Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-30

Endeavour under inflygning.
Endeavour under inflygning.
Foto: NASA TV.

Touchdown!
Touchdown!
Foto: NASA.

Efter att dagens två första landningsförsök på Kennedy Space Center fick ställas in på grund av dåligt väder landade Endeavour till slut på Edwards flygbas i Kalifornien. Det som främst hindrade en landning på Kennedy Space Center var kraftiga sidovindar och risk för åska. Enligt den ansvariga flygledaren var det inget svårt beslut att skippa Florida och satsa på Kalifornien. Detta höll även befälhavre Christopher Ferguson med om när han och resten av besättningen flög över Kennedy Space Center på varvet innan landningen.

Landningen i sig genomfördes utan problem och vädret över Edwards visade sig från sin bästa sida med sol och endast lätta vindar. Nere på marken väntade den obligatoriska välkomstkommittén med brandbilar, lastbilar, transportfordon, läkare, tekniker och all annan personal som behövs för att säkra rymdfärjan efter landning och hjälpa besättningen. Att rymdfärjan landar på Edwards påverkar inte arbetet med att säkra rymdfärjan och ta emot besättningen. I början av rymdfärjeprogrammet var det även Edwards som var huvudlandningsplats för rymdfärjorna.

Motortändningen som fick Endeavour att gå ur omloppsbana genomfördes klockan 20:19, svensk tid, och varade i två minuter och 46 sekunder. Då motortändningen genomfördes planenligt behövdes ingen trimning i efterhand. Ungefär en halvtimme efter motortändningen, klockan 21:53, gick Endeavour in i atmosfären och började känna på de värmepåfrestningar som blir när rymdfärjan ska bromsas ner från 27 000 kilometer i timmen till noll kilometer i timmen på ungefär 30 minuter. Vid denna tidpunkt befann sig Endeavour 122 kilometer ovanför södra Stilla havet. Som mest värmeutveckling kände Endeavour kring klockan tio och tolv minuter framåt, svensk tid, på mellan 75 och 56 kilometers höjd.

Landningen skedde på landningsbana 4 klockan 22:25.06, svensk tid, för huvudlandningsställen och 22:25.21, svensk tid, för noslandningsstället. Endeavour stannade klockan 22:26.03, svensk tid.

Astronauterna kommer återvända till Houston under måndagen. 

Två dagars resa tillbaka till Kennedy
Endeavour kommer tillbringa mellan fem till sju dagar på Edwards under vilka rymdfärjan kommer förbereddas inför flygningen till Kennedy Space Center. Själva resan tillbaka tar ungefär två dagar och sker med ett specialbyggt Boeingplan.

Landningen
 

2008-11-30 | 21:20

Nu finns det ingen återvändo. Endeavour har nu genomfört den motortändning som får rymdfärjan att lämna omloppsbana. Med andra ord har Endeavour påbörjat inflygningen mot Edwards flygbas och en landning klockan 22:25, svensk tid. Motortändningen pågår i totalt tre minuter. Vädret ser fortfarande bra ut och det finns inga tekniska fel rapporterade.

2008-11-30 | 18:10

Den temporära landningsbanan syns här i svart strax under den ordinarie.
Den temporära landningsbanan syns här i svart strax under den ordinarie.
Foto: NASA TV.

Det slutgiltiga beslutet är nu taget att satsa på Edwards flygbas som landningsplats. Landningen är planerad till klockan 22:25, svensk tid, med en motortändning för att lämna omloppsbana klockan 21.19, svensk tid. Landningsbanan som kommer användas är den temporära landningsbana nummer 4. Anledningen är att den ordinarie landningsbanan har varit avstängd för underhåll och NASA har ännu inte hunnit flyttat tillbaka alla sina landningsljus och annan landningsutrustning. Landningen kommer vara den första rymdfärjelandningen på Edwards flygbas sedan STS-117 landade där i juni 2007. Totalt är det den femtioandra landningen på Edwards under rymdfärjeprogrammets historia.

När det gäller vädret ser det bra ut och det finns inget som i skrivande stund talar emot en landning. Väderprognosen pekar på soligt väder och svaga vindar. Det finns heller inga tekniska problem rapporterade.

Endeavours lastrumsdörrar stängdes utan problem strax före klockan halv sex, svensk tid, på söndagseftermiddagen.

Två dagars resa tillbaka till Kennedy
Endeavour kommer tillbringa mellan sju och tio dagar på Edwards under vilka rymdfärjan kommer förbereddas inför flygningen till Kennedy Space Center. Själva resan tillbaka tar ungefär två dagar och sker med ett specialbyggt Boeingplan.

2008-11-30 | 17:15

Kennedy Space Center vid femtiden på söndagseftermiddagen när beslut om att inte landa på KSC togs.
Kennedy Space Center vid femtiden på söndagseftermiddagen när beslut om att inte landa på KSC togs.
Foto: NASA TV.

Endeavours besättning har fått klartecken att stänga lastrumsdörrarna. Samtidigt har markkontrollen beslutat att inrikta sig på en landning på Edwards flygbas i Kalifornien. Beslutet togs efter att dagens två landningsmöjligheter på Kennedy Space Center ställs in på grund av dåligt väder. Då även måndagen ser ut att bjuda på dåligt väder över Kennedyområdet togs beslutet att satsa på Edwards. Det finns dock fortfarande en möjlighet att avbryta och försöka landa på Kennedy Space Center imorgon. Ett slutgiltigt beslut om huruvida en landning kommer ske på Edwards eller ej kommer tas under kvällen.

En landning på Edwards flygbas klockan 22:25 innebär att Endeavour kommer genomföra en motortändning klockan 21:19 för att lämna sin omloppsbana och påbörja inflygningen.

Edwards flygbas
Varv: 250.
Landningstid: 22:25.
Edwards flygbas
Varv: 251.
Landningstid: 00:00.

2008-11-30 | 16:58

Även det andra landningsmöjligheten på Kennedy Space Center har ställts in. Även denna gång är det vädret. Ett beslut om Edwards eller en eventuell landning på måndag kommer inom kort.

2008-11-30

Kennedy Space Center vid fyratiden på söndagseftermiddagen.
Kennedy Space Center vid fyratiden på söndagseftermiddagen.
Foto: NASA TV.

På grund av för starka sidovindar har det första landningsförsöket på Kennedy Space Center ställts in. I skrivande stund arbetar markkontrollen med att se över hur väderutsikterna för det andra landningsmöjligheten på Kennedy Space Center ser ut. Enligt tidigare väderprognoser kommer vädret vara sämre vid den andra landningsmöjligheten än vid den första. NASA har även börjat titta på hur vädret ser ut att bli på måndag innan beslut om att gå över till Edwards flygbas kommer tas.

Det har även tagits beslut om att om nödvändigt utnyttja den andra landningsmöjligheten på Edwards.

Följande tre landningsmöjligheter finns nu kvar på söndag:

Kennedy Space Center
Varv: 249.
Landningstid: 20:54.
Edwards flygbas
Varv: 250.
Landningstid: 22:25.
Edwards flygbas
Varv: 251.
Landningstid: 00:00.

Det finns även en möjlighet att landa på Edwards under varv 251 men denna möjlighet är inte planerad att användas. Orsaken till detta för att inte förbruka förnödenheter i onödan.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.