Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>>

2009-05-11

Atlantis STS-125 lyfter!
Atlantis STS-125 lyfter!
Foto: NASA.

Efter en i stort sätt problemfri nedräkning lyfte Atlantis som planerat klockan 20.01:56, svensk tid, på måndagskvällen. Under en stor del av dagen var det vädret vid och omkring den transatlantiska nödlandningsplatsen i Moron, Spanien som var det enda ororsmolnet. Metrologerna gav dock sitt klartecken för Moron dryga timmen innan starten. Vid ungefär samma tidpunkt gav sig inspektionsteamet iväg för att studera ett område med is mer noggrant. Redan när inspektionsteamet gav sig ut var det ingen större oro att det skulle vara något farligt. Ansvariga ville dock ha närbilder på det aktuella området innan man tog det slutgiltiga beslutet.

Som väntat visade sig isbildningen inte utgöra någon fara för uppskjutningen. det var dock inte klart med spänningen utan när det återstod ungefär 15 minuter såg metrologen ett molnområde som byggdes upp norr om startområdet. Om det skulle vilja sig ila skulle molnområdet kunna hindra en nödlandning på Kennedy Space Center om en sådan blev nödvändig. Molnen höll sig dock i schakt och uppskjutningen kunde genomföras planenligt.

Under uppstigningen uppstod problem med en transponder som sänder information om system ombord till marken. Det finns dock flera andra kommunikationssystem vilket gjorde att det hela inte påverkade uppskjutningen. En gräsbrand uppstod även vid startområdet efter uppskjutningen. Branden var dock liten och utgjorde ingen fara.

Atlantis STS-125 lyfter.
Atlantis STS-125 lyfter.
Foto: NASA TV.

Under resten av flygdagen kommer besättningen "bygga om" Atlantis från ett uppskjutningsskepp till ett rymdskepp. Bland annat kommer flygstolarna tas bort och lastrumsdörrarna öppnas. Även datornätverket och annan nödvändig utrustning kommer aktiveras. Till sist kommer även en inspektion av delar av ovansidan på rymdfärjan göras. Den stora inspektionen kommer göras under flygdag 2. Se hela dagsschemat >>>

Flygdagen kommer påbörjas klockan 11:01, svensk tid, på tisdag.

När det gäller LON-400 har besättningen satts i karantän idag och uppskjutningen kan ske om tidigaste sju dagar.

När det gäller skador på rymdfärjan visar en första analys av filmer från uppskjutningen att ingen allvarlig skada har uppstått. Det hela kommer dock undersökas noggrant under de kommande dagarna.

Video
Atlantis STS-125 lyfter >>>

2009-05-11 | 20:02

Atlantis har lyft! Klockan 20:01, svensk tid, på måndagskvällen lyfte rymdfärjan som planerat. Nedräkningen genomfördes utan större problem.

Mer information och längre artikel inom kort.

2009-05-11 | 19:53

Neddräkningen har nu återupptagits - mindre än nio minuter till start. Inga kända problem som kan hindra en uppskjutning förutom en molnbank som håller på att byggas upp norr om startområdet.

Go Atlantis!

2009-05-11 | 19:12

Astronauter i "White room".
Astronauter i "White room".
Foto: NASA.

Nedräkningen har nu gått in i det sista planerade uppehållet. Nedräkningen kommer återupptas nio minuter innan starten. Uppskjutningen är planerad till klockan 20.01:56, svensk tid. Den sena is-inspektionen visade att det inte var någon farlig ansamling av is, ett officiellt beslut kommer inom kort.

I skrivande stund finns det inga kända problem som kan hindra en uppskjutning ikväll.

2009-05-11 | 18:55

Iteamet är ute och inspekterar ett område med isbildning. Inget allvarligt men NASA vill ha närbilder för säkerhetsskull.

2009-05-11 | 18:45

Luckan till rymdfärjan är nu stängd sedan ungefär 30 minuter tillbaka och hittills har inga läckor upptäckts. Förutom en del isbildnings längst ner på bränsletanken finns det inget utöver det vanliga att rapportera. När det gäller den tranatlantiska nödlandningsplatsen i Moron, Spanien har metrologerna gett ett "Go".

2009-05-11

Astronauterna på väg in i Astrovanen.
Astronauterna på väg in i Astrovanen.
Foto: NASA.

Vid strax efter fyra, svensk tid, på måndagseftermiddagen körde besättningen ut till startplattan. Efter en 20 minuter planenlig resa och utan att köra fel framkom den sju personer starka besättningen till startplatta 39A. Efter detta påbörjade ombordstigningen och kommunikationstest. Luckan till Atlantis kommer stängas strax efter klockan halv sju.

På måndagsförmiddagen genomfördes tankningen av den externa bränsletanken planenligt och alla sensorer uppförde sig normalt. Även övriga förberedelser har genomförts planenligt och nedräkningen fortsätter utan större problem. Vädermässigt kvarstår gårdagens prognos med 10 procents risk att vädret på och omkring Kennedy Space Center kommer hindra en uppskjutning. Det enda orrorsmolnet är den tranatlantiska nödlandningsplatsen i Moron i Spanien där regnskurar kan ställa till det. Den senaste väderprognosen tyder dock på att läget förbättras. På grund av Atlantis flygbana är det bara Moron som är tillgänglig som transatlantisk nödlandningsplats.

När det gäller is- och säkerhetsinspektionen av utsidan av den externa bränsletanken och rymdfärjan har denna inte funnit något utöver det vanliga.

Nedräkningen
Den officiella nedräkningen började klockan 22:00, svensk tid, på fredagen. Nedan syns alla viktiga milstolpar under de återstående dagarna. Alla tider avser svensk tid och är ungefärliga.

Måndag
19:06 Startområdet töms på all personal.
19:12 Nedräkningsklockan stannar på 9 minuter och man går in i det sista uppehållet.
19:41 Uppskjutningsfönstret öppnar.
19:52.49 Nedräkningen återupptas.
19:54.19 Gångbron till rymdfärjan vrids undan.
19:58.19 Test av huvudmotorernas styrning.
19:59.49 Besättningen stänger sina visir.
20:01.18 Rymdfärjan tar över kontrollen av sina egna system.
20:01.49 Start!

Alla tider är hämtade från cbsnews.com

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.