Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>> 

2009-03-23

Atlantis på väg in i monteringshallen.
Atlantis på väg in i monteringshallen.
Foto: NASA.

Medan Arnold och Acaba påbörjade den tredje och sista rymdpromenaden under Discovery STS-119s uppdrag nådde Atlantis ännu en milstolpe inför det sista serviceuppdraget till Hubbleteleskopet. Detta då rymdfärjan genomförde den drygt halvtimmes långa resan från flyghangaren till monteringshallen (VAB). Resan påbörjades vid halv femtiden, svensk tid, på måndagseftermiddagen och vid klockan 17:10 befann sig Atlantis inne i monteringshallen. Den korta förflyttningen försenades flera timmar på grund av regnoväder över Kennedy Space Center och ett tag såg det ut som att förflyttningen inte skulle bli av alls idag.

Enligt NASAs regler måste det finns en lucka på minst en timme utan regn för att förflyttandet av en rymdfärja från flyghangaren till monteringshallen ska ske. Anledningen är att rymdfärjans lastrumsdörrar inte sluter tätt när dem befinner sig i horisontellt läge.

Nästa steg för Atlantis är att lyftas upp till vertikalt läge och sedan fästas på den externa bränsletanken. På den externa bränsletanken finns redan startraketerna fästa. När Atlantis sedan är fäst och allt är godkänt kommer hela "stacken" köras ut till startplatta 39B. Denna förflyttning är planerad till tisdagen den 31 april. Uppskjutningen av Atlantis STS-125 är satt till klockan 18:11, svensk tid, den 12 maj.

När det gäller användandet av en eller två startplattor för att kunna genomföra ett eventuellt räddningsuppdrag för STS-125 väntas NASA inom några dagar tillkännage att man kommer använda startplatta 39B för STS-125 och startplatta 39A för STS-400.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.