Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
Uppskjutning: Klockan 00:03.10 den 16 juli 2009.
Dockning: Klockan 19:47 den 17 juli 2009.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 19:26 den 28 juli 2009.
Landning: Klockan 19:48 den 31 juli 2009.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 127.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-07-14 | 02:30

Astronauterna på väg ut inför tisdagens uppskjutningsförsök.
Astronauterna på väg ut inför tisdagens uppskjutningsförsök.
Foto: NASA.

För att få torsdagen som en möjlig uppskjutningsdag har NASA gjort om tidsplanen för STS-127 vilket innebär att utdockningen kommer inträffa tidigare än planerat. Detta för att hinna utdocka innan Progress 34 dockar. För att kunna utdocka tidigare måste en del av besättningens ledighet under uppdraget flyttas till efter utdockningen samt en del "städningsarbete", uppdraget i stort påverkas dock inte. Beroende på hur mycket man kan justera schemat kan det även bli möjligt att få en till uppskjutningsmöjlighet klockan 23:37, svensk tid, på torsdag. Detta skulle dock innebära att den femte rymdpromenaden får skippas. När det gäller Discovery STS-128 är det i gränslandet om hennes uppskjutningsdatum kommer påverkas av STS-127s förseningar, i alla fall om Endeavour lyfter senast tidigt på torsdag.

Det som slutligen fick NASA att ställa in dagens uppskjutningsförsök var det åskväder som fanns norr om Kennedy Space Center. För torsdagen ser det betydligt bättre ut med en risk på 40 procent för att vädret ska hindra en uppskjutning. Om uppskjutningen blir försenad till sent på torsdag är risken för att vädret hindrar en uppskjutning 60 procent. Båda gångerna beror det på risk för åska och moln. I stort ser sent torsdag vädermässigt ut som idag medan tidig torsdag ser bättre ut. Nästa möjlighet att lyfta efter torsdag är den 26 juli, lokal tid.

När det gäller antal uppskjutningsförsök börjar STS-127 närma sig STS-61C och STS-73 som båda lyfte på sitt sjunde försök.

2009-07-14 | 01.50

Alla astronauter har nu lämnat Endeavour. Befälhavare Mark Polansky var sist ut. Precis som all annan personal kommer besättningen komma tillbaka i tid inför nästa uppskjutningsförsök, förhoppningsvis kommer vädret då visa sig från sin bättre sida och tillåta en uppskjutning. Vädret i Florida under sommaren är dock välkänt för sina eftermiddagsåskväder.

2009-07-14 | 00.55

Det står nu klart att det blir ett uppehåll på 48 timmar innan nästa uppskjutningsförsök. Uppskjutningstiden är satt till den 16 juli är 00:03.10, svensk tid. Detta ger bland annat tid för att köra tillbaka servicetornet för att fixa till det skyddslock som sitter löst. Uppgifter finns även om ett annat skyddslock som lossnat helt.

Totalt har nu den externa bränsletanken blivit tankad fem gånger. NASAs regler förskriver att en bränsletank endast får bli utsatt för 13 cyklar.

2009-07-14 | 00.40

STS-127
Endeavour och vädret.
Foto: NASA TV.

Nedräkningen har avbrutits och nattens uppskjutning har ställs in. Anledningen var att vädret inte samarbete idag heller. Främst var det ett molnområde med åska norr om Kennedy Space Center som skulle hindra en eventuell nödlandning på KSCs landningsbana.

När nästa uppskjutningsförsök kommer göras bestäms inom en halvtimme. Om ett försök görs imorgon är tiden 00:25, svensk tid. Om en uppskjutning inte sker imorgon är det troligt att nästa försök sker den 27 juli, detta då det är en progressuppskjutning senare denna månad hindrar en rymdfärjeuppskjutning. Detta då en annan farkost inte får docka när en rymdfärja är dockad med rymdstationen. Eventuellt kan ryssarna gå med på att flytta fram sin uppskjutning för att ge Endeavour en eller ett par dagar till. Även det faktum att många i markpersonalen arbetat 12-timmarsdagar spelar in.

2009-07-13 | 23:40 

Nasaspaceflight rapporterar att isinspektionsteamet har funnit isbildning på flera ställen av den externa bränsletanken. Isbildningen är på sådana ställen som gör att en uppskjutning inte får ske enligt NASAs regler. Än är det för tidigt att säga om uppskjutningen blir inställd då det fortfarande kan hända en del innan det är dags. I stort sätt ser det dock inte bra ut. Gällande vädret är det i skrivande stund grönt för uppskjutning, men det finns regn och åska i närområdet

Hjälpbesättningen har nu lämnat startplattan.

2009-07-13 | 22:50 

Hjälppersonalen har nu stängt luckan till rymdfärjan. Nästa steg är att trycksätta besättningskabinen samt utföra läcktester. Sedan kommer hjälppersonalen börja packa ihop och sedan lämna startplattan.

2009-07-13 | 22:25 

Endeavours besättning är nu ombord på rymdfärjan. Ombordstigningen skedde utan problem och i skrivande stund pågår kommunikationstest mellan besättningen och markkontrollen. Gällande vädret har en varning för åska över visa delar av Kennedy Space Center gått ut. Varningen gäller dock inte startområdet. Vädret fortsätter dock vara den största risken för en inställd uppskjutning i natt.

2009-07-13 | 21:20 

Astronauterna har nu nått fram till startplattan efter att ha lämnat besättningskvaternen strax efter klockan nio, svensk tid, på måndagskvällen. Inom kort kommer besättningen påbörja ombordstigningen och sedan utföra kommunikationstest med markkontrollen. Luckan till Endeavour kommer stängas strax innan klockan elva, svensk tid ikväll.

2009-07-13 | 20:40 

Här syns skyddslocket som delvis är öppet.
Här syns skyddslocket som delvis är öppet.
Foto: NASA TV.

Besättningen har nu påbörjat påklädningen av sina start- och landningsdräkter. När detta är klar kommer de att bege sig av till startplattan vid omkring klockan nio, svensk tid. Gällande vädret liknar det i stort sätt gårdagens med samma risk för regn och åska. En skillnad är att det är mer moln idag än igår på grund av värmen.

En annan väderrelaterad sak som NASA kollar extra noga idag är regn över startplattan. Detta då ett skyddslock över en styrmotor högst upp på rymdfärjan är till viss del är öppen. Vid eventuellt regn finns det risk att det kan komma in vatten som väl i rymden skulle frysa till is, vilket skulle ställa till stora problem. Om det skulle bli en försening på ett dygn skulle vädret inte förändras mycket. 

Inga kända tekniska fel finns i skrivande stund. 

2009-07-13 | 18:00

Det kylda bränslet för att is bildas på bränsleledningarna, vilket är helt normalt.
Det kylda bränslet för att is bildas på bränsleledningarna, vilket är helt normalt.
Foto: NASA TV.

Tankningen av den externa bränsletanken är nu avklarad och utan läckor utöver det normala. Precis som vanligt kommer bränsle fortsättas pumpas in men bara i samma takt som det försvinner ut ur tanken. I skrivande stund finns det inga tekniska problem rapporterade och vädret fortsätter att vara det enda bekymret.

2009-07-13 | 15:45 

Vid strax efter klockan tre, svensk tid, på måndagseftermiddagen kom klartecken från Mission Management Team (MMT) att påbörja tankningen inför Endeavour STS-127s femte uppskjutningsförsök. Tankningen inledes även planenligt vid strax efter halv fyra, svensk tid.

Precis som igår finns det inga kända tekniska problem i skrivande stund utan det är bara vädret som i dagsläget kan ställa till det. Enligt den senaste väderprognosen är det 60 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning. Uppskjutningen är planerad till klockan 00:51, svensk tid, i natt.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.