Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-19

Don Pettit ombord på Endeavour.
Don Pettit ombord på Endeavour.
Foto: NASA.

Som Astrowebb skrev om igår förlorades en väska innehållande verktyg och smörjfett under gårdagens rymdpromenad. Då astronauterna hade en uppsättning till av samma verktyg kunde rymdpromenaden fortsätta som planerat. Väskan i sig utgör heller inget hot för rymdstationen då den befinner sig framför och under ISS på ett betryggande avstånd. Dock kan det hela få  konsekvenser för kommande rymdpromenader under uppdraget. Detta då NASA inte har tillräckligt med sprutpistoler för att båda astronauterna som är ute på rymdpromenad ska kunna ha varsin. Under nattens rymdpromenad löstes detta genom att Stefanyshyn-Piper och Bowen delade på den pistol som fanns. Förutom denna lösning funderar NASA på att modifiera en liknande pistol som ingår i Endeavours reparationskit.

Förutom incidenten med väskan utfördes den första rymdpromenaden planenligt. Läs mer om rymdpromenad 1 >>>

Förutom gärdagens rymdpromenad fortsatte överföringsarbetet av material mellan Leonardo och ISS under flygdag 5. Det blev även klart att alla delar ingående i Endeavours värmeskydd är godkända inför landningen. Detta gäller både RCC-panelerna samt övriga paneler. Det ser även ut som att astronauterna kommer hinna med det fullspäckade schemat utan en extradag, NASA har dock inte uteslutet att förlänga Endeavours uppdrag med en dag. Om uppdraget inte förlängs kommer det extra syret och vattnet som Endeavor har med sig föras över till ISS innan utdockningen.

Besättning sjätte flygdag kommer börja klockan 14:55, svensk tid, med den obligatoriska väckningslåten. Förutom överföringsarbete kommer astronauterna montera flera rack i Destinymodulen. Bland annat kommer delar av det nya besättningskvarteret monteras. Klockan 21:40, svensk tid, kommer astronauterna delta i ett mediaevent. Sist men inte minst kommer det även pågå förberedelser inför torsdagens rymdpromenad. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.