessa skulle skingras och det var även vad dem gjorde vid skymningen.

Under sin inspektion av den externa bränsletanken fann inspektionsteamet att det hade bildas en del is längst ner på den externa bränsletanken. Det var inget direkt ovanligt ställe som isen hade bildas på men storleken gjorde att inspektionsteamet ville utvärdera det hela mer ingående innan ett slutgiltigt beslut togs ifall det hela skulle ses som ett hot mot rymdfärjan eller ej. Länge såg det även ut som att detta även skulle vara det enda hotet mot uppskjutningen. Men desto längre tid som gick växte ansamlingen av moln, åska och regnskurar över och omkring Kennedy Space Center. När sedan isen ansågs ofarlig, tack vare sin massa, strax innan klockan sju, svensk tid, hade vädret och dess hot mot uppskjutningen sedan ett bra tag tagit över tältplatsen som det största enskilda direkta hotet mot en uppskjutning. Från att ha varit en risk på 20 procent steg vädret till en risk på 40 procent för att det skulle hindra en uppskjutning. Inte allt för dåliga odds men tillräckligt dåligt för att det skulle vara "no go" när det var dags att återuppta nedräkningen när det återstod nio minuter.

Morgondagens uppskjutningsförsök kommer ske klockan 07:10.22 och uppskjutningsfönstret öppnar fem minuter innan. En första väderprognos ger 30 procents risk att vädret kommer hindra en uppskjutning, denna siffra kan dock kommas och justeras under dagen.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.