Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
Uppskjutning: Klockan 00:03.10 den 16 juli 2009.
Dockning: Klockan 19:47 den 17 juli 2009.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 19:26 den 28 juli 2009.
Landning: Klockan 19:48 den 31 juli 2009.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 127.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-05-28

Containern med nyttolasten lyfts på plats ute på startplattan.
Containern med nyttolasten lyfts på plats ute på startplattan.
Foto: NASA.
Medan hennes syster njuter av värmen i Kalifornien är Endeavour mitt uppe i förberedelserna inför sitt nästa uppdrag till ISS. Endeavour står fortfarande kvar på startplatta 39B men om bara vädret tillåter kommer överflyttningen till startplatta 39A ske under helgen, förhoppningsvis på lördag. Hela operationen beräknas ta omkring sju timmar. När det gäller förberedelsearbetet i sig fortlöper detta enligt plan och utan större problem. Dock kan det bli aktuellt med att kontrollera och byta ut alla eller visa ledningar som ingår i enheten Aerosurface Survo Amplifier (ASA). Detta då analyser av Atlantis och hennes trasiga ASA-enhet har visat att problemen som uppstod under Hubbleuppdraget kan ha med ledningsproblem att göra. Ett beslut om eventuella åtgärder väntas fattas inom kort.

I övrigt finns det en uppenbar risk att uppskjutningen kan försenas något, detta beroende på att förberedelsearbetet drar ut på tiden. Då uppskjutningsfönstret bara sträcker sig till den 20 juni är varje försening ovälkommen. Anledningen till det korta uppskjutningsfönstret är att Endeavour inte kan vara dockad med ISS mellan den 3 och 13 juli. Detta beror på att under denna period är vinkeln (solar beta angle) mellan ISS och solen över 60 grader. Detta innebär att rymdstationen hela tiden utsätts för solens strålar. I sin tur medför detta extrem värmepåverkan på det material som rymdstationen är uppbyggd av. För att lindra effekten ändras ISS bana för att minska värmepåverkan. Samma problem gäller för rymdfärjan under denna period men då den optimala banan är olika för rymdstationen och rymdfärjan vill NASA undvika att ha en rymdfärja dockad vid ISS under dessa perioder. Om Endeavour inte lyfter innan den 20 juni är nästa uppskjutningstillfälle den 12 juli.

Under perioden den 13 - 20 juni kan NASA få ut maximalt fem uppskjutningsförsök. Bland annat begränsas antalet försök av att bränslecellerna ombord måste återfyllas efter en viss tid. Den planerade uppskjutningen av Lunar Reconnaissance Orbiter den 17 juni kan minska antalet försök till tre. Den 22 maj kördes containern med Endeavours nyttolast ut till startplattan.

Nu finns det information om alla fem rymdpromenader >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.