Discovery STS-119 
Uppskjutning: Klockan 00:43.44 den 16 mars 2009.
Dockning: Klockan 22:13 den 18 mars 2009.
Rymdpromenader: 3 st.
Utdockning: Klockan 20:53 den 25 mars 2009.
Landning: Klockan 20:13.40  den 28 mars.

Längd: 12  dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Discovery (OV-103).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen

Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna
.
www.astrowebb.com
 
Discovery STS-119 | ISS 15A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-03-23

Omlokalisering av transportvagnen pågår.
Omlokalisering av transportvagnen pågår.
Foto: NASA TV.

Under måndagskvällen genomfördes den sista planerade rymdpromenaden under Discovery STS-119s vistelse vid rymdstationen. Under rymdpromenaden, som varit något omplanerad, omlokaliserade astronauterna bland annat en transportvagn samt utförde smörjningsarbete på rymdstationens robotarm. Läs mer om rymdpromenad 3 >>>

Ombord på rymdstationen har förutom materialöverföringsarbete även arbete med urinrengöringssystemet utförs. Detta efter att en ny del installerades i fredags för att ersätta en del (destillationsapparatens centrifugeringsrör) som gick sönder strax efter att Endeavour STS-126 hade lämnat stationen i höstas. Den nya delen fungerar tillfredsställande men istället har det varit problem under helgen med den del som ska förse destillationsapparaten med urin. Under måndagen lyckades besättningen få urinrengöringssystemet att rengöra ungefär 32 liter urin till vatten. För att se att allt fungerar som det ska kommer Discovery ha med sig prover tillbaka till jorden för att se om vattnet är drickbart. Hittills verkar det dock fungera som det ska.

Att kunna rengöra urin är nödvändigt för att kunna förse en besättning på sex personer med dricksvatten.

I söndags var ISS tvungen att genomföra en manöver för att undvika en möjlig framtida kollision med en del från en kinesisk satellit. Manövern gjordes som en ren säkerhetsåtgärd då satelliten ligger i nästan samma banplan och på samma höjd som ISS och därför korsar rymdstationens bana två gånger per varv.

Nu när alla tre rymdpromenader är avklarade återstår i stort sätt bara materialöverföringsarbete innan det är dags för utdockning på onsdag klockan 20:53, svensk tid. Luckstängningen och farvälsceremonin kommer ske tre timmar innan. Anledningen till den korta tiden mellan luckstängning och utdockning är att visa prover som Discoverys ska ha med sig tillbaka behöver hållas kylda ombord på ISS så länge det går. Detta då ISS har bättre kylmöjligheter än Discovery.

Innan utdockningen kommer det dock ske en gemensam presskonferens klockan 18:06, svensk tid, på tisdag. I övrigt kommer besättningen ha en del ledighet under tisdagen. När det gäller materialöverföringsarbetet ligger besättningen bra till jämfört med tidsplanen.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.