Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-18 | 22:30

I mitten, hängande upp och ner, syns Stefanyshyn-Piper hållande i nitrogentanken. Till vänster syns Bowen som hjälper till att guida tanken till sina fästpunkter på fraktfackelverket.
I mitten, hängande upp och ner, syns Stefanyshyn-Piper hållande i nitrogentanken. Till vänster syns Bowen som hjälper till att guida tanken till sina fästpunkter på fraktfackelverket.
Foto: NASA TV.

Det vita till vänster om NASA-logon är väskan som är på väg bort i världsrymden.
Det vita till vänster om NASA-logon är väskan som är på väg bort i världsrymden.
Foto: NASA TV.

Den femte flygdagen var Shane Kimbrough dag för det var nämligen till Kimbrough som dagens väckningslåt var tillägnad. Låten var “City of Blinding Lights” av U2. Efter morgonbestyren och frukosten var det dags för besättningen att ta tag i dagens arbetsuppgifter. Förutom fortsatt arbete med att flytta över material från Leonardo till ISS var det den första av fyra rymdpromenader som stod på schemat. Rymdpromenaden, som i skrivande stund fortfarande pågår, påbörjades drygt 30 minuter tidigare än planerat klockan 19:09, svensk tid, på tisdagskvällen.

Den första stora uppgiften under rymdpromenaden var borttagandet av en nitrogentank. Huvudansvarig för uppgiften var Heide Stefanyshyn-Piper och det var även hon som lossade bultarna som tanken satt fast med samt lossade själva tanken. Stefanyshyn-Piper höll sedan i tanken medan hon, med hjälp av stationens robotarm, förflyttades till Endeavours lastutrymme. Där fästes tanken på en fraktfackelverk för vidare transport tillbaka till jorden. Under arbetet med att fästa tanken uppstod en del problem men till slut vara tanken fastmonterad som den skulle. Under arbetet bestämde sig en skruv för att ge sig ut i stora vida rymden, med andra finns det nu ännu en konstgjord satellit i omloppsbana runt jorden.

Från ovansidan av samma fraktfackelverk hämtade astronauterna sedan enheten Flex Hose Rotary Coupler (FHRC). FHRC är en reservenhet och monterades på en lastplattform på utsidan av ISS. Även denna gång var det Stefanyshyn-Piper som fick i uppgift att ge sig ut på en tur med robotarmen hållande FHRCn i händerna. När denna uppgift var klar begav sig astronauterna till styrbords SARJ för att påbörja rengöringsarbetet.

När Stefanyshyn-Piper höll på att förberedda det verktyg som hon skulle spruta ut smörjfettet med upptäckte hon att denna hade "exploderat" i väskan. Detta fick till följd att hennes handskar, kamera och närliggande områden blev insmetade i smörjfettet. Under tiden hon torkade bort smörjfettet från handskarna fick väskan för sig att även den ge sig iväg ut i rymden. Varför väskan inte vara förankrad är i dagsläget okänt, men då den försvann bort från rymdstationen utgör den ingen fara. När det gäller verktygen, bland annat en skrapa och två smörjpistoler, och soppåsarna som väskan innehöll finns det en reservuppsättning tillgänglig.

Astronauterna har nu återgått till arbete med styrbords SARJ. Hittills har Stefanyshyn-Piper rapporterat att det flög ut en del skräp när hon lyfte på ett av skyddskåporna.

Läs mer om rymdpromenad 1 (tidigare artikel) >>>

Enligt planeringsschemat kommer rymdpromenaden avslutas klockan 02:15, svensk tid, natten till onsdag. En fullständig artikel om den första rymdpromenaden kommer komma efter att rymdpromenaden är avslutad.

Under tisdagen blev det klart att alla Endeavours RCC-paneler är oskadda och godkända för återinträdet. Allt pekar även mot att resten av Endeavours värmeskyddspaneler kommer bli godkända. Sedan tidigare är det klart att det inte kommer behövas någon extra inspektion av något område på Endeavour. Tiden som frigörs tack vare detta kommer användas för materialöverföringsarbete.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.