Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>>

2009-05-13 | Uppdaterad 20:25!

 Hubble i all sin skönhet.
Hubble i all sin skönhet.
Foto: NASA TV.

Klockan 20:12, svensk tid, på onsdagskvällen kom bekräftelse på att Hubbleteleskopet var fastsatt på det serviceramverk som finns i Atlantis lastutrymme. Totalt är det tre låsanordningar som håller fast det 11 ton tunga teleskopet. Efter att bekräftelsen kommit kopplades rymdfärjans robotarm loss från teleskopet.

Förutom att ge en arbetsstation åt astronauterna möjliggör serviceramverket även elförsörjning av teleskopet och datakommunikation av dito genom rymdfärjans system.

Närmast kommer besättningen, med hjälp av rymdfärjans robotarm, skanna av Hubble för att se vilka skador som utsidan har fått under tiden i rymden.

2009-05-13 | 19:45

Två veckor efter sin nittonårsdag och för första gången sedan 2002 länkades livebilder av Hubbleteleskopet ut på NASA TV vid tjugo i sju, svensk tid, på onsdagskvällen. Teleskopet såg ut att vara i bra from och klockan 19:14, svensk tid, greppade rymdfärjans robotarm tag i Hubble.

Efter greppningen fick markkontrollen ingen kontakt med Hubble genom dess antenn vilket gjorde att det ett tag såg ut som att besättningen skulle behöva ändra omloppsbanan. Markkontrollen fick dock kontakt med teleskopet innan manövern började vilket gjorde att besättningen inte behövde genomföra någon banförändring. Besättningen har nu börjat arbetet med att förflytta teleskopet till lastutrymmet.

Atlantis har greppat Hubble!
Atlantis har greppat Hubble!
Foto: NASA TV.

Inflygningen och greppningen av Hubble genomfördes planenligt och nu börjar fem intensiva dagar. För under den 14 till 18 maj kommer John Grunsfeld, Andrew Feustel, Mike Massimino och Michael Good göra sitt yttersta för att reparera och uppgradera Hubbleteleskopet. Alla fem rymdpromenader kommer påbörjas strax efter klockan 14:00, svensk tid, respektive dag och pågå i ungefär sex och en halv timme. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

r det gäller skadorna på Atlantis som upptäcktes under tisdagens inspektion har dessa bedöms som ofarliga. Med andra ord utgör de inget hot mot verken besättningen eller rymdfärjan. I övrigt har inga andra allvarliga skador hittas så med största sannolikhet kommer Atlantis godkännas för återinträde inom kort. Det är även bekräftat att delen som lossnade kom från isfrostrampen på bränsletanken.

När det gäller system ombord på Atlantis fortsätter dessa fungera tillfredställande förutom ASA-enheten som Astrowebb skrev om igår. Denna utgör dock inget problem för uppdraget.

Under resten av onsdagskvällen kommer besättningen bland annat fortsätta förberedelserna inför den första rymdpromenaden. Tidigare har lufttrycket sänks i hela rymdfärjan för att minska tiden som rymdpromenadsastronauterna måste andas ren syre innan rymdpromenaden.

Video - Atlantis greppar Hubble

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.