Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>>

2009-05-24 | Uppdaterad

Atlantis
Atlantis.
Foto: NASA.

Efter två extra dagar i rymden landade Atlantis och hennes besättning till slut på landningsbana 22 på Edwards flygbas i Kalifornien, USA. Landningen skedde planenligt klockan 17:39, svensk tid, på söndagseftermiddagen. Dryga timmen innan landningen, klockan 16:21, genomfördes den nästan tre minuter långa motortändningen som fick Atlantis att lämna sin omloppsbana. Inflygningen och återinträdet var även det i stort sätt problemfritt.

Besättningen kommer nu få hjälp att ta sig ut ur rymdfärjan för att sedan bege sig till besättningskvarteren. Resan till astronauternas hemmabas i Houston kommer med största sannolikhet ske under måndagen. För Atlantis kommer det att ta ungefär en vecka innan hon börjar sin nästa flygning. Denna gång på toppen av ett Boeingplan och med Kennedy Space Center som slutmål.

Under söndagen fanns det totalt fyra landningstillfällen, två på Edwards flygbas och två på Kennedy Space Center. Det första landningstillfället på Edwards var aldrig riktigt aktuellt då ansvarig flygledare, Norm Knight, ville hålla både tillfällena på Kennedy Space Center öppna. Vädret var dock inte pålitligt i Florida så efter att först ha ställt in det första landningstillfället på Kennedy Space Center gjordes det samma med det andra. Återstod då var det andra landningstillfället på Edwards flygbas.

Totalt har Atlantis färdas över 8,5 miljoner kilometer sedan uppskjutningen den 11 maj.

Nu när Atlantis och hennes besättning är hemma kan det vara hög tid att börja titta på nästa uppdrag - Endeavour STS-127.

Video
Atlantis landar >>>

2009-05-24 | 16:27

Atlantis genomförde sin motortändning planenligt samtidigt som rymdfärjan flög över södra Atlanten på väg in över Afrika. Nu finns det ingen återvändo och NASA är redo att ta emot Atlantis och henens besättning på Edwards flygbas. Landningen är planerad till klockan 17:39, svensk tid. Vädermässigt finns det inga bekymmer och inte heller några kända allvarliga tekniska problem finns.

2009-05-24 | 16:07

Konvojen med tekniker och annan personal på väg ut mot landningsbanan på Edwards.
Konvojen med tekniker och annan personal på väg ut mot landningsbanan på Edwards.
Foto: NASA TV.

Go for deorbit burn! Markkontrollen har gett besättningen klartecken att genomföra den motortändning som kommer få Atlantis att lämna omloppsbanan runt jorden. Motortändningen kommer ske klockan 16:24, svensk tid, och innebär att landningen sker på Edwards flygbas klockan 17:39, svensk tid. Total brinntid på motorerna under tändningen är två minuter och 36 sekunder.

Anledningen till att det inte blev Kennedy Space Center var att det inte gick att förutsäga hur moln- och åsksituationen skulle se ut vid tidpunkten för landningen.

Att landa på Edwards innebär att rymdfärjan måste flygas tillbaka till Kennedy Space Center ombord på NASAs ombyggda Boeing 747. Överflygningen sker ungefär en vecka efter landningen och tar två dagar.

2009-05-24 | 14:30

Markkontrollen har blåst av det första landningstillfället på Kennedy Space Center. Vädret i området är bara men inte tillräckligt bra. Främst är det åskväder i närområdet som ställer till det.

2009-05-24 | 14:08

Bild över Kennedy Space Center tagen på söndagsmorgonen, lokal tid.
Bild över Kennedy Space Center tagen på söndagsmorgonen, lokal tid.
Foto: NASA TV.

Besättningen har nu börjat att sätta fast sig i sina flygstolar. Tanken är fortfarande att satsa på Kennedy Space Center med en deorbit burn om ungefär 50 minuter. Vädret fortsätter dock vara det stora frågetecknet och det är fortfarande osäkert om det kommer att gå att landa i Florida. Vädret ser dock bättre ut än igår.

2009-05-24 | 12:25

Strax efter klockan tolv, svensk tid, stängdes Atlantis lastrumsdörrar och besättningen gjorde sig redo att ta på sig sina uppskjutnings- och landningsdräkter. Dagens plan är att satsa på Kennedy Space Center för det första försöket och först på nästa varv ta med Edwards flygbas i planen.

Vädermässigt har inte mycket hänt från igår och Kennedy Space Center ser fortfarande dåligt ut dock lite bättre än igår. Bland annat har det rapporteras om åskväder och låga molnbankar i området. Edwards fortsätter att se bra ut vädermässigt.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.